Как да помолим гостите ни да уважават личното пространство на котката

котка и твърде много хора Снимка: iStock

К отките са безумно сладки и почти всеки наш гост със сигурност няма търпение да погали нашия домашен любимец. Няма нищо лошо във всичко това, но със сигурност има моменти, в които приятелите ни могат да прекалят с любовта си и да уплашат гальовното животинче.

Ако пък котката ни е плашлива, трябва да сме още по-внимателни и да уважаваме личното ѝ простраство. Най-добрия начин, по който можем да го направим е да изчакаме домашният любимец сам да се появи, да подуши гостенина и чак тогава той да пристъпи към галене и гушкания, но с внимание и нежност.

Котките могат да реагират странно на нови хора. Понякога са приятелски настроени и общителни, друг път са срамежливи и уплашени, на моменти могат да станат дори агресивни.

Dogsandcats.bg

Как да помолим нашите гости учтиво да не бъдат твърде настойчиви в отношението си към котката ни?

Помолете посетителите да уважават личното пространство на котката

Някои хора нямат подход към домашни любимци, защото нямат такива у дома и не биха могли да разбират езика на тялото на вашата котка. В желанието си вашият нов посетител да покаже, че се радва на котката ви, той ще насочи ръката си рязко, за да я погали, обаче мъркащият приятел може да се уплаши от това и да го одраска.

След това нито на него, нито на вас ще ви стане приятно, защото все пак вие носите отговорност котката и приятелите ви да се чувстват комфортно във вашия дом. За да избегнете неприятна ситуация, просто обяснете, че мъркащият ви приятел може да изпитва страх от нови хора и има нужда от време да се отпусне.

Няколко правила, които да спазвате

котка и твърде много хораСнимка: iStock

Когато у дома идват приятели, можете да установите няколко прости правила, за да сте сигурни, че както те, така и котката ви ще се чувстват спокойни:

  • Бъдете спокойни и оставете домашния любимец сам да реши кога иска да се присъедини към вас.
  • Дайте време на мъркащия приятел да свикне с новите хора, миризми, шум и обстановка. Ако се скрие някъде - не го търсете, за да го изкарате от там (освен, ако не е в някое опасно място, разбира се).
  • Винаги изчакайте котката сама да дойде до вас и до гостите ви. Вашите приятели не бива да създават първия контакт, защото мъркащият приятел може да прояви агресия от страх. Кажете на приятелите си, че когато гальовният домашен любимец сам дойде да ги подуши - тогава биха могли да го погалят.
  • Обяснете на гостите ви как да общуват с котката ви - как да я галят нежно, да не я взимат на ръце като бебе, а да я погалят под брадичката, бузите и главата.
  • Зоните, които трябва да се избягват са лапите, опашката и корема, освен ако котката няма нищо против.

Как да подходим със социалните котки, които нямат проблем с посетители

Ако мъркащият ви приятел е социален и няма никакво притеснение от нови хора, тогава нямате никакъв проблем. Някои котки веднага са готови за галене и игра с вашите приятели. В такава ситуация единственото, за което трябва да следите е все пак нещата да не излязат извън контрол и котката ви да стане твърде игрива или да навлиза в личното пространство на гостите.

Ако мъркащият приятел е в центъра на вниманието, можете да дадете на приятелите си въдица или котешка играчка, за да поиграят с него. Със сигурност както той, така и те ще се позабавляват. Накрая, можете дори да позволите на някой ваш гост да даде вечерята или лакомство на котката ви.   

Мъркащите приятели са много различни характери и някои наистина не се чувстват комфортно с посетители у дома. В такава ситуация, трябва да уважим това и да не ги насилваме - ако желаят да прекарат цялата вечер в друга стая или в къщичката на котешкото дърво - трябва да уважаваме това. От друга страна, ако у дома имате приятелски настроена котка, винаги готова за нови запознанства и приключения - позволете на гостите да поиграят с нея, със сигурност всички ще са доволни.

Вижте още:

Какъв тип личност е котката ми

Котката ми се плаши от непознати

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още