Как да разберете дали кърмеща котка е бременна отново

бременна котка Снимка: iStock

К отките са изключително плодовити животни, като женските могат да се разгонват на всеки 2-3 седмици през цялата година. Това добавя множество възможности за котките да забременеят. Това за съжаление води до изключително големи проблеми в популацията на котките, тъй като не за всички могат да се открият домове. Затова ви съветваме да кастрирате или стерилизирате домашните си любимци, за да не правите проблемът още по-голям.

И все пак може да се чудите дали бездомната котка, която току-що е родила и вие се грижите за нея може да забременее отново. Или пък сте изпуснали момента със стерилизирането на вашата домашна котка, тя е излязла навън скоро след раждането и вероятно се е срещнала с мъжки котарак.

Може да се изненадате, но дори и вашата кралица току-що да е имала котило и още е в стадий на кърмене, е възможно да забременее отново. Разгонването може да се появи в рамките на няколко седмици след раждането, така че не е необичайно кърмещите котки да забременеят отново.

И така, как можете да разберете дали вашата кърмеща котка е бременна отново? Има няколко признака, които можете да търсите, които могат да ви дадат отговор на този въпрос.

Dogsandcats.bg

1. Промени в апетита

бременна коткаСнимка: iStock

Един от начините да разберете дали вашата котка може да е бременна отново е като обърнете внимание на нейния апетит. Някои гальовни животни ще отказват да се хранят, когато са бременни, докато други ще ядат все повече и повече по време на бременността. Така че промените в хранителните навици могат да ви дадат информация.

2. Промени в поведението

Можете също така се вгледате в държанието на вашата котка, за да видите дали се е променило наскоро. Както при хората, бременността оказва влияние върху нашите котешки приятели, което може да доведе до това да спят повече или да не бъдат мотивирани да се движат повече. Вашата котка също може да стане по-любвеобвилна по време на бременност и да иска допълнително внимание от вас. Или обратното - да стане по-агресивна, тъй като това също е възможно.

3. Горемината на зърната на котката

Зърната на вашата котка ще се променят няколко пъти по време на бременността, но през първите няколко седмици най-голямата промяна ще бъде тяхната големина и цвят - те ще станат по-розови и по-големи.

4. По-голям корем

бременна коткаСнимка: iStock

Този признак на бременност няма да се появи до 4-5 седмица, но по-големият корем определено е сигнал, който вашата котка може да е забременяла. До този момент от бременността бъдещите котенца на вашата котка ще са пораснали достатъчно, за да направят корема на котката ви по-голям. Разбира се, може просто вашата котка да е наддала на тегло от кърменето, но можете да опитате да определите дали това е наддаване на тегло или котенца със следващия признак.

5. Наддаване на тегло

Това върви заедно с раздутия корем и макар че може да е признак на бременност, може също да е просто част от нормалното наддаване на тегло за кърмещи котки. Но по време на бременност котката ще наддаде 2–4 килограма (което не звучи много, но е количество, което определено се забелязва при котките!). Ако видите, че вашият домашен любимец е наддал на тегло, докато кърми, проверете за раздут корем и опипайте наоколо, за да видите дали можете да намерите твърди повърхности, които биха показали бременност.

6. Заведете котката на ветеринар

И накрая, ако подозирате, че вашата кърмеща котка е бременна отново, най-добрият начин да се уверите със сигурност е като я заведете на ветеринар за ултразвук.

Гальовните животни са невероятно плодовити, така че не е необичайно кърмещите котки бързо да забременеят отново. Ако подозирате, че вашата кърмеща котка може да е бременна, има няколко признака, които можете да потърсите, които показват, че това е истина, като наддаване на тегло, розови зърна и промени в апетита и поведението. Най-добрият начин да знаете със сигурност обаче е с посещение при ветеринар.

бременна коткаСнимка: iStock

Вижте още:

Колко пъти в годината могат да раждат котките

Колко котенца могат да се родят в едно котило

Кога е „сезонът на котенцата“

Виж още