Как да разберем, че котката ни има хранително натравяне

котка и храна Снимка: iStock

А ко мъркащият ви спътник е имал досег до външна среда или си е похапнал тайно от вашия скрит шоколад или друга токсична храна - признаците на отравяне няма да закъснеят. Все пак, е важно да можете бързо да прецените какво се случва с котката ви и, че показва симптоми на хранително натравяне. Ще ви помогнем като изброим най-често срещаните такива, за да можете да реагирате час по-скоро.

Повръщане и диария

Повръщането и диарията са първите признаци, че котката ви може да е хапнала нещо неподходящо за нея. Трябва да отбележим обаче, че ако мяукащият ви приятел се е хранил със стандартната си котешка храна и изведнъж прояви симптоми на повръщане и диария - може би има някакъв друг проблем налице. Колкото по-рано заведете котката си на ветеринар - толкова по-добре.

Възбуда или летаргия

Вие сте човекът, който познава най-добре характера на вашата котка. В случай че гальовният домашен любимец обикновено е игрив, но изведнъж стане летаргичен и видимо без енергия, като не откривате основателна причина за това - по-добре не се бавете да се консултирате с ветеринар. Летаргията често е признак на бъбречна недостатъчност, а това е доста често срещано състояние при мяукащите животни. Трябва да забележите и, ако се случва обратното - обикновено спокойната ви котка изведнъж става много дива или превъзбудена.

Слабост

котка се облизваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Слабостта и залитането са признаци на сериозни проблеми. Отровата причинява сериозно увреждане на бъбреците, което може да бъде необратимо в този момент. Възможно е да се спре по-нататъшното увреждане, ако котката ви получи лечение веднага, но за съжаление може да има дългосрочни негативни ефекти. В случай че живеете в къща или на ниските етажи на блок и гальовният домашен любимец се разхожда наоколо - трябва много да внимавате и да следите околната среда за токсични вещества.

Слюноотделяне

Силното слюноотделяне не е нормално за котките. Това може да е признак за увреждане на черния дроб. Тремор и гърчове също са възможни признаци, които сочат, че черният дроб не функционира добре. Макар че хранителното натравяне не „атакува“ черния дроб, а по-скоро бъбреците - не е изключено черния дроб също да пострада.

Има много заболявания, които могат да имитират хранително отравяне при котки. Единственият начин да разберете е да заведете домашния си любимец на ветеринар. Важно е да не чакате, ако смятате, че нещо не е наред със здравето на мяукащия спътник. Винаги е за предпочитане да проверим, макар че състоянието на котката ни да е фалшива тревога, отколкото след това и тя, и ние да страдаме.

Вижте още:

Защо котките се лигавят и кога това е проблем

Кои човешки храни са опасни за котките

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Виж още