Как да превърнете дома си в истински котешки дом

котка у дома Снимка: iStock

К отките и кучетата са едни от най-популярните домашни любимци в цял свят и са чудесни спътници за много семейства. Хубавото на котките е, че могат да бъдат доста самостоятелни, но въпреки всичко те имат специфични нужди и за благото и на вас, и на тях е добре да приспособите дома си, така че мъркащият приятел да се чувства комфортно и да води щастлив живот.

Тъй като животните не могат да ни кажат устно какво искат, е важно собствениците да опознаят поведението и нуждите им. В тази статия ще ви дадем идеи как може да приспособите дома си за мяукащ домашен любимец и да го превърнете в истински котешки дом!

1. Създайте вертикални пространства

Повечето гальовни животни предпочитат да наблюдават какво се случва в дома от висока гледна точка. Те също се наслаждават на катеренето, така че е важно да им осигурите достатъчно високи пространства, на които да се изкачат и да прекарат време там.

Не е задължително да инвестирате в огромно и скъпо котешко дърво, за да създадете вертикални пространства. Може да обособите някои по-високи рафтове на секцията, като премахнете вещите си от там или да поставите нови рафтове, стига да имате такава възможност. Разширяването на вертикалните пространства във вашия дом ще помогне на мяукащия приятел да се чувства в безопасност и ще го насърчи да играе.

Dogsandcats.bg

2. Осигурете достатъчно места за скриване

котка у домаСнимка: iStock

Котките обичат малки, уютни пространства, които им помагат да се чувстват в безопасност. Те ще оценят уединени места, където могат постоянно да си почиват необезпокоявани. Със сигурност можете да си купите луксозни куполни легла за котки, но много мяукащи животни ще са щастливи с кутии от обувки или нещо друго, което сте купили. Единственото, което трябва да направите е да поставите меко одеяло и мяукащият приятел ще е повече от доволен.  

3. Пригответе достатъчно играчки

Котките се нуждаят от много време за игра и забавни играчки, които ангажират естествените им инстинкти. Наличието на набор от висококачествени играчки може да помогне за облекчаване на скуката и да попречи на котките да проявяват разрушително и нежелано поведение.

4. Осигурете достатъчно котешки тоалетни

Повечето котки естествено се приспособяват към тоалетна и изискват много малко обучение. Въпреки това проблемите с котешката тоалетна се появяват много лесно и често са знак, че мъркащият приятел не се чувства добре - психически или физически.

Затова е важно да се уверите, че имате достатъчно котешки тоалетни. Като общо правило ще ви трябва една тоалетна за котка котка плюс една допълнителна. Така че, ако имате две котки, трябва да имате поне три тоалетни в дома си, за да може всички да се чувстват щастливи.

Използването на правилния вид котешка тоалетна и пясък също е важно, защото някои гальовни животни могат да бъдат придирчиви към вида тоалетна (отворена или затворена или пясък към нея). Не забравяйте, че почистването на тоалетната трябва да се случва всеки ден и в никакъв случай не бива да се неглижира, защото котката ви със сигурност няма да остане доволна от мръсна тоалетна. 

котка у домаСнимка: iStock

5. Поставете стълбове за надраскване

Котките имат инстинктивна нужда да драскат и това поведение има различни функции. Те могат да драскат, за да маркират територия, да разтягат гърба си или да поддържат ноктите си. Ако нямате повърхности за надраскване в дома си, котката ви в вероятно ще се обърне към вашите мебели, врати и други части от дома ви.

Различните котки имат свои собствени предпочитания за вида на драскащите повърхности. Много мяукащи животни харесват сизал, докато други може да предпочетат картон. Повечето котки предпочитат високи, здрави места, в които да забият ноктите си и да осигурят добър захват. Други обаче може да предпочетат равна хоризонтална повърхност. Така че опитайте да поставите различни видове зони за надраскване в дома си, за да видите какво харесва гальовния приятел. Можете също така да разтриете коча билка върху повърхностите, за да насърчите котката си да ги използва.

6. Поставете точки за наблюдение близо до прозорци

Много котки се радват, ако могат да наблюдават външния свят от безопасно разстояние. Може да поставите котешкото дърво близо до прозорците, за да осигурите възможност на котката ви да гледа навън и да наблюдава птици или насекоми, които прелитат наоколо. Ако имате подходящ балкон - може да поставите мрежа на него, така че котката ви да излиза без опасност за нея. 

7. Внимавайте с ароматите

Котките имат много чувствителни носове и собствениците на мъркащи животни трябва да бъдат съобразителни. Някои аромати или освежители за въздух могат да бъдат твърде силни или дразнещи за котките. Обичайните аромати, които повечето котки не харесват, са лимон и цитруси, лавандула и други.

8. Скрийте потенциално опасни домакински предмети

котка у домаСнимка: iStock

Любопитството на котката може неволно да я навлече в неприятности. Обичайните домакински предмети могат да бъдат вредни, ако бъдат погълнати, така че е важно да ги скриете на безопасно, недостъпно място. 

Някои често срещани предмети у дома, които трябва да бъдат скрити от котките са следните:

  • Почистващи препарати
  • Лекарства
  • Продукти за грим и красота
  • Батерии
  • Растителни торове и пестициди
  • Перилни препарати

Уверете се, че кухненският плот и масата за хранене са чисти от храна. Проверете дали вратите на вашия шкаф са тежки или трудни за отваряне от котки. Ако смятате, че котката ви ще може лесно да стигне до тях, можете да обезопасите шкафовете като за деца или просто да преместите опасните предмети на по-подходящо място.

Когато донесете вкъщи ново коте ще трябва да направите няколко промени, за да сте сигурни, че домът е подходящ за котки. За щастие не се налага да правите твърде големи промени. Прибирането на вещите например е хубава промяна, защото ще ви направи по-подредени. 

Имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици, докато новото коте се почувства комфортно в новия си дом и извършването на правилните корекции може да помогне преходът да бъде възможно най-плавен.

Вижте още:

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Колко време отнема на котките да свикнат в новия си дом

11 неща, които трябва да знаете за отглеждането на първата си котка

Виж още