Как котетата се учат да ловуват

котка навън ловува Снимка: iStock

З наем, че гальовните животни са чудесни ловци и в природата се изхранват като ловуват по-малки животни - плъхове, мишки, птици или буболечки. Но дали малките котенца инстинктивно знаят как да ловуват или трябва да се учат от друга котка?

Всъщност отговорът на този въпрос е - по малко и от двете. Котенцата, които могат да наблюдават как майките им ловуват и убиват, сами стават по-добри в тези умения. Но всички здрави котенца показват поне известен интерес към хищническо поведение и ние виждаме това поведение и в домашните котки когато дебнат играчките си и се нахвърлят върху тях.

котка навън ловуваСнимка: iStock

Когато котенцата преследват връв, топче или друга играчка, те се докосват до – и по някакъв начин практикуват – поведение, което е поддържало котките живи в продължение на безброй поколения. Много котки, които не са били научени да ловуват от майките си, ще го разберат сами, дори ако се хранят обилно от любящи стопани.

Dogsandcats.bg

Ловът е естествен, но и спорен

Но докато ловното поведение на котките отдавна е от полза за нас, като ограничава популациите на гризачи, в наши дни хищничеството на котките никога не е било по-противоречиво. Докато ние самите се разширяваме в чувствителни местообитания, ние вземаме нашите котки с нас. И когато правят това, което е естествено за тях, те предизвикват яростен дебат, особено когато птиците са тяхна плячка.

И все пак - дивите котки се хранят с това, което намерят навън независимо дали става дума за птици или гризачи. За домашните котки, които обаче ловуват птици може да има известни противоречия, особено ако атакуват по-редки птици, които трябва да се пазят.

котка навън ловуваСнимка: iStock

Гальовните животни се учат да ловуват както благодарение на естествените си инстинкти, така и чрез наблюдаване на майката. Те могат да ловуват гризачи или плячка, която намерят навън, но като собственици на домашни котки по-скоро не бива да ги оставяме да вършеят прекалено много на свобода, още повече че това е опасно за тях. Котките, които живеят навън имат значително по-малка продължителност на живота, отколкото домашните ваксинирани, обезпаразитени и редовно хранени котки.

Така че ако искате да упражните ловните умения на мяукащия приятел - най-добре използвайте играчки у дома, а разходките навън на каишка трябва да за безопасни както за домашния любимец, така и за средата навън.

Виж още