5 начина да направите пътуването на вашата котка с кола приятно

котка в кола Снимка: iStock

М ъркащите животни не са най-лесните спътници за пътешествие, но ако начинът ви на живот е активен и често пътувате, то със сигурност някое социално, смело и любопитно коте би било чудесно попълнение във вашето семейство.

Макар че мъркащите животни не са много на „ти“ с разходки навън или возене в кола, можете смело да започнете обучението на домашния любимец да свиква с този начин на пътуване. Все пак, трябва да отбележим, че някои котки по природа са плашливи, особено тези с неприятно минало, така че ако гальовният приятел видимо се противи и не се чувства комфортно  - може би по-добре да си остава вкъщи, а по време на вашите пътувания - някой друг да се грижи за него.

В тази статия ви дадем пет съвета, които да помогнат на мъркащия домашен любимец да свързва пътуването с кола със забавни и щастливи преживявания, вместо само и единствено с пътуването до ветеринарния лекар.

1. Подсигурете удобна транспортна чанта

котка в колаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Гальовният домашен любимец трябва да пътува в транспортна кутия, която да е затворена.

В никакъв случай не бива да оставяте мъркащия приятел да се разхожда в колата ви докато шофирате, защото това е опасно.

Котката ви може да застане близо до педалите, на таблото или да се катери върху вас, което е изключително рисково. Докато карате вашата работа е да се концентрирате върху пътя и обстановката. Дори и най-спокойните котки, които първоначално заспиват на задната седалка, могат в един момент да се събудят и да поискат внимание.

2. Запознайте котката си с колата

Макар че мъркащият приятел ще бъде в транпортна кутия - ще му помогнете много, ако го оставите да разпространи аромата в колата си. Няколко дни преди пътуването, можете да прекарвате няколко минути в колата, където да оставите гальовния домъшен любимец да души, изучава и да се отърква в различни части. Вземете котето, затворете вратите и прозорците и го оставете да излезе от кутията, за да изследва. Така по време на пътуването може да бъде по-спокоен, защото ще усети собствения си аромат.

3. Направете клетката уютно място

Не забравяйте да поставите любимите играчки, одеялце или предмети вътре в клетката, за да може мъркащият домашен любимец да се чувства максимално спокойно, заобиколен от обичаните си вещи. Когато влезете в колата, можете да го наградите и с лакомство, за да се почувства щастлив от това, което се случва в момента.

4. Опитайте с нагръдник за автомобил      

котка в колаСнимка: iStock

Котките, които се разхождат навън на каишка са свикнали с нейното усещане и могат да се почувстват в „свои води“, ако в колата се возят с нагръдник вместо в транспортна чанта. В зоомагазините можете да откриете нагръдници за домашни любимци (и такива за котки, да!), които са предназначени за автомобил - те се закопчават за колана в колата и имат къса каишка, която не им позволява да се разхождат свободно из колата, но в същото време им дава пространство да се движат.

5. Планирайте пътуването си

Преди да се впуснете в пътешествие, си направете лист с необходимите котешки аксесоари - тоалетни, храна, купи, играчки и други от които аксесоари, които мъркащият приятел има нужда. Дни преди пътуването си - правете кратки разходки с колата из квартала, за да видите как котката ви л ще реагира, а и за да свикне с усещането. Не забравяйте да я награждавате с лакомство.

Пътуването с домашен любимец може да е предизвикателство, но ако вложите време и търпение в обучението, можете да спестите много нерви на вас и стрес на гальовния приятел. С необходимите аксесоари и дресировка, може да се окаже, че мъркащият приятел се наслаждава на пътешествието и с любопитство иска да гледа през прозореца!

Вижте още:

3 прости начина да направим транспортната чанта приятно място за котката ни

Мога ли да разхождам котката си навън

Виж още