Как да поддържаме спокойствие в домакинство с няколко котки

няколко котки Снимка: iStock

П рез цялата история котките са били високо почитани, обожавани и дори боготворени, така че не е изненадващо, че домакинствата с много котки са съществували от векове.

Сред най-обсебените и видни любители на котки, за които една котка не е достатъчна, са древните египтяни, писателите Марк Твен (19 котки) и Ърнест Хемингуей (42 котки) и много други известни автори, поети и художници, както и императрица Екатерина Велика, папа Павел II и президентите на Съединените щати Ейбрахам Линкълн и Калвин Кулидж, чиито множество котки са наричали Белия дом свой дом за известно време.

Ако имате страст към мъркащите приятели и споделяте дома си с по-скромен брой - две или три котки, вероятно се стараете да запазите максимално спокойствие във вашия дом, тъй като всичко може много бързо да се превърне в „бойно поле“. Тайната на спокойствието у дома с повече гальовни животни е е да знаете как да избягвате разногласията между тях.

Наистина е притеснително, когато вашите котки не се разбират, така че ако се чудите как да запазите мира, прочетете, за да откриете съвети и идеи, които ще помогнат на вашето домакинство с няколко котки да мърка спокойно.

Dogsandcats.bg

Най-важните насоки за домове с много котки

няколко коткиСнимка: iStock

Правило номер едно за е да стерилизирате и кастрирате всичките си котки. Ако това не е възможно по някаква причина, определете отделни стаи за мъжки и женски котки, макар че това би било изключително трудно и шансът да се намерят при разгонване е огромен. След това -  елиминирайте стреса и конкуренцията между тях, поддържайте околната среда на вашите котки чиста и научете да четете езика на котешкото тяло, което е най-доброто ви предизвестие за това как се чувстват мяукащите животни във всеки един момент.

  • Достатъчно тоалетни за всички

Домакинствата с много котки се нуждаят от достатъчно тоалетни, така че всяка отделна котка да има своя собствена плюс една допълнителна. Така че, ако имате четири котки, имате нужда от пет тоалетни. Освен това видът на тоалетната, която използвате, трябва да се приема от всички котки и ако установите, че една от тях излиза извън тоалетната, възможно е тя да не харесва тоалетната или може да ви „предупреждава“ за здравословен проблем. Понякога ще трябва да експериментирате с различни струпващи видове постелки за тоалетна, докато откриете подходящата.

Мръсните тоалетни са стресиращи за котките и неприятни за стопаните и дома. В допълнение към ежедневното загребване на тоалетна, ще трябва да почиствате старателно всички тях поне на всеки две седмици или по-често в зависимост от това колко котки имате. Имайте предвид, че самата тоалетна и лопатата трябва да се сменят на определено време, тъй като се замърсяват. Драскотините по повърхността на тоалетната задържат бактерии, а при повече котки - има повече драскотини и съответно повече бактерии.

За домакинства с много котки може да помислите и за самопочистваща се тоалетна, която да свърши част от работата вместо вас, но пак трябва да се грижите за хигиената на тоалетната.

  • Достатъчно места за сън

няколко коткиСнимка: iStock

В домове с много котки се уверете, че сте подсигурили достатъчно място за сън, защото голяма част от деня на котката преминава в почивка и дрямка. Покрити с кърпи кошници, кутии и одеяла и възглавници, предназначени за котки, на вашите дивани и столове осигуряват много уютно място за отдих и спане, където всеки мъркащ приятел може да бъде сам или да се гушка с любимия си котешки съквартирант.

  • Купи за храна и вода

Всеки гальовен домашен любимец трябва да има собствена купа за храна, за да се предотврати конкуренцията по време на храненето. Идеално е да имате няколко купи за храна и купи с вода в къщата си.

Внимание към всяка една от котките

Много гальовни животни жадуват за внимание, докато други не се нуждаят от толкова много. Опознаването на характера на различните котки чрез индивидуални сесии за свързване е ключът към разбирането на всяка от личностите на различните животинчета. Да накарате всяка котка да се чувства специална е от съществено значение, защото когато имате няколко, малки нюанси могат да бъдат пропуснати - не е изключено някой мъркащ приятел да се почувства изоставен, под стрес или нещо друго.

Ако едно животно бъде върнато вкъщи от приют, например, само чрез прекарване на качествено време индивидуално с него наистина ще разберете неговите уникални нужди, като по този начин ще бъдете по-добре подготвени да осигурите това, от което то се нуждае, за да се чувства комфортно в новото си домакинство с няколко котки.

Направете времето за игра приоритет

Мъркащите приятели се нуждаят от обогатяване и активната игра е приоритет, особено в домове с много котки. Уверете се, че имате достатъчно играчки за всичките си котки, а интерактивни играчки като пръчици от пера са идеални за прекарване на качествено време с вас.

  • Котешки дървета, вертикално пространство и стълбове за драскане

няколко коткиСнимка: iStock

Собствениците на котки знаят, че тези приятели обичат пространства за катерене, скривалища и места, на които могат да се забавляват или да поспят далеч от всички. За да подсигурите идеална среда за много котки, подгответе достатъчно котешки рафтове и високи пространства за катерене и излежаване. Котешките дървета се предлагат в невероятни конфигурации и осигуряват перфектното вертикално пространство за гальовните животни. Покритите с въжета и сезал дървета също осигуряват така необходимите стълбове за драскане и гарантират, че имате достатъчно вертикално пространство за обикаляне, така че всяка от вашите котки да има високо пространство и стълб, който да нарече свой.

Поддържайте котешката козина  и миризмата под контрол

Мяукащите приятели са капризни същества и въпреки че много от нас също са, управлението на дома с много котки изисква допълнителна работа. Цялата тази котешка козина и миризма трябва да се контролират.

И като вас, мяукащите животни обичат току-що изпраните килими и възглавници, така че ще трябва да поддържате котешките им легла чисти и свежи. Ако си играят с меки играчки като платнени мишки или нещо, което може да се пере, уверете се, че почиствате играчките редовно. Освен това поддържайте купичките за храна и вода искрящо чисти през цялото време.

няколко коткиСнимка: iStock

В зависимост от това колко котки имате, ще прекарвате част от всеки ден, превръщайки се в чистач и често прахосмукачка, защото котките също обичат чисти подове, килими и като цяло обичат цялата им среда да е чиста и миришеща на свежест, в противен случай те могат станат стресирани. В такава ситуация някои помощници в домакинството могат да са ви от полза, като например плахосмукачките роботи, които вършат по-голямата работа вместо вас.

Стресът предизвиква леки разногласия и пълни битки в домакинства с много котки. Постоянното поддържане на мира в дом с повече гальовни животни изисква задържане на стреса чрез ежедневно почистване на околната среда на вашата котка, отделяне на достатъчно внимание на всяка една от тях, елиминиране на конкуренцията за храна и осигуряване на достатъчно вертикално пространство за всичките ви котки, за да се мотаят и понякога да се отпуснат.

И което е важно, трябва да научите езика на тялото на вашите котки, ранен сигнал за предупреждение за проблеми, за да можете да се намесите и да предотвратите несъгласие.

Вижте още:

Може ли повече котки да споделят една и съща тоалетна

Навици на чифтосване при котките, за които трябва да знаете

Как да пътуваме с две котки
 

Виж още