Какво трябва да знаем за маркирането при мъжките котки

котка маркира Снимка: iStock

К омуникацията чрез миризми е нормална в света на животните. Маркирането с урина е начин, по който мъркащия приятел изразява нещо. Колкото и да не ни се иска да го прави точно върху пердетата ни, за съжаление това е нормално котешко поведение.

Когато това зачести, започваме да живеем в истински кошмар и да се чудим какво да предприемем. Миризмата е силна, трудна за почистване и, ако не сме си свършили работата да я елиминираме - рискът от повторно маркиране остава.

Нека да научим повече за това действие, с което нашият котарак ни провокира истински, за да се въоръжим с решения, към които да прибегнем в случай на нужда.

Какво представлява маркирането

Първо, е важно да се разграничи маркирането от уринирането. Котараците маркират когато освобождават малко количество урина върху вертикални повърхности - стена, крак са маса, перде и други. Макар и количеството да е минимално, миризмата е силна и изисква повече старание при нейното отстраняване.

Dogsandcats.bg

При уринирането мъркащият ви приятел кляка върху хоризонтална повърхност както е разположена неговата тоалетна и изпуска голямо количество урина.

Защо мъжките котки маркират

Котаракът ви може да маркира по различни причини, но основно това се случва когато е стресиран, разгонен или има медицински проблем.

В случай, че нещо драстично се е променило в дома ви - възможно е мяукащият ви приятел да се е уплашил. Това води до чувство за несигурност. Тъй като котките са териториални животни, ще побързат да маркират територията с миризмата си, за да се знае, че кой „властва” на това място. Стресовите фактори най-често са свързани с поява на нов домашен любимец, новородено бебе, нов човек, преместване или пренареждане на дома, нова тоалетна или друго. Причините могат да са безброй.

котка отива до тоалетнаСнимка: iStock

Ако мъркащият ви приятел не е кастриран - най-вероятно ще започне да маркира, тъй като усеща, че е настъпил момента за чифтосване. Това поведение може да започне за първи път около шестия месец от неговия живот. За да не се стига това, се препоръчва кастриране още преди първото разгонване.

Ако става дума за медицински проблем, маркирането може да е свързано с инфекция на пикочните пътища, цистит или камъни в бъбреците, така че е най-добре да се обърнете към ветеринар.

Могат ли мъжки котки да маркират след кастриране

Както споменахме, котараците не маркират само и единствено, когато са разгонени. Възможно е мъркащият ви приятел никога да не маркира повече след кастрация, но напомняме за другите две причини, които предизвикват тази негова реакция - стрес и здравословен проблем. Ако някое от тези две неща са налице - маркирането не е изключено.

Как да спрем маркирането?

  • Кастрация. Това е почти задължително и препоръчително от ветеринарите.
  • Неутрализирайте миризмата. Обикновените почистващи препарати няма да помогнат, за съжаление. Най-често урината се почиства с ензимни препарати, които можете да откриете в зоомагазините или когато поръсите със сода бикарбонат, а след това измиете с вода и оцет.
  • Проверете котешката тоалетна. Възможно е мъркащият приятел да има някакъв проблем с нея - нейното разположение, честотата на почистване, аромат или друго.
  • Погрижете се за стресорите. Ако е настъпила промяна дома ви и това е причината за маркирането - погрижете се да осигурите спокойствие на мъркащия приятел. Обособете неговото място, играйте си с него и покажете, че се грижите за него.
  • Спрей с феромони. Налични са спрейове, кърпички или добавки, които осигуряват миризма на естествени феромони за вашата котка. Вие няма да усетите техния аромат, но за мъркащото животинче могат да помогнат значително, тъй като ще се почувства у дома си.
  • Лекарства за тревожност. Ако не можете да се отървете от стреса каквото и да опитвате, последната стъпка са лекарства или добавки за тревожност. Задължително обсъдете това с вашия ветеринарен лекар, тъй като той ще може да ви насочи кое е най-доброто решение за домашния любимец.

Маркирането е едно от най-нормалните неща, които да очаквате от вашия котарак. Все пак, ако го кастрирате от малък - можете да си спестите излишно пране, търкане, чистене и четкане, а думите „ензимен спрей” да останат в съзнанието ви по-скоро като нещо митично, отколкото да заемат челно място в списъка ви за пазаруване.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още