Как котките играят с хората

котка играе със стопанин Снимка: iStock

М ъркащите приятели обикновено са независими животни. Те нямат нищо против да прекарват времето си сами и никога не пропускат възможността да се свият на тихо място за дрямка. Но много котки също обичат да прекарват качествено време със своите човешки спътници, включително и да играят с тях. Всъщност мъркащите животни се забавляват с нас по много начини и в тази статия ще разгледаме кои са те!

1. Дебнене

котка играе със стопанинСнимка: iStock

Котките обичат да дебнат плячката си за спорт, защото им е забавно. Така че, ако гальовният спътник се опитва да дебне ръцете или краката ви, докато се движите, има вероятност той просто да се опитва да си играе с вас. Този тип игра обаче може да включва драскане и хапане, така че може да бъде болезнено, когато котето се увлече. Не се страхувайте да ги дисциплинирате (без да викате или удряте), когато играта стане твърде груба.

2. Преследване

Друг начин, по който котките обичат да играят, е да преследват неща, включително членовете на човешкото семейство. Ако вашето коте се чувства нервно, може да ви преследва из къщата или просто да ви нападне от другия край на стаята няколко пъти. Този тип игра обикновено не е разрушителна или болезнена, а всъщност е доста забавна за стопаните.

Dogsandcats.bg

3. „Удряне“ с лапи

Мъркащ приятел, който ви удря с лапи, е в настроение за сериозна игра. Те се стремят да станат активни и може би дори да играят малко битки. Въпреки че никога не е добра идея да играете грубо с котката си, защото ще я научите, че ръцете ви са подходящи за хапане или гризане, може да извадите някоя играчка и да я хвърлите на мяукащия спътник, за да пренасочите поведението към нея.

4. Хвърляне

Въпреки че може да е изненадващо, когато се случи, мъркащите животни често скачат върху нас когато работим, четем книга или гледаме филм. Макар че може да е стряскащо, ако котката ви го прави често - стопаните обикновено свикват. Със сигурност това е знак, че гальовният приятел е енергичен, така че може да включите някоя играчка, ако не може да му обърнете внимание.

5. Разследване

котка играе със стопанинСнимка: iStock

Друг начин, по който котката си играе, е като проучва своята играчка-мишена за игра – която понякога може да сте вие! Може да откриете, че гальовният приятел внезапно започва да души косата или дрехите ви.

Забавни начини да се ангажирате с вашата игрива котка

Има много забавни начини, по които можете безопасно да се занимавате с вашето коте, когато се чувстват енергично или игриво. Може да опитате:

  • Активирайте моторизирана играчка — на пазара вече се протават най-различни такива и котките ги обожават, защото тези играчки се движат - точно като истинска плячка.
  • Играйте на криеница – скрийте няколко лакомства из къщата, където котката ви може лесно да ги намери, след което я оставете да отиде на лов за чистачи. Това трябва да ги държи заети и активни за няколко минути!
  • Използвайте голям арсенал от играчки - извадете въдиците, топчетата, кутиите или предмети, които знаете, че гальовният спътник харесва.

котка играе със стопанинСнимка: iStock

Котките могат да бъдат изключително игриви, така че е важно да разберете кога искат да играят и как правилно да играете с тях. Качествената игра заедно помага за създаването на специална връзка, на която вие и вашият котешки приятел можете да се наслаждавате. Играта с мъркащ приятел е изключително забавна и дори често ни служи като терапия след тежък ден.

Виж още