Как котките научават имената си

котка и собственичка Снимка: iStock

М акар че много хора не го вярват, но мъркащите животни разпознават имената си и има шанс да реагират на тях с или... не съвсем. Често котката ще наостри уши, когато я извикате по име, защото научава, че скоро ще се случи нещо забавно или приятно.

Гальовните животни по-лесно научават името си, когато е кратко и съдържа твърди гласни и съгласни. Това улеснява мозъците на котките да ги разграничат от неразгадаем човешки разговор.

Използването на името на вашата котка по време на приятни дейности, като вечеря, игра и галене, най-вероятно ще предизвика реакция.

Dogsandcats.bg

Как котките разпознават имената си

котка и собственичкаСнимка: iStock

Котките разпознават имената си чрез познаване, така че гласът на собственика ще бъде разпознат автоматично. Котката често ще чува собственото си име, особено когато общува директно със собственика си.

Може би по-важното е, че котките свързват звука на името си с удоволствие. Използването на име на котка може да предхожда лакомство, хранене или галене. Това бързо учи котката, че си струва да отговаря на името си.

Използвайте пестеливо името на котката си. Целта е вашата котка да разбере, че имената са много важни. Ако постоянно използвате името ѝ във всякакви ситуации, тя може би няма да го различава от всичко останало, което казвате.

Как да научим котка да се казва

След като сте избрали име за вашата котка, можете да започнете да я учите на него. Най-добрият начин да постигнете това, като осигурите осезаеми награди, когато вашата котка реагира на името си.

Ако вашата котка е фокусирана върху храната, предлагайте вкусни лакомства, когато тя реагира на името си. Ако използвате храна за целите на обучението, извадете това от дневния прием на калории на вашата котка. Котките ще научат, че отговарянето на името им води до награди. След като котката ви научи името си, можете да намалите наградите, за да премахнете риска от наддаване на тегло.

Винаги използвайте нежен и убедителен глас, когато викате името на вашата котка. Котките ще разберат тона на гласа ви. Освен това името трябва да има положителни конотации. Котките се доближават до хората само ако смятат, че това е безопасно.

котка и собственичкаСнимка: iStock

Колко време отнема на котката да научи името си

Продължителността на времето зависи от отделната котка. Разберете какво стимулира вашата котка и пленява въображението ѝ, тъй като те научават и запазват само информация, която смятат за важна.

Някои котки научават имената си в рамките на дни, но за други този процес може да е по-бавен. Котенцата са по-отворени за усвояване на нова информация от възрастните котки. Ключовият прозорец за обучение за едно коте са първите 12 седмици от живота му. Въпреки това, повечето котенца вземат пример от майка си на тази възраст.

Защо котката ми не отговаря на името си?

Има всички шансове котката ви да реагира на името си, но го прави твърде фино, за да разберете. Една котка не винаги ще дотича при звука на името си, освен ако не е много гладна или няма друг стимул, за да го направи.

Ако ушите на вашата котка потрепват или наострят, тя реагира на името си. След това тя може да продължи с това, което е правила и да прецени, че не иска да идва при вас.

котка и собственичкаСнимка: iStock

Ключът към котката да разпознае името си е редовното му използване в положителен контекст. Една котка бързо ще дотича, ако свързва името си с любимата си храна, особено когато е гладна. Тренирайте мяукащия си приятел по този начин, като постепенно намалявате лакомствата, когато той реагира на името си.

Виж още