Как котките се поздравяват помежду си

две котки Снимка: iStock

К отките са изключително мили същества, които често ни посрещат на вратата, като мяукат сладко и търкат глави в краката ни. Знаем как те обикновено ни поздравяват, но как се поздравяват помежду си? Вярвате или не, но котките се поздравяват, като докосват носовете си.

Това често е последвано от взаимно търкане на главите, а понякога и от подушване на дупетата. Някои от тях закачат опашките си една за друга, а други се притискат една към друга. Това им позволява да научат как се справя техният приятел за минути и създава един вид единен аромат, който по-късно се използва за идентификация, тъй като котките разчитат до голяма степен на миризмата, за да идентифицират близките си.

Как котките общуват помежду си

две коткиСнимка: iStock

Котките общуват чрез няколко техники, включително език на тялото и вокализация. Те общуват и чрез миризмата, с помощта на феромони, които носят информация за неща като здравословно състояние и репродуктивен статус.

Dogsandcats.bg
  • Език на тялото

Котките имат невероятно изразителни тела - ушите, опашките, очите и мустаците им издават техните емоции. Котките, които се чувстват комфортно и сигурно, често се приближават към други котки с високо вдигната опашка и уши, насочени малко напред. Някои гальовни животни могат да обърнат върха на опашката си към любимите си другари.

Повечето от тях се излежават настрани (излагайки на показ уязвимите си коремчета) само когато са около хора или животни, с които се чувстват в пълна безопасност. От друга страна сплескването на ушите, отказът от визуален контакт и прегърбването често показват страх.

Страхливите котки понякога стават агресивни, ако не им се позволи да се оттеглят на безопасно място. Свиването на опашката, съскането и извиването на гърба са ясни признаци, че котката е ядосана или уплашена.

  • Вокализация

Понякога котките се поздравяват една друга с едва доловими (и наистина очарователни) звуци. Мяукането е запазено главно за поздрав и взаимодействие с хората. Според някои данни мяукането на котките се е адаптирало с времето, за да убеждава хората да им дават храна и лакомства. Котенцата също мяукат, за да привлекат вниманието на майка си.

Мъркането е може да е сложно за тълкуване в някои случаи, тъй като може да означава, че котката е доволна или се опитва да се успокои. Котките мъркат, когато например месят с лапи (вас или любимото им одеяло) или когато ги галите.

Обратното на мъркането е ръмженето и съскането, които демонстрират недоволство.Обикновено това е знак, че котката е силно уплашена и иска да получи пространство.

две коткиСнимка: iStock

  • Миризма

Котките имат ароматни жлези, разположени на челото и около мустаците. Те имат и ароматни жлези по брадичката, възглавничките на лапите и близо до дупето. Феромоните са пълни с информация за котките, включително за тяхното здраве. Те предоставят информация, която другите котки могат да използват, за да научат повече за тези, които срещат, включително за техния пол, здравословно състояние и дори дали са в добро настроение.

Доминантните котки обикновено правят първата крачка по отношение на частта с подушването на дупето при опознаването на друга котка.

Когато котките се трият в предмети, хора и животни, те оставят малко от своя аромат, който след това служи като източник на комфорт, тъй като създава усещане за познатост. Котките също така използват миризмата, за да маркират териториите си, и затова някои котки пикаят на закрито, когато се чувстват несигурни или застрашени.

две коткиСнимка: iStock

Драскането е друга дейност за маркиране на територия, тъй като позволява на котките да разпространяват феромони чрез ароматни жлези в лапите си. Както мъжките, така и женските котки маркират с урина, въпреки че това най-често се наблюдава при некастрираните мъжки котки. Разпръснатата урина обикновено има по-силна миризма от обикновената.

На кое усещане котките разчитат най-много

Котките разчитат предимно на миризмата, за да идентифицират членовете на човешкото и котешкото семейство.

Носовете им са пълни с рецептори за миризми, което им дава повече от 14 пъти по-остро обоняние от това на хората. Те имат и вомероназален орган, който е мощен инструмент за изследване на миризми. Тъй като обонянието им е толкова изострено, котките разчитат на него в много по-голяма степен, отколкото хората, когато се ориентират в света.

Хората се ориентират в света предимно чрез визуална информация, докато котките разчитат повече на миризми. Те използват и звук, за да идентифицират собствениците си, като разчитат на невероятния си слух, за да разпознават познати гласове, вместо на разпознаване на лицето. Котките най-вероятно могат да идентифицират членове на семейството чрез разпознаване на миризми, въпреки че това най-вероятно се усеща като чувство за познатост.

Вижте още:

Кои вкусове разпознават котките

Котките разпознават ли други котки

Какво не знаете за котешките уши

Виж още