Как да подходим, ако една котка тормози друга?

котки се бият Снимка: iStock

В домакинство с няколко котки непременно ще има разногласия между братя и сестри котенца. Но когато имате котка побойник в ръцете си, ще искате да предприемете стъпки, за да я спрете тормози останалите.

Първо, важно е да определите как и защо вашата котка е тормози останалите. След това можете да работите, за да ограничите това нежелано поведение.

Какво е котка „побойник“?

Котките са склонни да бъдат териториални, дори ако са живели с други домашни любимци през целия си живот. Но когато една котка се издигне и затрудни живота на друга, това е повече от просто игра. Обърнете специално внимание на езика на тялото на вашата котка. Някои често срещани признаци на тормоз спрямо останалите включват:

котки се биятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Втренчен поглед
  • Съскане
  • Ухапване
  • Преследване
  • Нокти
  • Агресивна поза на тялото, извит гръб, издута опашка, ъглови или сплескани уши, разширени зеници

В някои случаи причината за котешката агресия е очевидна: въвеждането на нова котка или друг домашен любимец или дори човешко бебе. По-очевидните видове агресия - например ухапване, нападение и т.н. - често водят до физическо увреждане. Но тормозът обикновено е свързан с утвърждаване на господство, а не с намерение за тероризиране.

Защо котките тормозят други котки?

котки се биятСнимка: iStock

Поведението на тормоз произтича повече от това, че единия мъркащ приятел иска да установи господство над другия или другите. Може да бъде по-дискретно от явната агресия. Всъщност, тъй като котките са толкова добри в прикриването на емоциите си, може дори да не осъзнаете, че една от вашите котки се държи лошо.

Някои котки може да са истински хулигани; това означава, че те редовно проявяват интензивни прояви на доминиране и агресия към котки с по-нисък ранг, дори когато котката с нисък ранг ясно сигнализира за подчинение и се опитва да избегне взаимодействие. Този тип тормоз може да се случи в домакинства, спокойни, стабилни без външни стресови фактори, освен че една котка иска да установи господство над важни неща като храна, вода, тоалетна, играчки и постелки.

С други думи, някои котки просто искат да бъдат шефовете. Това желание може да се увеличи с възрастта. Затова говорете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите повишена агресия или други промени в поведението на вашата застаряваща котка.

Как да спрем това поведение

котки се биятСнимка: iStock

Съжителството с котка побойник е стресиращо за всички членове на семейството, включително и за хората. За да спрете една котка да тормози друга, започнете, като наблюдавате ежедневието на вашите гальовни животни за признаци на скрит тормоз. Но имайте предвид, че когато котка проявява агресивно или доминиращо поведение, това не означава непременно, че е агресивен или доминиращ домашен любимец.

„Агресията не е диагноза или описание на темперамента на котката, а следствие от емоционално състояние“, обяснява International Cat Care. Котка побойник не трябва да бъде наказвана физически, защото може да доведе до повече страх и дори по-екстремна агресия. Вместо това се фокусирайте върху успокояването на агресивната си котка.

Направете това, като сложите край на грубото отношение и грубите игри, тъй като това може да потвърди това смущаващо поведение. Помислете дали да не разделяте котките по време на хранене и да инсталирате повече тоалетни, така че всяка да може да се чувства като на собствена територия. Може да искате да удвоите и играчките и високите места.

котки се биятСнимка: iStock

Продължавайте с подсилване на доброто поведение, тъй като може да отнеме няколко седмици или месеци, за да доведат вашите опити до резултати. Ако тормозът стане твърде краен, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да изключите всички основни медицински проблеми.

Виж още