Как котките, които не излизат навън се заразяват с бълхи

домашна котка Снимка: iStock

Б ълхите са едни от най-неприятните вредители, с които се сблъсквате в дома си. Без значение колко домашни любимци имате или колко често ги държите на вкъщи, бълхите могат да ви се сторят невъзможни за избягване. Въпросите, които могат да преследват съзнанието на човек, тормозен от бълхи, са: как котките се заразяват с бълхи, когато не излизат навън? Как домашните котки се заразяват с бълхи?

Бълхите могат да бъдат пренесени от всеки човек или предмет, който влиза в дома отвън, и ще останат в дома и ще се размножават, докато има котка или домашен любимец, който е достатъчно топъл, за да поддържа жизнения цикъл на бълхите.

И все пак - дори и да откриете, че бълха е влязла в дома ви и е попаднала на вашия скъпоценен космат приятел, не е необходимо да изпадате в паника! Има как да се отървете от тези вредители.

Dogsandcats.bg

Как котките се сдобиват с бълхи, когато не излизат навън

домашна коткаСнимка: iStock

За съжаление, много хора са се сблъсквали с подобен кошмарен сценарий: мъркащият приятел, който никога не е прекарвал и секунда извън безопасността на дома и не е бил сред други животни, е нападната от бълхи.

Както вече споменахме, отговорът на този въпрос е, че бълхите могат да влязат в дома ви, като се качат върху вас, вашите гости или дори върху мебелите, които се преместват. Бълхите обикновено не остават върху хората за дълъг период от време. Това е така, защото на човека му липсват две неща: топла телесна температура и много козина.

За да оцелеят, бълхите се нуждаят от тази топлина и от космената среда на животно, а за съжаление вашата котка предоставя достатъчно и от двата фактора. Въпреки че бълхата се нуждае от козина, в която да се скрие, и от телесна температура от поне 38 градуса по, тя може да оцелее, като се качи на човек достатъчно дълго, за да влезе в дома на собственика на домашния любимец отвън.

Бълхата може да се нуждае от животински гостоприемник, за да остане жива достатъчно дълго и да снася яйца. Лошото на бълхите е могат да живеят цели две седмици без гостоприемник. Това им дава 14-дневен период да намерят животно, към което да се прикрепят, преди да умрат, въпреки че е важно да се отбележи, че бълхата всъщност не може да се размножава без гостоприемник.

домашна коткаСнимка: iStock

Ето защо, дори ако апартаментът или къщата ви са плътно затворени и домашният ви любимец никога не влиза в контакт с външната среда, бълхата все пак може да преодолее защитата ви. Всъщност е достатъчно една женска бълха да намери подходящ гостоприемник, за да се стигне до пълно заразяване с бълхи в дома ви.

За щастие бълхите изживяват целия си жизнен цикъл върху един гостоприемник. Те просто идват, хранят се (като хапят мъркащият ви спътник), снасят яйца и си отиват. Тези яйца обаче се излюпват се и продължават своя жизнен цикъл върху същата котка, и така нататък, освен ако не им се противодейства правилно.

Как да разберем, че домашната котка има бълхи

Никой не обича да се замисля за тази възможност, но както доказа тази статия, бълхите могат да се появят дори при най-защитените домашни котки. Най-добрият начин да разберете дали гальовният домашен любимец има бълхи е да търсите признаци на чесане, раздразнена кожа, петна от козина и непрестанно близане на козината.

домашна коткаСнимка: iStock

Дори и да не видите възрастни бълхи по котката си, може да откриете петна, които приличат на мръсотия върху козината на котката, а това най-често са изпражненията на бълхите, които са опасни за поглъщане от котката, когато тя ближе козината си.

Можете също така да закупите гребен за бълхи, който е с фини зъбци и е специално предназначен за улавяне на бълхи, докато почиствате козината на котката си. Това не е сигурен начин да се отървете от всички бълхи, но е добър начин да разберете дали има такива по животното ви.

Лечение на домашните котки от лечение срещу бълхи

Ако котката ви прекарва целия си живот на закрито, може да си помислите, че няма нужда да я обезпаразитявате редовно, но вече стана ясно, че след като вие излизате навън - значи може да вкарате някой паразит, който да отиде при котката ви. Поговорете с ветеринарния си лекар за подходящото лекарство за обезпаразитяване. Ако котката ви наистина не излиза навън - може да я третирате по-рядко (например през месец, а не всеки месец), но това не значи изобщо да не го правите.

Трябва ли да третирам дома си, ако котката ми има бълхи

домашна коткаСнимка: iStock

Единственият начин наистина да се избавите от нашествието на бълхи е да третирате котката си и всички други животни в дома си с продукти за предпазване от бълхи в за период от време, който е предписал ветеринарният лекар.

Макар че бълхите няма да оцелеят, ако не живеят върху котката ви - добре е да почистите дома и местата, на които котката ви спи най-често. И не забравяйте да следвате стриктно инструкциите на ветеринарния лекар, както и да обезпаразитявате котката си, дори и да не излиза навън.

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още