Как да се уверите, че вашата котка прави достатъчно упражнения

котка играе Снимка: iStock

М оже да си мислите, че гальовният приятел ви може да се измъкне, като лежи насам-натам по цял ден, като от време на време удря някоя муха, но това не е така. Домашните любимци с наднормено тегло и затлъстяване се увеличават все повече и повече, засягайки приблизително една на всеки три котки. Този проблем може да доведе до редица здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет, заболявания на пикочните пътища и като цяло по-кратка продължителност на живота.

Въпреки това, няма място за притеснение! С добре балансирана диета с контролирани калории и забавен план за упражнения можете да се уверите, че вашето коте ще остане във форма. Ето няколко забавни и лесни начина, за да поддържате котката си в перфектна форма.

Изберете време за тренировка и се придържайте към него

котка играеСнимка: iStock

Точно както при хората, котките могат да използват малък график за тренировка. Най-доброто време за вашия котешки приятел е сутрин или вечер, когато слънцето не е най-силно и мяукащите приятели са активни. Започнете деня си или го завършете деня си с игри и забавления, за да раздвижите гальовния приятел.

Dogsandcats.bg

Котките трябва да ловуват

Не казваме, че трябва да изкарате котката си навън, но имайте предвид, че вашата котка е хищник! Затова се възползвайте от тези инстинкти на хищник. Намерете играчки с формата на животни, които котките обичат да ловуват: мишки, плъхове, зайци и т.н. Колкото по-шумяща и интересна е играчката - толкова по-добре!

Ако използвате играчка с пернат пух на края, движете я като птица, която лети и каца на различни места.

Дайте им място за катерене

Котките са естествени катерачи, така че котешкото дърво е прекрасен начин да им позволите да спортуват (а не да се катерят по рафта ви). Котешкото дърво не само позволява на котките да използват мускулите си за катерене, но и да се чувстват по-сигурни, когато са високо. Предлагането им на котешко дърво им дава приятно място да кацнат и да се чувстват спокойни, като същевременно ги кара да се катерят уморени и здрави.

Осигурете картонена кутия

котка играеСнимка: iStock

Вашата котка, както повечето, вероятно обича кутии или чанти. Навсякъде, където могат да отскочат и да се скрият, е забавно за тях и ги поддържа активни! Вероятно имате кутия и чанта или две, които можете да определите за вашата котка.

Искате ли да им дадете шанс наистина да разтегнат краката си? Хвърлете топка или играчка в кутията и ги вижте как я блъскат наоколо и я преследват с изоставяне!

Изполвайте котешка мента

Понякога само най-малкото парченце котешка трева може да превърне вашата котка отново в енергично коте! Затова им дайте малко и извадете играчките. Кочата билка не води до пристрастяване и е безвредна за котките. Когато се помирише, котешката билка ще направи котката ви хипер, но когато се яде, тя ще действа като успокоително. Така че вземете мишка играчка с котешка билка вътре и вашата котка ще си прекара страхотно и ще се измори, преди да се усетите! (И те може да ви изморят заедно с тях.)

Опитайте да разходите котката си навън

Някои гальовни приятели са готови за приключение и ще се зарадват на разходка навън. Ако вашата котка е плашлива обаче - това може би не е най-добрият вариант за забавление, затова се ограничете до дома.

котка играеСнимка: iStock

Има налични каишки за котки, за да не избягат. След като проведете тренировки у дома, за да свикнете мяукащия приятел с каишката, сте готови за приключение навън! Разходете ги на безопасно място - далеч от шумове и града или в някоя подходяща градинка около блока ви.

Не само, че всички тези дейности ще ви позволят да направите котката си здрава и щастлива, но ще спечелите това допълнително едно на едно време с любимия човек. Колкото по-здрави са те, толкова повече време можете да прекарате заедно.

Виж още