Усещат ли котките, ако има змия наблизо

котка и змия Снимка: iStock

Н ашите котешки спътници са яростни ловци. И ако някога сте наблюдавали гальовния спътник, когато е бил на лов, може би сте се чудили как точно е разбрал, че наблизо има мишка или буболечка. С други думи - как точно котките намират плячката си?

И ако котките усещат, че мишките и буболечките просто чакат да бъдат хванати, означава ли това, че нашите домашни любимци могат да усещат и други животни, като змии? В крайна сметка, ако имате гальовен приятел, който се разхожда навън, би било много полезно, ако те могат да усетят кога змия плъзга наоколо и да ни предупредят.

Как котките усещат змиите?

Има три основни начина, по които нашите котки са в състояние да усетят, когато наоколо има змия - миризма, звук и естественото свръхсъзнание на котката.

1. Аромат

котка и змияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни имат невероятно обоняние; докато хората имат приблизително 5 милиона рецептори в носа, които ни помагат да улавяме миризми, котките имат от 45 до 200 милиона рецептора! Всъщност има голям шанс вашият домашен любимец да помирише неща на разстояние до 4–12 мили от него по всяко време. Тази способност да миришат толкова много и от толкова далече е огромно предимство в подпомагането на котките да разберат, когато наблизо има змия.

2. Звук

Способността да помиришат милиони неща от километри не е единственото силно усещане, което притежават котките. Нашите приятели котенца също имат невероятен слух! Докато хората чуват неща в диапазона 20 Hz–20 kHz, котките могат да чуят всичко в диапазона 48 Hz–85 kHz (и могат да чуват звуци от 2300–2900 фута). Тази способност прави много по-лесно нашите котки да чуват, когато змия се промъква през тревата, след което да я локализират.

3. Бдителност какво се случва наоколо

Котките може да са хищници, но те знаят, че има по-големи хищници от тях. Това означава, че когато са будни, те са бдителни за това, което се случва около тях. Виновниците за това са естествените инстинкти, предадени от техните диви предци. Поради тази причина вашата котка обича да седи на най-високото място у дома, за да може да вижда всичко около себе си и може да бъде нервна, ако усети заплаха.

Възможно ли е змия да ухапе котката ми

Котешките и змиите са естествени врагове. Въпреки че е по-вероятно котка да дебне змия, отколкото обратното, това не означава, че змията няма да се защити или да нападне първа, ако се почувства застрашена. Това може да доведе до ухапване за вашия домашен любимец.

Ако вашият домашен любимец се е забъркал със змия и е бил ухапан, ще видите следните симптоми:

 • Възбуда
 • Кървене от ухапаното място
 • Ускорено дишане
 • Синина и/или подуване около ухапването
 • Диария или повръщане
 • Лигавене
 • Следи от зъби
 • Походка, която е колеблива
 • Летаргия
 • Накуцване, ако ухапването е по краката или лапите
 • парализа
 • гърчове

Ако смятате, че вашата котка е била ухапана от змия или сте видяли, че това се е случило, трябва незабавно да я заведете на ветеринар. И ако не сте сигурни дали змията е отровна, опитайте се да я снимате (или поне я огледайте достатъчно добре, за да можете да дадете добро описание на вашия ветеринарен лекар).

котка и змияСнимка: iStock

Котките могат да усетят змиите, когато са наоколо! С превъзходния слух и обоняние, за тях е по-лесно да улавят секретите и движенията на змийските миризливи жлези, дори когато не можете да видите змията. Склонността на вашата котка към повишена бдителност също е предимство в тази ситуация.

Въпреки това, вашата котка може да се изкуши да преследва змия, ако я усети, което може да доведе до ухапване. Ако това се случи, ще искате незабавно да заведете вашия домашен любимец при ветеринаря и да се опитате да направите снимка или да разгледате добре змията, ако не сте сигурни какъв вид е, така че вашият ветеринарен лекар да може да определи дали е отровна. Това ще позволи на вашия домашен любимец да получи подходящо лечение.

Вижте още:

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Как да подходим, ако пчела ужили котката ни

Лисиците нападат ли котки

Виж още