Как да разберем дали бездомна котка е бременна?

улична котка Снимка: iStock

З а съжаление, много бездомни котки забременяват, тъй като за тях не се полагат грижи, не са кастрирани и са изложени на постоянна интеракция с мъжки котки на улицата, които не са кастрирани.

Независимо дали ще решите сами да се грижите за бездомната котка или ще ѝ помогнете да намери дом, трябва да установите дали наистина е бременна, в случай че имате такива съмнения. Бременната или кърмеща котка се нарича кралица и за щастие признаците са доста очевидни, така че с тази статия ще ви подготвим какво да търсите и как да помогнете на кралицата, ако живее навън.

1. Увеличаване на теглото

улична коткаСнимка: iStock

Ако познавате добре конкретната котка, защото се навърта в квартала ви и вие я храните, ще забележите, че може да е наддала няколко килограма през последните седмици, това не означава непременно, че е бременна.

Dogsandcats.bg

2. Потъмнели зърна

Промяната във външния вид на зърната на котката ще стане видима от около 15-ия ден на бременността, което го прави един от най-ранните симптоми, които ще забележите. По време на тази фаза ще видите как зърната ѝ стават по-големи и по-видими, докато изпъкнат през козината на кралицата.

По-нататък по време на бременността ще се увеличат не само зърната, но и гърдите ѝ, тъй като те ще станат готови да хранят котенцата.

3. Подуване на корема

улична коткаСнимка: iStock

С напредването на бременността на кралицата котенцата продължават да растат все повече и повече. Приблизително в средата на бременността ще забележите, че коремът ѝ започва да се подува. Когато застанете на четири крака, ще забележите, че той виси ниско, а ако я погледнете отзад, ще изглежда много закръглена. Трябва да можете да забележите издутината и когато тя лежи настрани.

4. Движение в корема

С приближаването на датата на раждане на кралицата ще започнете да усещате как тези малки котенца се движат и в крайна сметка ще можете да ги видите, особено когато тя лежи настрани. Усещането и виждането на тези малки ритничета е лесен начин да потвърдите, че тя е бременна.

5. Приготвяне на гнездо

Ако сте забелязали промяна в обичайното място за отсядане на бездомната котка, това може да е още един знак, че тя е бременна, а също и че, раждането ѝ наближава. Тъй като кралицата се подготвя за раждане, тя инстинктивно ще започне да търси безопасно и спокойно място, където да роди котенцата си. Тя ще започне да прекарва доста време там в дните, предшестващи раждането на котенцата.

Тя ще напусне това място за храна и вода, така че ако знаете къде е гнездото, може да я улесните, като оставите храна, вода, одеяла и други меки и топли предмети, които тя ще използва, близо до безопасното ѝ място, така че да не ѝ се налага да се разхожда надалеч.

6. Котката става по-малко активна

улична коткаСнимка: iStock

Въпреки че котките и без това спят често през деня, ще забележите още повече от това поведение, ако виждате кварталната котка все по-рядко да се разхожда наоколо.

В по-голямата си част няма да ви се налага да се чудите къде е, тъй като вероятно ще спи през целия ден на мястото, което кралицата е подготвила за раждане.

7. Повишен апетит

Не се изненадвайте, ако бременната бездомница започне да моли за повече храна и изглежда гладна след редовното хранене. Тя вече не се храни, за да поддържа само своето тяло, но и телата на котенцата си. Тя се нуждае от допълнителното хранене и трябва да получава 25% повече храна от нормалните котки. Не забравяйте за водата - по време на бременността и след като започне да храни котенцата си, тя ще се нуждае от чиста и прясна вода по всяко време.

Ако са налице тези признаци и установите, че котката, която храните периодично в квартала е бременна, има много какво да направите, за да ѝ помогнете. Обърнете се към местната ветеринарна клиника или приют, за да попитате дали могат да съдействат в намирането на дом. Ако не сполучите, може да ѝ осигурите беззащитно място или къщичка в близост до мястото, където живеете и да се грижите за нея.

улична коткаСнимка: iStock

Като последна проверка, заведете котката на ветеринар, за да се уверите. Ветеринарният лекар също така ще ви даде указания за стъпките, които да предприемете оттук нататък, което ще улесни нещата, когато котката роди.

Вижте още:

Етапи на бременност при котките

Как да се грижим за бременна котка

Полов акт при котките

Виж още