Как да спрем котката да ни събужда рано сутрин

Котка в легло Снимка: IStock

М акар че да ни събуди сутрин сладко, пухкаво коте, което иска да се сгуши в нас не звучи никак лошо, трябва да признаем, че това никак не е полезно за съня и здравето ни.

Ако мяукащият домашен любимец ни буди всяка сутрин между 4 и 6ч сутринта, това вероятно е защото ви е “измамил” в някакъв момент в миналото като е видял, че вие се будите и започвате да го галите или да му давате храна. В резултат от тези действия, той се е научил, че когато ви досажда - вие му обръщате внимание и го храните. 

Добрата новина е, че не сте сами. Котките са хитри същества, които се справят отлично в това да наблюдават хората си с цел да учат техните навици и слаби места, за да спечелят това, което искат - храна. По-добрата новина е, че можете да дресирате котката си така, че да спре да ви събужда, преди слънцето да изгрее или да вдига къщата ви във въздуха, докато се опитвате да спите.

Защо котките дразнят хората си сутрин

Котка в леглоСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Най-вероятната причина вашата котка да ви събужда сутрин е храната. Ако в минал момент сте се събуждали, защото мъркащият приятел не спира да мяука, хвърля се върху леглото ви или драска по вратата и сте давали храна на котката си, за да ви остави да спите - мъркащият приятел е запомнил, че с тези поведения стига до това, което иска. 

Това е голяма грешка, която собствениците на домашни любимци често допускат. В такава ситуация не бива да давате храна на гальовния домашен любимец, защото той се научава на този трик и започва да го използва срещу вас, което е пагубно за вашия сън. Хубавата новина е, че котките са умни същества и подлежат на дресировка. Това означава, че можете да ги отучите от това поведение, но за целта трябва да проявите търпение и постоянство.

Обучете котката си да спре да ви буди сутрин

Ако искате поведението на вашата котка да се промени, вие трябва да направите нещо, за да предизвикате тази промяна. Не можете просто да затворите вратата на спалнята си и да очаквате, че котката ви ще направи нещо друго – трябва да дадете на котката си алтернативна дейност, която да ѝ харесва.

С други думи, не можете да игнорирате мяукащия приятел си и да се надявате, че ще си отиде. Вместо това, опитайте няколко неща: 

  • Използвайте автоматична хранилка, която да настройвате да пуска храна. 

Ако възнамерявате да обучите котката си да се събужда по-късно сутрин - или поне да не ви събужда преди изгрева на слънцето - ще ви трябва начин, по който да я възнаградите с храна, но по начин, който не изисква да ставате от леглото. Затова на помощ ви идва автоматичната хранилка, която можете да настроите да пуска малко количество храна в 6ч сутринта. Можете постепенно да настройвате хранилката да пуска храна все по-късно и по-късно, като така ще обучите бавно мяукащия спътник да получава храната си в по-нормално време от денонощието. Все пак, не забравяйте, че трябва да внимавате с количествата, тъй като някои мяукащи приятели могат да бъдат лакоми, а това не е добре за здравословното им състояние. 

  • Оставете играчки и хранителни пъзели за вашата котка през нощта

Котка и жена в леглотоСнимка: IStock

Макар че в повечето случаи котките събуждат стопаните си, защото искат храна, не е изключено мяукащият ви домашен любимец да не е гладен, а отегчен. Скуката може да доведе до деструктивни и досадни поведения. Затова се уверете, че мъркащият приятел има достатъчно играчки и забавления, с които да бори скуката и да не се обръща към вас и вашия сън. Инвестирайте или изобретете различни играчки, с които котката ви да се забавлява, като не забравяйте да ги сменяте, тъй като и те могат бързо да омръзнат на мяукащото животинче.

  • Помислете за втора котка

В случай че гальовният спътник изглежда социален и характерът му нашепва, че може би ще се чувства добре с друг пухкав домашен любимец с когото да играе и да споделя мигове - обмислете варианта за второ коте. Някои домашни любимци са много щастливи да си имат другар, други - не чак толкова. Вие най-добре познавате животинчето си, така че можете да прецените дали втори домашен любимец би бил добра идея, но също дали имате възможност да се грижите за още едно животинче. 

  • Играйте с котката си преди лягане

За да попречите на един гальовен приятел, който е много активен и досаден сутрин, отделете време вечер преди да заспите. Поиграйте малко на въдица или на хвърляне на топче с котката си. Така тя ще се позабавлява и измори, което ще намали шанса да ви събуди рано сутринта.

Понякога е трудно да отучим котка, която си е създала определен навик, но не е невъзможно. С повече търпение, тънкости и последователност можете да изкорените този навик на мъркащото ви животинче, който смущава съня ви. 

Виж още