Как да разберем дали котката пие достатъчно вода

котка пие вода Снимка: iStock

К олко вода трябва да пие една котка? Вие споделяте живота и любовта си с мяукащия приятел, който ви отвръща на тази обич - понякога по свой (странен) начин. Има още нещо, което споделяте с котката си - гальовните животни също се състоят до голяма степен от вода, ако трябва да сме точни - между 60-70% от телесното тегло на възрастна котка е вода. Но въпреки че можем лесно да наблюдаваме нашия прием, може да бъде предизвикателство да разберем дали домашният любимец приема достатъчно вода.

Сигнали за хидратация на котката

Ето няколко начина да определите дали вашата котка трябва да пие повече вода:

котка пие водаСнимка: iStock

  • Дехидратираната котка често е летаргична и има хлътнали очи, сухота в устата, задъхване и загуба на апетит. Котките със сериозен дефицит на вода могат да се разболеят изключително много.
  • Ако котката ви не пие достатъчно, тя вероятно няма да ходи достатъчно до тоалетната. Проверете тоалетната за бучки от урина. Повечето възрастни котки уринират два или три пъти на ден.
  • Точно както водата ни помага за нашата кожа и коса, тя сигнализира и за добра хидратация и при котките. Дехидратираната котка може да има матова козина и люспеста кожа. Друг кожен тест е този за еластичност. Ако „издърпате“ котешкия врат, правилно хидратираният такъв трябва бързо да се върна в предишната си позиция.

Съвети за повече пиене на вода

Тъй като водата е от решаващо значение за здравето на котката, включително предотвратяване на тежки заболявания, може да са необходими допълнителни усилия, за да накарате вашия домашен любимец да пие достатъчно. Помислете за възможните промени, които могат да бъдат направени с купата, храната и водата.

Dogsandcats.bg
  • Различни видове купи

Познавате ли онази чаша в шкафа ви, която никога не използвате? Котките също могат да бъдат особени за такива неща. Някои котки може да не харесват пластмаса, така че пробването на керамика или неръждаема стомана може да има значение. Поставете няколко купи из къщата за по-голям достъп и за да определите дали вашата котка има любима купа въз основа на материал, от който е направена или местоположение.

котка пие водаСнимка: iStock

Заедно с материала, дълбочината на купата може да има значение. Ако високата, дълбока купа остане пълна, опитайте с по-широка, плитка. Помислете за купа с фонтан. Някои котки се наслаждават на умствената стимулация, която идва от това интерактивно устройство. Преди да хвърлите всички купи, уверете се, че виждате котката си да пие от фонтана.

Може да изглежда контраинтуитивно, но опитайте да държите купите с вода далеч от храната на вашата котка. Миризмата на храната близо до водата може да възпре някои котки да пият. Освен това някои гальовни животни не харесват частици храна в купата си с вода.

Храната има значение

Тъй като сухата храна обикновено съдържа 7-12 % вода, докато мократа храна може да се похвали с до 80%, един от най-лесните начини да увеличите приема на вода е да нахраните котката си с мокра храна. Простото добавяне на вода към суха храна не е препоръчителна алтернатива. Това може да направи храната мокра или дори развалена.

Мократа храна има и допълнителните предимства на високото съдържание на протеини и много вкусове, така че вашата котка получава разнообразие от страхотни вкусове с последователното доставяне на здравословно хранене.

Сменяйте водата ежедневно

Ежедневната смяна на водата в купата на котка я прави по-привлекателна, а също трябва да миете купата често. Може да откриете, че тя предпочита бутилирана или филтрирана вода. Това може да звучи малко претенциозно, дори за котки, но ако вашата чешмяна вода има хлор или прекалено много минерали, котките може да намерят миризмата или вкуса за неприятни.

котка пие водаСнимка: iStock

И накрая, въпреки че купата съдържа обикновена вода, това не означава, че не се замърсява. Могат да се образуват бактерии, така че тя трябва винаги да се почиства старателно и да се изплаква всеки ден.

Ако котката ви отказва да пие вода и каквото и да правите, не успявате да я накарате - посетете ветеринария лекар. Всяко внезапно увеличение или намаляване на консумацията на вода си струва да се провери. Освен това, макар да са необходими допълнителни усилия — и купички — за да поддържате котето хидратирано, си струва да знаете, че се грижите най-добре за вашето космато приятелче.

Да научите как точно да накарате котката си да пие вода може да бъде трудно. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да промените диетата, лекарствата или рутинната физическа активност на вашия домашен любимец.

Вижте още:

Дехидратация при котки

Как да накараме котката си да пие достатъчно вода

Колко вода трябва да пие котката ми на ден

Виж още