Как котките на закрито се заразяват с паразити

котка и буболечки Снимка: iStock

Н якои собственици на котки са изненадани, когато научават, че тяхното коте, което живее на закрито е хванало паразити, но този сценарий изобщо не е необичаен. Докато котките на открито са по-склонни да хванат вътрешни или външни паразити и други инфекциозни болести, котките, които живеят у дома, също са изложени на тази опасност, макар и тя да е много по-ниска.

Веднъж заразена с глисти или друг вид паразити, котката мяукащият домашен любимец може да изпита повръщане, диария или дискомфорт. Ето защо е толкова важно да заведете котката си на ветеринар за правилна диагноза и лечение с необходимите препарати, ако имате съмнение, че е заразена с някой вид паразити.

Как се заразяват домашните котки с паразити

  • Глисти

Гризачите, насекомите и други домашни вредители могат да приютят яйца на червеи, които се предават на вашето коте, когато ги поглъща. За съжаление,

много вредители могат да влязат в дома ви през прозорите, пукнатини или входната врата, където скоро могат да станат плячка на вашата котка.

Dogsandcats.bg

Мишките и хлебарките са само част от многото същества, които могат да носят яйца на паразити. Когато бълхите хапят гризачи, те могат да се заразят с яйца на тения. След това заразените бълхи носят яйца от тения, които се предават на вашата котка, ако тя погълне бълхата, докато мие козината си.

  • Кръгли червеи

Въпреки че дирофилариозата се счита за основен проблем за кучетата, все повече и повече котки са засегнати. Когато комар ухапе животно, заразено с дирофилария, комарът пренася ларвите. След като заразен комар долети във вашия дом, ухапе вашата котка, той може да ѝ предаде паразитите.

котка и буболечкиСнимка: iStock

Веднъж заразена с дирофилариоза, котката ви може да се разболее тежко. В крайна сметка тези червеи пътуват до сърцето и белите дробове чрез кръвния поток, което е много опасно. Тези случаи могат да доведат до фатален край, така че обезпаразитяването на мъркащия домашен любимец ще предотврати тази опасност.

  • Червеи в околната среда

Дори ако вашето коте никога не излиза навън, има голям шанс вие да донесете някой паразит, тъй като излизате всеки ден. Външни животни, заразени с кръгли червеи, анкилостоми и тения, изхвърлят яйцата на тези паразити в изпражненията си, които след това заразяват почвата. Микроскопичните яйца на червеи, открити в почвата, могат да лежат в латентно състояние с месеци, така че е лесно да ги внесете с вашите обувки или дрехи.

Няма начин да избегнете напълно яйцата на червеи, когато сте на открито, но можете да намалите шансовете за замърсяване, като сваляте и поставяте обувките си далеч от котката си.

Предаването на паразити от котка на котка

Ако имате две котки у дома - пригответе се те да си предават болести и паразити една на друга. Това се случва много лесно, тъй като те играят, спят заедно, мият козината си взаимно и често използват едни и същи тоалетни.

Котките майки могат да заразят с чревни паразите на своите котенца в утробата, ако са заразени. Така че, дори ако вашето коте никога не е било на открито, то може да е се е сдобило с червеи от майка си.

Лечение

Заведете котката си на ветеринар, ако подозирате, че може да има глисти или каквито и да било други паразити. Лекарят ще направи кръвни и фекални изследвания, за да определи дали вашият домашен любимец се нуждае от обезпаразитяване или някое друго по-силно лекарство.

обезпаразитяване коткаСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар може също да препоръча превантивно лекарство за дирофилариоза за вашата котка. Тези лекарства обикновено се дават перорално веднъж месечно и също така ще отблъснат или убият други вредители, като бълхи и някои други паразити.

Важно е да се грижите за здравето на вашата котка не само заради нея, но и заради вас. Кръглите червеи, тении и други видове паразити могат да се разпрострянат и върху стопаните. За да избегнете каквато и да е опасност - мийте ръцете си винаги след като чистите котешката тоалетна, поддържайте висока хигиена на дома и обезпаразитявайте редовно гальовния домашен любимец.

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Котката ми има бълхи - как да се справя

Видове вътрешни паразити при котките

Виж още