Как да успокоим котката при пътуване със самолет

котка пътуване Снимка: iStock

М акар че пътуването със самолет често е стресиращо както за котките, така и за стопаните им, ако ви се налага да го направите - не ви остава друго освен да се подготвите предварително. Повечето авиокомпании могат да приемат ограничен брой домашни любимци на своите полети, но трябва предварително да проверите техните условия и политики. Повечето от тях изискват да бъдат предупредени за пътуващото животно в определен момент от закупуване на билета, така че се уверете, че сте прочели и свършили всички тези административни въпроси предварително. 

Също така, за да пътувате ще ви трябва международен паспорт на котката, поставен микрочип, годишни ваксини, а някои държави изискват специфични такива, така че трябва да се уверите, че сте проверили кои са те и сте ги поставили в необходимия срок. В Европейския съюз например, домашните любимци трябва да имат задължително поставена ваксина срещу бяс.

След като сте приключили с тези приготовления, остава да се погрижите как да направите пътуването възможно най-малко стресиращо за котката. Истина е, че някои мяукащи животни могат и да останат невъзмутими за пътуването, докато други - могат силно да се стресират.

По-долу можете да прочетете 7 съвета, които да ви помогнат да осигурите на вас и вашата котка възможно най-гладък и без стрес полет, но ключът е да бъдете възможно най-подготвени преди полета.

Dogsandcats.bg

1. Използвайте подходяща кутия за пренасяне

котка пътуванеСнимка: iStock

Консултирайте се с авиокомпанията, която използвате, дали има необходимия размер и тегло за кутия за пренасяне за домашни любимци. Независимо дали вашата котка пътува с вас в самолета или в багажното отделение, вероятно ще има определени ограничения по отношение на транспортната чанта. Възползвайте се максимално от позволеното пространство и вземете удобна кутия, която дава на котката ви място за движение. В идеалния случай вашият котешки приятел трябва да може да се изправи и да се протегне по време на пътуването, защото това ще помогне за предотвратяване на болки и по този начин ще избегне потенциални причини за безпокойство.

2. Накарайте котката да свикне с кутията

Купете транспортната чанта предварително, ако се налага да използвате различна от тази, която ви служи за пътуване до ветеринаря. Това ви дава време да запознаете котката си с нея. Поставете я близо до любимия кът на гальовния домашен любимец. Така той ще може да играе, да влиза и излиза и дори да спи вътре, ако се чувства достатъчно комфортно. Можете да давате на котката си лакоства когато я видите да прекарва повече време вътре. Така мъркащият приятел ще свикне с транспортната чанта и ще я свързва като приятно място за забавление или дрямка.

3. Опитайте успокояващи феромони

Когато котките се търкат в мебели, краката ви и други предмети, те отделят феромони. Когато помиришат или усетят тези феромони, те ги свързват с дом и безопасно място. Спрейовете с феромони имат подобен ефект и могат значително да успокоят котки, които са по-тревожни.

4. Използвайте каишка при проверките на летището

котка пътуванеСнимка: iStock

Проверките за сигурност са задължителна необходимост на летищата и на котки. Най-вероятно ще трябва да извадите котката си от кутията за проверка. Знаем добре, че това може да е много опасно и мъркащият приятел да избяга на секундата. Поради тази причина - сложете каишка още у дома, за да се подсигурите.

5. Проверете при какви условия можете да вземете котката си с вас, в самолета

Ако смятате, че мъркащият домашен любимец ще се стресира твърде много, ако пътува в багажното - проверете как би могъл да бъде с вас, в кабината. Това може значително да успокои котката, тъй като тя ще бъде с вас през цялото време. Минусът на това е, че вероятно това ще бъде по-голям дискомфорт за вас, но можем да се съгласим, че бихме пренебрегнали това, ако действително ще успокои котката ни.

Плюсът на возенето в багажното е, че мъркащият приятел ще може да се разположи в по-голяма клетка, където дори да може да ходи до тоалетна, но това означава той да бъде съвсем сам без да знае какво се случва. Повечето собственици веднага биха отхвърлили тази идея.

6. Бъдете подготвени

Подготовката е ключова, защото основната причина, поради която котките се тревожат по време на полет, е, че това е изцяло ново изживяване за тях. С достатъчно време можете да ги свикнете с някои от процесите и да имитирате други стъпки, така че да не се чувстват така, сякаш правят нещо необичайно. Пригответе много лакомства, играчки и малки купи за храна и вода, които бихте могли да вземете с вас на самолета.

Също така - любимото одеяло е задължително, а в допълнение можете да постелете пелени, на които котката ви да отиде до тоалетна в случай на нужда.

7. Не забравяйте, че пътуването не се изчерпва само със самолета

Пътуването със самолет обикновено е само част от самото пътуване. Преди и след като се качите на самолета със сигурност ще имате пътуване с кола. Пригответе се, че няма да е лесно и, ако има кой да ви помогне в това - би било една идея по-малко стресиращо за вас или котката ви. Ако се налага да използвате таксита - проверете дали ще ви вземат с домашен любимец.

Как да подходя, ако котката ми е много шумна на самолета?

котка пътуванеСнимка: iStock

Ако смятате, че вашата котка ще вдига много шум по време на полет, може би защото е била шумна при пътувания с кола в миналото, помислете дали да не я поставите в товар за полета. Друг вариант, който много собственици избират е да приспите мъркащия домашен любимец за пътуването. Това обаче се прави от ветеринарен лекар, така че се консултирайте с него дали е възможно и дали препоръчва това за котката ви.

Колко стресиращо е за една котка да лети?

По своята същност е безопасно за котките да летят и много стотици хиляди животни летят всяка година. Въпреки това, някои котки изпитват повишен стрес и безпокойство, когато са затворени в клетка за дълги периоди, особено и когато летят, като цяло.

Колко дълго котките могат да задържат ходенето до тоалетна?

Едно от основните ви притеснения относно летенето с вашата котка вероятно са техните тоалетни навици, особено ако те летят в кабината с вас, където няма място където да отидат до тоалетна. Мъркащите животни могат да задържат ходенето до тоалетна до 24 часа, стига да искат и това не би трябвало да причини разстройства или заболявания. Би било по-опасно, ако умишлено ограничите водата или храната им, за да „улесните“ задържането при ходене до тоалетна. Ако се притеснявате по този въпрос - посъветвайте се с ветеринарния си лекар колко време преди полета да спрете храната и водата на мъркащия домашен любимец и кога можете да го нахраните след това.

Някои котки летят без никакви проблеми, докато други се борят да бъдат затворени в толкова малко пространство за дълги периоди. Шумът и движението на самолета също могат да причинят известен стрес. Подгответе се добре предварително, научете котката си да обича транспортната си чанта и се подгответе предварително с играчки и лакомства. Също така - помислете и за опцията за приспиване. Може да спести много тревоги както на вас, така и на мяукащия домашен любимец.

Вижте още:

5 начина да направите пътуването на вашата котка с кола приятно

Каква транспортна чанта да избера за котката ми

Виж още