Как котките използват ароматните си жлези в лапите

котка се търка в предмети Снимка: iStock

К отките използват миризмата по различни начини, за да общуват с други котки и косвено с хората. Гальовните приятели имат ароматни жлези в цялото си тяло, използвани по различни начини, включително в лапите им. Тези жлези обаче могат да бъдат разочароващи за някои родители на домашни любимци, когато инстинктът на котето е да драска и маркират мебелите в дома.

Котките са уникални и сложни домашни любимци, които имат много от същите инстинкти като техните големи братовчеди котки, живеещи в дивата природа. В тази статия ще поговорим повече за маркирането с аромат, естественото поведение при надраскване и какво можете да направите, за да го предотвратите, ако е необходимо.

Къде са ароматните жлези на котката?

котка се търка в предметиСнимка: iStock

Включително тези в лапите, котките имат девет комплекта ароматични жлези. Вашата котка търка ли страничната част на лицето си в предмети из дома? Това се дължи на жлезите на бузите. От време на време удрят ли ви любящо по главата? Те ви маркират като свой човек поради темпоралните и ушните жлези в горната част на главата и ушите. Дори когато котка се търка в краката ви, когато ви поздравява, оставя миризмата им.

Dogsandcats.bg

Котешките ароматни жлези се намират в различни части на котешкото тяло:

  • Всичките четири лапи
  • Под брадичката
  • От двете страни на носа
  • Жлези на бузите
  • Над очите
  • Горната част на главата между ушите
  • Основата на опашката
  • По дължината на опашката
  • Анални жлези

Как котките използват миризмата?

котка се търка в предметиСнимка: iStock

Всяка ароматна жлеза се използва за различен тип комуникация. Ароматите са неоткриваеми от хора и кучета, така че са предназначени само за други котки или за задоволяване на техните инстинктивни нужди.

Например, жлезите в главата и ушите се използват предимно за маркиране на територия, предмети и хора. Котка, заобиколена от собствената си миризма, ще бъде много по-спокойна и ще се почувства като у дома си. „Удрянето“ с глава може да изглежда като приятелски жест, но означава много повече. Вашето коте оставя миризмата си върху вас, за да ви маркира за територия срещу други котки.

Обонянието е първичен инстинкт, предаден от предците, който все още е жизненоважна част от оцеляването на котешките хищници, които живеят в дивата природа, като лъвове и тигри. Тъй като котките са толкова чувствителни към собствените си миризми, те са възприемчиви към повечето други.

котка се търка в предметиСнимка: iStock

Ако вашата котка прекарва известно време на открито, чесането най-вероятно е голяма част от ежедневните ѝ дейности. Те ще трябва да поставят граници, за да уведомят другите котки, че не е безопасно да влизат без изричното разрешение. Дожмашните котки не могат да изключат този инстинкт за поставяне на граници и те ще драскат предмети около дома, за да го направят, дори ако те са единствените, които живеят там.

Драскането също помага за поддържането на здрави лапи и нокти и насърчава разтягането, което поддържа мъркащите приятели гъвкави и подвижни.

Котките имат много ароматни жлези и ги използват често и по различни начини. Тези в лапите им обаче могат да причинят най-много проблеми на родителите на домашни любимци. Можете да управлявате поведението им само когато разберете как мислят котките. Ако котката ви драска погрешните предмети около дома ви, опитайте се да насърчите по-положителното използване на нейните инстинкти и като я стимулирате и награждавате всеки път, когато тя използва драскалката си.

котка се търка в предметиСнимка: iStock

Виж още