Как да предпазим енергичните котенца от самонараняване

котка и играчка Снимка: iStock

А ко сте нови собственици на току-що осиновено малко коте, може да имате известни трудности и неприятности с неговото поведение. Малките могат да бъдат много енергични, да скачат и тичат навсякъде, да се катерят абсолютно по всички (уж недостъпни) места, а вие се притеснявате хем за мъничето, хем за вещите си.

В крайна сметка гальовните животни (особено когато са малки) имат нужда от необходимото количество игра и изследване на обстановката, но как да осигурим безопасна среда за това?

От стайни растения до електрически кабели до труднодостъпни места за обхождане, ако има опасност в дома ви - бъдете сигурни, че вашето коте ще я открие. Бъдете подготвени за най-лошото - дръжте под ръка номера на вашия ветеринарен лекар, както и номера на клиниката за бърза помощ. Но за да избегнете това лудо бързане при доктора и стрес, обезопасете дома, като приберете опасните вещи или ги дъргите в стая, до която мяукащия приятел няма достъп.

Приберете всичко, което е опасно

котка и играчкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Започнете, като погледнете дома си от гледната точка на вашето коте - представете си, че сте малко мъркащо животинче, тежако килограм и нещо и искате да играете. Имате четири крака с нокти и може да прескачате високи препятствия или да се качвате на етажерки и имаси с един скок. Ако направите дома си по-безопасен, това ще го направи и по-забавна за вашето коте, така че не забравяйте да се справите с всички възможни опасности, преди да доведете котето си у дома.

Отстранете всичко, което може да се счупи, и предметите, които не могат да бъдат заменени или имат важна стойност за вас. Дръжте ластици, копчета, карфици и други малки предмети далеч от обсега на котенцата.

Вашето коте може да се задави с тях или да се нарани по друг начин. Изхвърляйте веднага след ядене остатъците от храна - кости, месо или каквото и да е, тъй като мяукащите животни могат да раздразнят корема си с някоя подправка или токсична храна. Уверете се, че мяукащият приятел не може да отваря кофата за боклук, хладилника или кухненските шкафове, където държите подправки, храна, ножове и всякакви опасни предмети.

Увийте електрическите кабели в лента или ги затворете в тръби или кутии, специално създадени, за да предпазват кабелите ви.

Осигурете достатъчно играчки и забавления

котка и играчкаСнимка: iStock

Има някои неща, които вашето коте трябва да има, за да играе щастливо и безопасно. Уверете се, че имате котешко дърво за катерене и драскане.

Интерактивната игра с играчка за въдица върху котешкото дърво ще научи вашето коте, че това е подходящо място за катерене, драскане и криене. Вземете много други играчки и се забавлявайте, но не позволявайте на гальовния приятел да си играе с вашите пръсти. Сега може да е сладко, но не искате той да разбере, че хапането и драскането на хора е добра идея. Ако се увлече, не го удряйте, нито му се карайте, а просто просто спрете да си играете и се отдалечете. Краят на играта е достатъчно послание, когато сте коте, което иска да играе.

Докато управлявате околната среда за безопасност и насочвате енергията към добро поведение, мислете в дългосрочен план. Сега е моментът да научите вашето коте да се наслаждава на разресването на козината и да понася подрязването на ноктите и дори баните, ако се налага да го правите.

Колкото повече време отделите на обучение и игра - толкова по-добре ще възпитате в котето определени поведения и дори навици за игра. Важно е то да не научи с какво е разрешено да играе и какво - не. Така ще си имате по-малко проблеми за в бъдеще.

котка и играчкаСнимка: iStock

Виж още