Защо котките мяукат

котка мяука Снимка: iStock

Н е е възможно котешки родител да не си е задавал този въпрос. Незавидимо дали се наслаждаваме на сладкото котешко мяукане или пък ни е писнало, защото гальовният ни домашен любимец го прави постоянно, все пак причините, поради които тези приятели издават мяукащите звуци са любопитни. Да научим кои са те!

Как общуват котките?

Със сигурност знаете, че гальовните животни не общуват по между си със мяукане, а чрез миризми.

Мяукането е всъщност начин, по който котките са се научили, че работи с хората. Тъй като този звук е най-близкият до човешкия говор, гальовните приятели са усвоили този начин на комуникация с хората.

Dogsandcats.bg

По принцип различните мяукания могат да значат различни неща. Като собственик на котка – със сигурност можете да разпознаете „типичното“ мяукане на вашия домашен любимец. Също така, със сигурност ще разпознаете, ако изведнъж гальовният ви приятел започне да мяука по различен начин, защото се опитва да ви „каже“ нещо конкретно.

За да дешифровате успешно какво значи мяукането на домашния ви любимец, ви представяме няколко причини, поради които котките мяукат.

За да ви кажат „Здрасти“

Със сигурност сте забелязали, че когато се прибирате вкъщи, мяукащият домашен любимец бърза да ви посрещне с високо вирната опашка и мяукане. Това просто е начин, по който той ви поздравява. Разбира се, освен поздрав, не е изключено темпераментният ви приятел да включи нотка на укор, защото ви е нямало цял ден и сте го оставили сам самичък! Можете да оправите положението с храна (разбира се!), малко топли думи и милване.

мяукащо котеСнимка: Pixabay

За да привлекат вниманието ви

Мислете за това като начин, по който гальовните приятели се обръщат към вас с „Хей, ела да ти кажа нещо!“ или „Виж това!“. В случай, че котката ви е гладна, скучно ѝ е, иска да знае какво правите, иска да я погалите, иска да играете... възможностите са безкрай. Разбира се, някои представители могат да бъдат доста настоятелни. Ако нямате възможност в този момент да им обърнете внимание – винаги можете да ги „разсеете“ с играчка или просто хартиено топче.

За да получат храна

В случай че мъркащият ви приятел мяука много настоятелно, гледа ви многозначително и общо взето не млъква, проверете купите за храна и вода. Ако котката ви е свикнала да има известно количество суха храна в купата си или е минало време от последното хапване – най-вероятно ви подсеща, че сте забравили да я нахраните. Все пак, имайте едно на ум с това поведение, тъй като някои приятели са просто капризни и лакоми за храна и не винаги имат нужда от толкова много. Все пак, трябва да следите и теглото им, защото наднорменото е много често срещан проблем при котките.

За да ви подскажат, че нещо не е наред

Причината може да не е чак толкова очевидна. В случай че гальовният приятел не се чувства добре или изпитва болка – може да започне да мяука силно и настойчиво, за да ви подскаже. Бихте могли да разпознаете това, ако котката ви започне да мяука през нощта, а по принцип не го прави. Също така, звукът със сигурност ще се е променил и иначе сладкото мяукане ще прилича по-скоро на зов за помощ. В тази ситуация е добре да посетите ветеринарния си лекар, за да прегледа животинчето.

котка мяукаСнимка: iStock

Поради страх или стрес

Ако забележите по-различно мяукане и то съвпада с някаква промяна във вашия дом или странен звук, който идва от шума навън – това показва, че домашният ви любимец изпитва страх. Котките могат да се стресират от много неща – нов дом, нов човек, нова храна, нова тоалетна, разместване на мебелите у дома...причините са безброй. В такава ситуация – опитайте да разберете от какво точно се страхува гальовният приятел и го успокоите с нежно галене или, го занесете в любимото му легълце, котешко дърво или възглавница.

Когато сте затворили вратата

На никой собственик на котка не му е чужда ситуацията, в която затваряте вратата на спалнята си и минута след това вече чувате силното мяукане, изразяващо протест. Котките мяукат, за да ви кажат да им отворите вратата. Истина е, че на моменти могат доста да прекалят, защото не ви оставят на спокойствие дори и докато сте в тоалетната. В тази ситуация ви съветваме да научите гальовния си спътник, че има моменти, в които не може да прекарва време при вас. Ако котката ви пречи докато спите, защото си играе, вдига шум, гризе пръстите ви или се катери върху вас – научете я, че нощно време вие затваряте вратата на спалнята си. В началото със сигурност ще мяука силно, защото ще иска да влезе, но ако успеете да издържите без да отваряте вратата си – тя ще свикне и след няколко минути ще спре. Ако пък повтаряте това всяка вечер, то сигурно ще настъпи моментът, в който тя ще спре да настоява да я пуснете, защото вече се е научила.

Когато ги оставите сами твърде дълго

Котките са социални животни и не обичат да са сами много дълго. Разбира се, те ценят личното си пространство, но обичат и компанията на собствениците си. Ако прекарате по-дълго от обичайното навън или заминете за по-дълга ваканция – гальовният приятел може да демонтрира тъгата си, чрез мяукане.

Разбира се, гальовните животни могат да мяукат и по неизвестни причини. Всеки собственик познава животинчето си и знае кое е нормално за него и кое не. Някои представители могат да се размяукат на звукът от микровълновата или когато надушат някое ваше ястие. Единственото, за което трябва да внимавата е, ако котката ви очевидно ви показва, че нещо я боли. В тези случаи не бива да я игнорирате, а да я заведете на ветеринар.

Вижте още:

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Защо котките месят с лапи

Защо котките мъркат

Виж още