Как да подсушим котката след баня

котка след баня Снимка: iStock

Р ядко се среща котка, която с удоволствие приема банята, без да се бори. Ако мяукащият приятел се страхува, както повечето със сигурност ще искате да се уверите, че правите всичко правилно, за да намалите до минимум мъките и за двама ви.

В крайна сметка котките са независими същества. Липсата на контрол в ситуацията на къпане, заедно с добавянето на вода, може да ги направи много несигурни. След къпане ще трябва да ги подсушите възможно най-бързо. Вероятно те веднага ще започнат да се мият в опит да поправят каквато и да е „грешка“, за която са сигурни, че току-що сте причинили. След това, след нещо толкова травмиращо, те ще имат нужда от дрямка.

котка след баняСнимка: iStock

Ето нашето ръководство за това как можете да подсушите котката си след баня, така че да ѝ създадете възможно най-малко стрес и дискомфорт.

Dogsandcats.bg

Как да подсушим котката след баня

„Тайната“ е да подсушите котката си възможно най-бързо и ефективно.

  • Подгответе се - на първо място, вече трябва да сте подготвили и да имате под ръка всички принадлежности за къпане на котки. Затова се уверете, че имате под ръка кърпа, когато сте готови да ги извадите.
  • Темпераментът на котката е от значение - начинът, по който подсушавате гальовния приятел, зависи в значителна степен от неговия темперамент. Една по-спокойна котка, която е свикнала на периодични бани, няма да се противи при подсушаването. Но котка, която през цялото време се е опитвала да се изтръгне от вас, ще се опита да избяга при първия удобен случай. Това може да направи сушенето наистина трудно. А вие не искате да се разхождат дълго време из къщата, измокрени и измръзнали. Уверете се, че сте ги задържали дори след като сте изключили водата и сте увили банята.

Най-добрият ни съвет е винаги да имате помощник, освен ако не сте много опитен човек, който има добри взаимоотношения с котката си. Това е просто предпазна мярка, в случай че те се изплашат по някаква причина и преминат в режим на атака.

1. Поставете мека кърпа до мивката или ваната

котка след баняСнимка: iStock

Още преди да започнете банята, пригответе кърпата, за да ви е под ръка и да я вземете, веднага щом спрете водата. Така няма да се налага да се отдалечавате от котката си, за да вземете кърпата ѝ. През това време котката ви не само може да избяга, но и бързо ще изстине.

2. Извадете котката си от водата

Когато сте ги изплакнали старателно, ще отцедете внимателно водата от козината, доколкото можете с ръце. След като сте отстранили част от водата, внимателно вдигнете котката и я поставете върху кърпата.

3. Бързо завийте котката

Не забравяйте, че в този момент на вашето коте му е студено! Завийте го като бебе със завързани крака, за да не може да се измъкне. Това наистина може да помогне на котките ви да се успокоят, давайки им чувство за сигурност.

4. Разтрийте нежно козината

Започнете да разтривате гальовния приятел по-енергично, като все пак бъдете внимавате. След този момент козината им трябва да е леко влажна на допир, но определено не мокра. Не забравяйте да подсушите ушите им, тъй като допълнителната влага в ушите може да доведе до ушни инфекции или дразнене. Някои котки може и да се почувстват комфортно докато ги търкате и дори да започнат да мъркат.

котка след баняСнимка: iStock

5. Дръжте котката в топла стая

Когато котката ви е мокра, никога не трябва да я оставяте на ниска температура. Ако е домашна котка, уверете се, че е на топло място, например в уютно легло, докато не изсъхне напълно.

Ако имате гальовен приятел, който се разхожда навън, ще трябва да остане вътре, докато не изсъхне докрай. Пребиваването навън при ниски или ниски температури, докато са мокри, може да се отрази негативно на котката ви по повече от един начин.

Вижте още:

Как да различаваме котешките ушни акари от ушната кал

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

Защо котките мразят водата

Виж още