Как действат лекарствата срещу бълхи при котките

котка Снимка: iStock

Б ълхите са най-често срещаните паразити, от които страдат котките. Дори ако имате домашна котка, тя може да се зарази с бълхи от други домашни любимци или от вас, тъй като излизате навън, а бълхите може да се закачат за дрехите ви. Независимо от начина, по който котката ви се е сдобила с тях, тя трябва да бъде лекувана, преди бълхите да се размножат неконтролируемо.

На пазара се предлагат много лекарства срещу котешки бълхи и може да е трудно да се определи как точно действат. Инструкциите на продукта може да ви казват как да го използвате безопасно, но все пак може да ви оставят в неведение как точно работят тези продукти.

Как действат лекарствата срещу бълхи

  • Локално третиране

Различните локални лекарства за бълхи обикновено блокират провеждането на канали в нервната система на бълхите, за да ги убият. Тези локални препарати обикновено убиват възрастните бълхи в рамките на 24 часа след първото приложение, като им пречат да снасят яйца и не позволяват да се появи ново поколение бълхи.

Локалните лекарства срещу бълхи се прилагат върху кожата и козината. Тези препарати са течни, често мазни, и са предназначени да се поставят върху кожата на котката, най-често зад врата ѝ.

Dogsandcats.bg

Съществуват и специални шампоани, които се нанасят върху кожата и козината на котката по време на баня, като помагат за унищожаването на досадните бълхи, които са се настанили в козината на котката ви.

коткаСнимка: iStock

  • Перорално третиране

Съществуват много перорални лекарства срещу бълхи с различни активни съставки. Те действат бързо и могат да имат продължителност на действие между 1 и 3 месеца.

  • Третиране с нашийници

Безопасността и ефикасността на нагръдниците срещу бълхи варира в широки граници, както и при другите продукти срещу бълхи. Препоръчително е да обсъдите продуктите за третиране на бълхи с вашия ветеринарен лекар. Те също действат чрез намеса в нервната система на бълхите.

Третиране на бълхи в околната среда

Проблемът с бълхите (и другите вредители) е, че те не се ограничават само до това да се разхождат в козината на котката ви. Ако котката ви е заразена с бълхи, има голяма вероятност те да са се разпространили и в други части на къщата. Всъщност е възможно котката ви да се е заразила с бълхи именно по този начин.

В този случай ще трябва да третирате котката си и целия си дом. За щастие има някои продукти, които могат да ви помогнат да направите точно това, но не забравяйте, че трябва да изберете такива, които са безопасни за котки.

Помислете за любимите места на котката си - най-вероятно те вече са станали дом на семейство бълхи. Това може да включва дивани, легла, възглавници, килими и други. Уверете се, че долната страна на килимите и мебелите също е напръскана, тъй като бълхите могат да бъдат коварни и да се наместят там.

Недостатъци на лекарствата срещу бълхи за котки

коткаСнимка: iStock

Освен улавянето и прилагането на лекарствата срещу бълхи, основният недостатък по отношение на лекарствата срещу бълхи е рискът от токсичност при неправилна употреба. Винаги е важно да се четат внимателно и да се разбират инструкциите по отношение на всеки продукт за вашата котка, но това важи с особена сила за лекарствата срещу бълхи. Ако се използват неправилно за теглото, възрастта и други фактори на котката ви, тя може да претърпи странични ефекти от лекарството. Никога не трябва да използвате продукти срещу бълхи за кучета върху котки и обратното.

Признаците на токсичност на лекарствата срещу бълхи включват треперене, слюноотделяне, диария и повръщане. Вашата котка може също така да изпитва летаргия и затруднено дишане. Ако зениците на котката ви са свити, това може да е друг предупредителен знак. В по-тежки случаи котката ви може да припадне.

Как да разберем дали лекарството срещу бълхи действа

коткаСнимка: iStock

Ефектът от лекарствата срещу бълхи може да се забележи още след 24 часа, но може да се прояви и по-рано. Ако обаче заразяването е обширно, може да отнеме много повече време за пълното премахване на вредителите. Тъй като жизненият цикъл на бълхите е около 3 месеца, при някои случаи на заразяване подобрението може да отнеме месеци.

Докато лечението действа, ще забележите по-малко бълхи по кожата и козината на котката си. Този брой може да се повишава и понижава за известно време, ако по средата на лечението се излюпи ново поколение яйца. Мъртвите бълхи ще започнат да падат от котката ви, докато лечението действа. Лекарството може да не е подходящо за вашата ситуация, ако не забележите намаляване на броя на бълхите. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар, за да разработите нов план за лечение, ако е необходимо.

Колко опасни са бълхите за котката

коткаСнимка: iStock

Бълхите са толкова малки, че може лесно да си помислим, че те не са толкова голям проблем. Въпреки това, ако не бъдат контролирани, те могат да бъдат да причинят някои щети в мъркащия приятел. Ако бълхите многократно хапят котката ви, тя може да развие алергия. Това ще накара котката ви да прекалява с грижата за козината или да се чеше прекомерно, което може да доведе до кожни инфекции.

Ако имате котенце или по-възрастна котка, бълхите могат дори да причинят анемия. Това е така, защото възрастните бълхи се хранят с кръвта на котката. Бълхите са и гостоприемници на тении. Ако котката ви се почиства и случайно погълне бълха, в храносмилателната ѝ система може да се развие тения.

Защо лекарството за бълхи не действа на котката?

Неуспехът на лекарствата срещу бълхи най-често се дължи на неправилна употреба. Ако сте прилагали лекарства срещу бълхи, но не сте забелязали облекчение за котката си, проверете два пъти инструкциите, за да се уверите, че използвате продукта правилно. Ако е така, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно следващия план за действие. Не увеличавайте дозата, без да се консултирате!

Други причини, поради които котката ви може да не се е освободила от бълхите, са недостатъчно почистване на дома или друго излагане на бълхи. Ако бълхите са се разпространили в дома ви, котката ви може да бъде отново изложена на тях и те пак да полепнат по нея.

коткаСнимка: iStock

Бълхите могат да бъдат досадни вредители, но за щастие има много ефективни лекарства срещу тях, които могат да накарат тези проблеми да изчезнат. Без значение от какво се нуждае котката ви, ще има продукт за нея, независимо дали става въпрос за локално лекарство, орално лечение или нашийник против бълхи. Не забравяйте да проверите внимателно инструкциите на всички продукти против бълхи или да се консултирате с ветеринарния лекар, преди да ги използвате, за да гарантирате здравето и безопасността на котката си.

Виж още