Защо котките мразят водата

котка и вода Снимка: iStock

В сички сме били свидетели на множество забавни ситуации, в които са попадали мъркащите ни домашни животни заради вода. Неслучайно собствениците на котки държат капака на тоалетната стриктно затворен, иначе вероятността мяукащият приятел да прояви интерес към водата вътре е много голям. Също така сме ги виждали безброй пъти силно впечатлени от течащата вода в мивката или капещия душ.

С други думи връзката на мяукащите домашни любимци с водата е любопитна и не много лесна. Съществуват известни обяснения защо тези мъркащи животни не се разбират с водата:

3 причини защо вашата котка може да не харесва вода

  • Това е закодирано в ДНК-то им

Нашите опитомени котешки приятели могат да проследят своята генетична история до дълбока древност. Предците на нашия домашен любимец са диви котки, които живеят в сухи места, като савани.

котка и водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Те не са от типа животни, които биха намерили за приятно да се къпят в хладно езеро или река, защото тези места често са били изпълнени с опасности в лицето на крокодили или змии. Това може да е причината поради която мъркащите ни приятели да предпочитат да се препичат на слънце, и да подремват на уютни, защитени места, далеч от вода.

  • Водата разваля козината им

Мяукащите животни се грижат отлично сами за козината си и се наслаждават на дълги сесии миене и поддържане. Този ритуал е много важен както физическото им здраве, така и за психиката. Миенето не само има за цел почистване, но и дава възможност котките да се проверят за бълхи, кърлежи или паразити. В допълнение помага за регулиране на телесната температура.

Когато намокрите козината им и то изведнъж, това може да доведе до объркване на всички грижи, които мъркащите приятели помагат за нея. Както споменахме, предците на мъркащите ни любимци за почитатели на топлото време и пустинните пейзажи. Съответно, на мяукащите домашни животни им става студено и некомфортно от мократа козина.

  • Водата мирише особено

Обонянието на котката е изключително мощно и от решаващо значение за начина им на живот. Водата, която идва през нашите кранове съдържа химикали, които носовете на мъркащите ни домашни любимци улавят за разлика от нас. Също така, застоялата вода в купичката започва да добива лоши миризми за тях, затова е редно да се сменя често.

Всички тези миризми не са никак приятни за мяукащите домашни любимци. Представете си, ако току що котката ви се е измила и вие намокрите козината ѝ с тази „миризлива” вода. Със сигурност няма да е никак доволна!

котка и водаСнимка: iStock

Всички котки мразят ли водата?

Докато повечето представители изпитват едновременно страх и ярост от евентуално къпане, някои пакостници се наслаждават на водата. Тъй като всяка котка е различна, няма как да знаете дали вашата не обича вода, докато не опитате. Някои мъркащи приятели доста се наслаждават на игрите с вода, като например Бенгалците и Турска ангорска котка или Турски ван.

Както виждате „неразбирателството” на мяукащите животни с водата датира от векове. Трудно е да накарате мъркащия си домашен любимец да заобича водата, но в случай, че се налага да го изкъпете - пригответе се за предизвикателство. Сухите шампоани са алтернатива, разбира се.

В случай, че гальовният ви спътник обича вода - бихме могли да кажем, че имате късмет, защото това е предпоставка за много игри. Можете да станете като онези готини хора, които могат да водят домашните си любимци на почивка и дори да се къпят с тях в река или море.

Вижте още:

Дехидратация при котки

Виж още