Колко пъти в годината могат да раждат котките

котка и малки котета Снимка: iStock

П реди да се впуснем в подробности, искаме да отбележим, че популацията с бездомни животни в света е огромна. Преръчително е да кастрирате домашния си любимец, но въпреки това можете да изберете и да не го правите.

Ако котката ви излиза навън, то тя със сигурност се чифтосва с други, което подпомага за утежняване на ситуацията с бездомни животни. Дори и мъркащият ви приятел да не припарва до други животинчета, периодът на разгонването не е никак лек нито за тях, нито за вас. Мъжките котараци започват да маркират с урина, което ще направи дома ви миришещ на котешка тоалетна. Женските пък, стават любвеобвилни, мяукат силно, търкат се във всеки един предмет и да си го кажем направо – могат да бъдат много изискващи внимание и да ви пречат във всяко едно ваше действие.

Ще спестите много мъки на домашния си любимец, както и на себе си, ако го кастрирате. Все пак, ако сте го пропуснали или пък просто ви е любопитно колко пъти в годината кралиците могат да раждат – отговорът е доста често.

Кога котките се разгонват

Този период зависи много от породата на гальовния ви спътник. Стандартно за повечето котки, разгонването може да настъпи между петия и деветия месец. Характерно за по-големите породи е да растат по-бавно (някои достигат до зряла възраст между 2-3г), което автоматично означава, че те ще се разгонят в малко по-късен етап.

Dogsandcats.bg

След като котката ви достигне пубертета, тя може да започва разгонването си по всяко време. Т.нар. цикъл на еструс може да се появи на всеки 14 до 21 дни. Още един фактор за моментът на разгонване при котките е околната среда и слънцето. За нашите географски ширини е типично мъркащите приятели да се разгонват от януари до късна есен. При домашните представители обаче, които живеят на закрито – този период може да продължи през цялата година.

котка и малко котеСнимка: iStock

Период на бременност

Ако котката ви не е кастрирана и се чифтоса, най-вероятно ще забременее. Този период отнема около 2 месеца. След като родят, кралиците могат да забременят отново почти веднага, което означава, че в годината те могат да родят до пет котила. Представете си колко много мъничета са това, на които трябва да търсите дом. Още повече това са много грижи и изтощение за кралицата.

Едва ли някой собственик на домашен любимец би искал да се сдобива с нови и нови котета и да измори котката си от целия този процес и грижа за малките, но все пак, виждаме, че тези приятели могат да раждат доста често. С кастрирането, ще се погрижите да спасите голям брой бездомни котенца, на които съдбата им никак не е цветна.

Ако наскоро сте осиновили мъниче – не забравяйте да поговорите с ветеринарния си лекар, когато поставяте ваксините му, за да планирате неговото кастриране. Все пак, някои представители нямат проблем и да живеят без да са кастрирани. Съществуват мъжки котараци, които не маркират и като цяло не показват симптоми на разгонване. Ако е такъв случаят ви, а в допълнение - котката ви не излиза навън - имате избор и да не подлагате мъркащия си приятел на процедурата.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Кога котките навлизат в пубертета

Как да се грижим за бременна котка

Виж още