Как да спрем разгонена котка да уринира навсякъде

котка ходи до тоалетна Снимка: iStock

П о време на цикъла на разгонване, нестерилирана мъжка котка вероятно ще уринира из цялата си територия, за да маркира територия и да покаже, че е готова за чифтосване. Когато нейната територия е и вашият дом, ще трябва да ограниничите това поведение. Най-сигурния начин, по който може да спрете мъркащия домашен любимец да уринира навсякъде е да го кастрирате. Процедурата се счита за рутинна и котката ви се връща у дома същия ден независимо дали става дума за женска или мъжка котка, макар че при женските операцията е малко по-сложна.

Уриниране с цел тъсене на партньор

Ако мяукащият спътник е започнал да маркира с урина навсякъде в дома - това е, защото иска да разпръсне аромата си, да потърси внимание и да оповести, че е време за чифтосване. Разпространявайки своя плодороден аромат, вашата котка всъщност се опитва да привлече партньор.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

В мъките на почистването на котешка урина е лесно да се разочаровате от вашия котешки приятел. Не забравяйте обаче, че котката ви просто прави това, което инстинктите ѝ подсказват. Противно на общоприетото схващане, котките не уринират на неподходящи места от злоба. Вашата котка не търси отмъщение, защото не сте ѝ дали лакомство например, а защото това е естественото за нея поведение, когато достигне полова зрялост и не е кастрирана или стерилизирана.

Dogsandcats.bg

Как да се справим с уринирането на котката в дома

Най-лесният и ефективен начин да спрете котката си да маркира територия с урина е да я кастрирате или стерилизирате. Ако бъде не го направите, гальовният приятел ще продължава да маркира територия, а женската ви котка ще се разгонва през определено време от пролетта до есента. Това се превръща в множество възможности за нея да ви подлуди с нейното поведение - уриниране, вой, многократни опити за бягство и друго.

Освен кастрирането, има още няколко допълнителни неща, които може да направите, за да намалите нежеланото поведение на вашия гальовен спътник:

  • Почиствайте маркираните места с урина с ензимен препарат, така че да изкорените миризмата. В противен случай - котката ще повтори на същото място, защото то вече мирише на нейната тоалетна.
  • Осигурете достатъчно играчки и забавление в дома, за да избегнете проблеми с твърде разрушително поведение.
  • Обръщайте внимание на котката си и участвайте в игрите.
  • Поддържайте тоалетната чиста.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

И все пак - колкото и да се грижите за мъркащия приятел и да се опитате да смекчите неговото проблемно поведение на разгонване, едва ли имате друг избор освен да насрочите час за процедурата по кастриране. Напомняме, че тя е рутинна и всъщност има повече ползи от нея, отколкото недостатъци. Ще спре маркирането на територия и разгонването на котката, както и ще намали проблемното поведение породено от бушуването на хормоните на домашния любимец. Също така ще елиминира възможността от поява на болести на половата система на мяукащия ви спътник.

Виж още