Как да създадете график за хранене на котка

хранене на котка график Снимка: iStock

Н езависимо дали сте осиновили ново коте или се опитвате да установите режим на хранене на вашия мъркащ приятел, който вече имате - винаги е добра идея котките да се хранят под определен график. Не само ще създадете известна последователност в живота на мяукащия домашен любимец (те обичат това), но също така можете да гарантирате, че те ще останат здрави и с правилното тегло.

Как да съставим график за гальовния ни спътник и да предотвратим преяждането - ще научим в тази статия!

Кой е добрият график за хранене при котките

  • Вариант 1: две основни хранения сутрин и вечер

Според експерти, „добрият график“ за хранене на мъркащите животни трябва да включва поне две хранения, които са разположени в голям интервал - например сутрин и вечер. Тази опция е удобна за хора, които не работят от вкъщи, а излизат сутрин и се прибират вечер. В тази рутана можем лесно да заредим купичката с мокра храна сутрин, а когато се приберем вечер - да сложим останалото количество за гальовния спътник. За през деня - той може да има малко суха храна, която да си хапва на интервали.

хранене на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Вариант 2: малки хранения няколко пъти на ден

Друга опция е да храните мяукащия домашен любимец по няколко пъти на ден, но това е подходящо, ако сте вие или други членове на семейството сте вкъщи през деня. Важно е да запомните няколко неща - не бива да оставяте котката си без храна повече от 12 часа. В същото време обаче, не бива и да препълвате купичките, защото това може да се услади прекалено много на мяукащия спътник и да качи някой друг излешен килограм, което не е полезно за здравето.

Ако забелязвате, че котката ви хапва много малки количества от храната, това може би е знак, че тя обича да се храни често и по малко, и това може да означава, че втория вариант би бил по-добър за нея. Това обаче, трябва да е съобразено и с вашата заетост и възможност да давате храна на котката си.

Ако у дома няма никой от вашето семейство през деня, то тогава можете или да привикнете котката ви да се храни сутрин и вечер или да помислите за автоматични поилки, които можете да настроите да пускат храна през зададено време.

Независимо от всичко, уверете се, че поддържате график с определени часове, които да спазвате. Котките харесват последователността и това помага на храносмилателната им система да остане здрава.

Какво количество храна трябва да яде котката

Количеството храна е индивидуално и зависи от начина на живот на вашата котка, здравословно състояние и навици. Някои котки са злояди (да, има и такива) и хапват доста по-малко за сметка на други, които омитат купичката си за секунда.

От друга страна - някои представители са много активни, като например малките котенца. Те могат да получават повече храна, защото се движат и със сигурност я изгарят. В случай че котката ви обича по-скоро да лежи и с големи мъки успявате да я накарате да поиграе малко, тогава може би „по-постни“ порции храна ще са по-подходящи за нея.

Винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар относно храненето и теглото на котката ви. Проблемът със затлъстяването е широко разпространен при тези приятели, защото често са оставени от собствениците си всеки ден с препълнени купички и голямо количество лакомства.

хранене на коткаСнимка: iStock

Добра практика ли е да оставяме суха храна на разположение на котката

Честа практика е купичките на мяукащите приятели да са заредени със суха храна, от която да си хапват през деня необезпокоявани. Това не е лошо за някои представители, например злоядите, защото няма да се притеснявате, че котката ви ще изяде бързо храната си.

От друга страна за лакомите котки, които са готови веднага да си хапнат - това може да утежни състоянието им и да качат още килограми.

Важно е да установите някакво средно положение.

Някои котки умеят да спрат храненето когато се почувстват сити, а не когато са опразнили купичките си.

В такива ситуации, те просто се оттеглят и след няколко часа се връщат да си хапнат още малко, което е здравословният вариант. Наблюдавайте какви са навиците на гальовния спътник и го насочвайте към „правилните“ такива.

Ако е лаком - оставяйте малко количество суха храна докато ви няма през деня. Ако котката ви се храни „осъзнато“ - тогава можете да си позволите по-пълна купичка, защото тя няма да се насили да я изяде.

Създаването на добър режим на хранене за вашата котка и изчисляването на правилното количество храна ще допринесе за цялостното ѝ здраве. Мъркащият приятел, който е в отлично здраве е много по-щастлив и винаги готов за нови подвизи!

Вижте още:

Как да помогна на котката ми да отслабне

Кога трябва да сменя храната на котката ми

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Виж още