Как да предпазим аквариум с рибки от котка

котка и аквариум с рибки Снимка: iStock

К отките са привлечени от бързи, стрелкащи се движения, а пъстрите рибки в аквариума в хола ви не спират да събуждат ловните им инстинкти. За съжаление, нашите симпатични котета никога не се задоволяват с това само да се юбуват на блестящите люспи отдалеч. Ще опитат по всякакъв начин да си хванат този малък домашен любимец и да замезят с него.

Макар че котката ви може да се държи добре, когато сте у дома, това не означава, че тя не изследва и не крои планове как да хване рибките ви когато вас ви няма. За да намалите риска да стресирате прекалено много рибките си, ви представяме седем начина да защитите аквариума си от котката.

1. Използвайте алуминиево фолио

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Да спрете котката си да скача върху повърхности е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но има начини внимателно да я „убедите“.

Dogsandcats.bg

Поставете листове алуминиево фолио под аквариума или върху него. По този начин, когато котката ви скочи, то ще се смачка под тежестта ѝ. Повечето котки не харесват звука, който издава фолиото, и това ще ги отблъсне.

2. Използвайте отблъскващи миризми

Определени миризми могат да бъдат ефективни за обезкуражаване на котката ви да изследва места. Цитрусовите плодове, като лимон, лайм и портокал, са миризми, които котките са склонни да избягват. Може също така да закупите търговски спрейове за отблъскване на котки.

Проблемът тук е да не забравяте да напръскате мястото. След като ароматът избледнее, няма да има нищо, което да отблъсква котката ви, докато не го нанесете отново.

3. Покрийте аквариула

Част от причините, поради които котките се интересуват от аквариумите, е гледката на ярките, цветни рибки с техните стреловидни движения. Ако сте извън къщата за известно време, нищо не пречи на котето ви да се приближи, за да тормози рибките ви.

Едно от възможните решения е да покриете аквариума, когато сте на работа или спите. Можете да използвате кърпи или старо одеяло. Стига да скрие рибките от котката, всичко е подходящо.

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Това решение има и недостатък. Ако имате котка, която обича да си играе с висящи материи - независимо дали става въпрос за завеси или пуловер на облегалката на стола - тя може да свали цялото нещо. Уверете се, че и резервоарът, и одеялото са закрепени. Вместо това можете да използвате картон, за да покриете стъклото.

4. Отвличане на вниманието на котката

Отвличането на вниманието на котката може да се осъществи по няколко начина и може да се съчетае с други решения за постигане на най-добри резултати. Играчките, с които котката ви може да си играе, докато сте на работа, могат да помогнат. Всичко, което ще осигури достатъчно забавление на гальовния приятел и ще го държи далеч от аквариума може да ви свърши работа.

5. Купете аквариум с капак

Капаците служат за предотвратяване на бягството на рибите, помагат за задържане на мръсотията във водата и дори могат да съдържат LED светлини, които помагат на аквариумните растения да растат.

Когато става въпрос за вашата котка, сигурният капак няма да я спре да скача, но ще ѝ попречи да прекара деня си в риболов. Не можете да попречите на рибките си да привличат вниманието на котката ви, но можете да ги направите недостъпни за вашето коте.

6. Дръжте рибките в друга стая

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Когато всичко останало се провали, най-добрият метод е да оставите аквариума в стая, до която котката ви няма достъп когато вас ви няма. Това е и най-успешният начин, който гарантира, че гальовният приятел ще стои далеч от котката ви.

7. Опитайте с лепкави повърхности

Едно от решенията е да поставите двустранно лепяща лента върху и/или около аквариума. Котките са придирчиви по отношение на мястото, където поставят краката си; това е една от причините да са толкова капризни по отношение на вида на използваната от тях постелка за тоалетна.

Ако някога сте ходили боси по чакъл или каменист плаж, знаете колко остри могат да бъдат някои предмети за чувствителните ви крака. Котките са по същия начин и се опитват да избягват повърхности, по които не им е приятно да ходят.

Като шампиони в лова котките винаги обръщат внимание на малки животни, а рибите са си направо повече от чудесна плячка за гальовния приятел. Техните блестящи люспи, ярки цветове и бързи движения привличат вниманието на котката ви. Макар че това дава на котката ви нещо, върху което да се съсредоточи, рибите ви няма да оценят вниманието на хищник.

И все пак е възможно да предпазите рибките си от котката. Просто осигурите сигурен аквариум и недостъпно за котката ви място. Най-добре е просто да държите рибките си в отделна стая.

Вижте още:

Лисиците нападат ли котки

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Виж още