Как да успокоим котка, която е разгонена

разгонена котка Снимка: iStock

М оментът в който гальовните животни достигнат полова зрялост, логично - те ще искат да се чифтосат и да създадат поколение и малки, прекрасни котета. Това, разбира се, е сценарий в идеален свят, ако бездомните мъркащи приятели не представляваха такъв проблем и нямаше толкова много такива по света.

От друга страна, домашните котки, които не са кастрирани могат наистина да бъдат голямо предизвикателство за стопаните си с цялото мъркане, въргаляне по пода, силно мяукане или маркиране с урина при мъжките представители.

Ако поради някаква причина мяукащият приятел не е кастриран, със сигурност се питате дали има начин, по който да успокоите котето, за да може да се почувства по-комфортно.

Какво очакваме от котките, когато се разгонят

Размножителният период на котките в нашите географски ширини е от пролетта, когато денят става по-дълъг, до есента. Едно коте може да се разгони за първи път между 4-6 месечна възраст.

Dogsandcats.bg

Някои от най-очевидните признаци на това са:

  • Необичайна привързаност към стопаните си, като някои котки могат наистина да станат много досадни и буквално да не ни оставят на спокойствие
  • Упорито търкане в предмети, пода, или във вас
  • Силно, натрапчиво мяукане с цел привличане на внимание или зов за обич
  • При мъжките представители няма как да сбъркаме - маркирането с урина
  • Опитите да се измъкнат от къщата ви, защото усещат миризмите навън, идващи от други котки (особено ако живеете в къща или на ниските етажи).

Кастрирането е най-сигурният и добър метод

разгонена коткаСнимка: iStock

Ако искате да приключите с „мъките“ на гальовния приятел и да му гарантирате спокойствие и стоп на разгонването - няма по-добър начин от кастрирането. Обикновено това се препоръчва от ветеринари и организации, като това е най-лесният и хуманен начин, по който можете да успокоите котката си, а и да сте сигурни, че няма да допринесете за появята на още бездомни котета.

Кастрирането има и още плюсове, защото с премахването на репродуктивните органи, вие елиминирате възможността котката ви да получи заболяване на тях.

Вижте още: Трябва ли да кастрирам котката си

Как да успокоя разгонена котка

Ако поради някаква причина не кастрирате домашния си любимец - решили сте, че няма да го правите или ще го направите, но в по-късен етап или е налице някакво друго състояние свързано със здравето на котката, което отлага кастрацията, има дребни неща, които бихте могли да направите, за да облекчите това поведение.

Със сигурност, колкото и да обичаме нашият гальовен домашен любимец, тези приятели могат да станат силно натрапчиви в това тяхно поведение. Някои от тях могат да са по-буйни и дори по-агресивни, поради всички хормони и процеси, които се случват в организма им в този момент.

Добър метод за успокоение е да изолирате котката си, ако имате тази възможност. Ако у дома е пренаселено или имате още един домашен любимец, мъркащият приятел би могъл да се успокои, ако прекарва повече време в спокойствие и тишина, докато премине разгонването.

Допълнителната игра с вас и повече играчки и котешки аксесоари, също биха могли да помогнат, защото котката ви ще бъде по-ангажирана. Пъзелите и играчките, които развиват интелекта на котките биха могли да облегчат поведението.

Все пак, кастрирането е най-сигурният метод, но ако нямате възможност да го направите - пригответе се. От друга страна, някои котки действително могат да преминат по-леко през тази фаза, както съществуват мъжки котараци, които не маркират с урина. В зависимост какъв е вашият случай, можете да опитате различни методи за успокоение. Все пак, ако е налице някакъв проблем, който възпрепятства кастрирането - със сигурност ветеринарите ще ви помогнат да вземете правилно решения за вашият пухкав домашен любимец.

Вижте още:

Кога се разгонват котките

Котките знаят ли, че са кастрирани

Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

Виж още