Защо котките се лигавят и кога това е проблем

котка се лигави Снимка: iStock

М акар че звучи изненадващо и рядко срещано, някои мъркащи приятели се лигавят, като това може да се случи, когато котката ви е щастлива и спокойна. Някои мъркащи приятели толкова се отпускат докато ги галите, че от устата им може да капне някоя и друга лига.

Обикновено малките котета са склонни да възприемат това поведение, защото се чувстват комфортно и да продължат да го правят в някои моменти на истинско блаженство дори след като пораснат. Това поведение е нормално за мъркащите приятели и, ако се случва в хубави, конкретни моменти - няма място за притеснение.

Ако обаче гальовният приятел започне изведнъж да отделя голямо количество слюнка - възможно е да се е появил някакъв медицински проблем и би следвало да потърсите ветеринарния лекар.

Причини, поради които котките могат да се лигавят

котка се лигавиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато мъркащият приятел е щастлив, меси с лапи, играе или е развълнуван, би могъл да отдели малко повече слюнка. Когато говорим за здравословно състояние, някои от най-срещаните ситуации, в които котките се лигавят са:

 • Зъбно заболяване

Гальовните животни могат да развият възпаление на венците, на устната кухина, натрупване на зъбен камък и други състояния. В такава ситуация, слюноотделянето е придружено от трудности в храненето, дъвчене с глава настрани, хапване на повече мокра храна (защото е мека), отколкото суха, лош дъх, кръв в слюнката.

 • Инфекции на горните дихателни пътища

Понякога този вид инфекции, биха могли да предизвикат орална язва, която да съпътства прекомерното лигавене. Придружаващите симптоми могат да бъдат кихане, секреция от носа, очен секрет, променени навици в храненето или пиенето на вода.

 • Запушване на стомашно-чревния тракт и гадене

Това може да се случи, ако котката ви е погълнала чуждо тяло, което може да доведе до гадене и слюноотделяне. Възможно е мъркащият приятел да е глътнал връв или лента, която да е заседнала някъде по стомашно-чревния тракт и да доведе до запушване и съответно - лиги. Ветеринарният лекар би могъл да установи това с рентген или ултразвук.

 • Рак

За съжаление, котките са изложени на риск от развитие на рак, точно като хората. Ако котката има ракова маса, включваща езика или задната част на гърлото, те могат да се лигавят прекомерно, да имат затруднения в храненето и преглъщането, лош дъх, кръв в устата и невъзможност да затварят напълно устата си.

 • Травма

Фрактури на челюстта, черепа или изгаряния, причинени от дъвчене на електрически кабели, могат да предизвикат слюноотделяне при някои представители. Малките котета са склонни да дъвчат, всичко до което се докопат, като електрическите кабели могат да бъдат много опасни, затова следва да ги обезопасите, ако забележите, че мъникът проявява често интерес към тях.

 • Хапване на нещо, което не бива

Тъй като котките са любопитни, могат да сдъвчат нещо, което изобщо не е предназначено за това - цветя или човешки храни. Ако давате на котката си лекарство, това също би могло да предизвика повече лигавене, заради лошия вкус в устата или алергична реакция към лекарството.

 • Неврологични заболявания

Котките могат да се лигавят, ако имат неврологично заболяване, което пречи на способността им да придвижват храната около устата си и да преглъщат. Тези домашни любимци потенциално биха имали други неврологични признаци като трудности при поставянето на храна в устата си, проблеми с дъвченето, трудност при мърдането на езика, проблеми с баланса или слабост в цялото тяло.

 • Други (скрити заболявания)

Някои други състояния, които могат да причинят отделяне на повече лиги в мъркащия приятел могат да бъдат проблеми с черния дроб, бъбреците, панкреатит, диабет и други.

Кога трябва да потърсим помощ от ветеринарния лекар

котка се лигавиСнимка: iStock

Споменахме, че някои представители могат да пуснат някоя и друга лига в израз на положителни емоции, докато се гушкат при вас, играят, месят с лапи или просто спят сладко-сладко. Възможно е котката ви да е привързана към вас и да изпитва позобно задоволство, каквото е чувствала докато се е кърмила от майка си. В такава ситуация, няма място за притеснение.

В случай че слюноотделянето е придружено от някои други симптоми обаче, ще е необходимо да се свържете с ветеринарен лекар. Следете за:

 • Лош дъх
 • Липса на апетит или намален апетит
 • Повръщане
 • Отслабване
 • Кихане или секрети от носа или очите
 • Летаргия

Лигавенето при котките може да бъде нещо много сладко и очарователно, ако това се случва от задоволство, но от друга страна може да е индикация за проблем, ако това е придружено с други симптоми. Дъвченето на някое листо от цветето ви в хола, също би могло да предизвика такава реакция, дори и растението да не е токсично. Като цяло, не е препоръчително котките да ядат каквито и да е цветя, дори и да не са в списъка с опасните. Изключение, разбира се би била котешката трева. При всички положения, винаги е добре да обезопасим дома си възможно най-старателно, за да избегнем неприятни ситуации, които биха коствали болка в мъркащия приятел.

Вижте още:

Кои растения са отровни за котките

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още