Как да разберем кога малкото котето иска да уринира

коте ползва тоалетна Снимка: iStock

О бучението на коте да използва тоалетна обикновено не е много трудно, но изисква малко внимание и търпение от ваша страна. Привикването на вашето коте към ходенето до тоалетна е първото нещо, с което трябва да се заемете, ако сте се сдобили с мъниче в дома си, което не е свикнало на това. Със сигурност се питате как да разберете, че котето иска да отиде до тоалетна или как да го примамите към тази, която сте приготвили за него. В тази статия ще обсъдим точно това!

Създайте място за котешката тоалетна

коте ползва тоалетнаСнимка: iStock

Поставете тоалетната в зона с нисък трафик във вашия дом, която е лесна за намиране и достъп за вашето коте. В идеалния случай баня, мокро помещение, хол (обикновено близо до прозорец) или коридора са добри места за поставяне на котешката тоалетна.

Добре е в първите дни на котето в новия си дом то да се навърта на тези места, които са близо до неговата тоалетна, за да сте сигурни, че ще я използва и че няма да се случи авария на някое трудно за почистване място като паркета или килима в спалнята ви.

Dogsandcats.bg

Кога котето ще поиска да отиде до тоалетна?

коте ползва тоалетнаСнимка: iStock

След като мъничето погълне храна или вода, малко след това то вероятно ще поиска да отиде до тоалетна. За да се уверите, че то ще отиде на правилното място, след хранене или пиене на вода - заведете котето до тоалетната. То вероятно няма да използва мястото веднага и може би ще излезе, но скоро след това може да повторите процедурата и да го заведете там. Скоро след като наистина му се доходи до тоалетна - вероятно ще отиде само. 

За да го привлечете - използвайте напоен с неговата урина памук, поставен в тоалетната. Така то ще усеща собствената си миризма и ще се насочи към това място. Обикновено котешката тоалетна трябва да се поддържа чиста, но в първите дни или седмици докато мъркащия приятел свиква с новия дом и тоалетната си - може умишлено да оставяте малко аромат на урина, за да може то да се запътва натам, когато трябва да облекчи нуждите си.

Заемане на позиция за ходене до тоалетна

Котенцата клякат, когато се готвят да уринират, така че ако намерите вашето коте да кляка някъде, където не трябва, незабавно го преместете в тоалетната. Ако то не може да намери подходящо място за ходене до тоалетната, може да избере меко място, като кърпа на пода в банята или в ъгъла на пода с мокет.

коте ползва тоалетнаСнимка: iStock

Силно мяукане

Докато едно коте не може да лае като куче, за да оповести, че иска да отиде до тоалетна, коте, което е обучено, може да мяука силно, да души, да изглежда неспокойно или да стои пред вратата, ако сте блокирали достъпа му до тоалетна. Където и да поставите тоалетната на котето, уверете се, че това е зона, до която то има постоянен достъп. Можете дори да инсталирате врата за котешки домашни любимци в дома си, ако искате да имате опцията да затворите зоната на котешката тоалетна, като същевременно осигурявате на котката си постоянен достъп до нейното място.

Виж още