Какво не знаете за котешките уши

котки и техните уши Снимка: Pixabay

О свен че гальовните приятели са сладки и очарователни, тяхната природа им е дала невероятни „характеристики“, които им помогат да са толкова добри хищници. Котките имат много по-силно обоняние от човешкото, виждат в тъмно, тичат по-бързо и от най-бързия човек в света, но това не е всичко. Слухът им също е за похвала. Те са чуват ултразвуци и изобщо неща, които ние никога няма да успеем. Да научим малко повече за техните уши!

Външно, вътрешно и средно ухо

Ушите на мъркащите приятели не се различават особено от тези на други бозайници. Също като тях имат външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо. Най-външната част на ухото, т.нар. ушна раковина е улавя звуковите вълни и ги насочва по ушния канал надолу към средното ухо. Както най-вероятно сте забелязали – ушите на мъркащите приятели са доста подвижни и могат да се въртят. Напомнят на радар, който може да се обърне към източника на звука и да „увеличат“ чувствителността си на слуха.

Всяко котешко ухо се управлява от 32 мускула

котки и техните ушиСнимка: Pixabay

Като стана дума за движение и въртене на котешките уши – 32 мускула във всяка ухо им помагат да идентифицират точната посока, от която идва звукът. Ушите могат да се завъртят на 180 градуса, за да се намери източникът и разбира се – от къде идва плячката. Пухът в техните уши също помага за „хващането“ на звука и насочването му към средното ухо.

Dogsandcats.bg

Котките чуват повече от хората и от кучетата

Мъркащите приятели чуват доста повече неща от нас и не само – те са едни от първенците в слуха сред бозайниците.

Ако трябва да сме точни те долавят звуци до 64 kHz, което е с 1,6 октави над човешкия слух и 1 октава над диапазона, който имат кучетата.

Именно заради този прекрасно развит слух, мъркащите приятели са прекрасни хищници – те могат да хванат плячката си, но и да избягат от опасността, която ги грози при досег с по-големите от тях хищници. Улавянето на далечни звуци, може би понякога прави ежедневието им на домашна котка доста по-сложно, защото тези приятели чуват толкова много неща от нашия свят, които са непознати за тях и съответно - могат да ги стресират.

Белите котки със сини очи задължително ли са глухи

Красивите мъркащи приятели, които имат бяла козина и сапфирени очи са предразположени към глухота. Причината за това е, че комбинацията от бяла козина и този цвят на очите произвежда по-малко пигментни клетки, които всъщност са свързани със слуха. Все пак, вероятността гальовният ви мъркащ спътник да е глух е около 40%. Също така, грижите за глуха котка не изискват по-голямо усилие от ваша страна, освен много да внимавате с прозорците и в никакъв случай да не извеждате котката си навън, защото няма да може да се защити от идваща опасност.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Как да се грижим за котка, която е глуха

Бебетата се раждат глухи

котки и техните ушиСнимка: Pixabay

Типично за голяма част от бозайниците, мъркащите животни се раждат без да могат да чуват, нито да виждат. Те са със „запечатани“ ушни канали и неразвити слухови системи. Малките котета започват да реагират на звуци веднага щом ушният им канал се отвори. Това се случва между 10-14 дни след раждането на мъничетата.

По температурата на ушите, можете да разберете дали котката е стресирана

Когато мъркащите приятели са уплашени или под стрес, тялото им отделя адреналин, а заедно с други физиологични промени – това води до повишени нива на енергия. Тази енергия освобождава топлина и повишава телесната температура в някои части на тялото. Забелязва се, че дясното ухо на гальовните животни се свързва точно с тези вещества, които се отделят под стрес.

Позицията на ушите е форма на комуникация

котки и техните ушиСнимка: iStock

Говорейки за стрес, не само температурата „издава“ гальовните приятели когато са уплашени. Докато можем по-трудно да определим дали котката ни има по-висока температура, то позицията на ушите ѝ е доста по-лесна за разчитане. Ако видите как ушичките се прибират назад – това обикновено е знак, че гальовният приятел се страхува.

Някои генетични мутации водят то „къдрави уши“

Породите „Американски Кърл“ и „Шотландска клепоуха“ имат доста сладки извити уши. Причината за тях е естествена генетична мутация на хрущяла. Предполага се, че тя не пречи по никакъв начин на здравето и пълноценния живот на тези очарователни приятели.

Често си мислим, че гальовните животни имат свръхестествени способности - те чуват по-добре от нас, по-бързи са от нас, усещат миризми, дори се предполага, че имат много силно развито шесто чувство и интуиция. Голяма част от способностите им са съвсем нормални за хищниците, все пак има още много материи, които остават неразгадани за тези красиви, чудати същества.

Вижте още:

10 породи котки с големи уши

Как да почистя ушите на котката ми

Виж още