Защо котките заравят изпражненията и урината си

котка ходи до тоалетна Снимка: iStock

К отките обичат да ровят - дали в постелката си за тоалетната, пръстта на любимото ни цвете, прането ни, боклука или в нещо друго, което им се стори подходящо. Едно съвсем нормално и логично поведение на гальовните животни е да заряват отпадъците си в пясъка на тоалетната. Това е много важен ритуал на мъркащите приятели и сега ще научим защо!

Защита в дивата природа

Мъркащите животни са големи чистници и доказателство за това е, че прекарват около 30-50% от времето си в будно състояние в почистване и грижа за козината. Със сигурност собствениците на котки сме много благодарни, че тези животни заразят урината и изпражненията си, като така неутрализират миризмата, а в допълнеие това прави тези отпадъци не толкова видими (особено ако имаме отворени котешки тоалетни). Все пак, можем да се съгласим, че не би било приятно всеки път, когато преминаваме покрай котешката тоалетна да усещаме от там миризми или да виждаме изпражнения.

От друга страна обаче, хигиената съвсем не е основната причина, поради която котките правят това. Всъщност, в дивата природа доминирашите животни - най-често по-големите хищници като лъвове, тигри, пантери, и т.н. - не заравят отпадъците си. Оставяйки миризмата да се носи надлъж и нашир, те сигнализират на другите диви животни, че тази територия е тяхна и не бива никой друг да навлиза в нея.

По-малките представители в природата, каквито са нашите обичани домашни котки - заравят урината и изпражненията си, защото бъдейки по-малки те са много по-уязвими и могат много лесно да станат плячка за големите хищници.

Dogsandcats.bg

Прикриват следите си

Дивите котки също заравят изпражненията си, за да не привличат вниманието на хищниците към себе си и котенцата си. Инстинктът да прикриват следите си остава силен при домашните котки. Интересно е, че всички тези миризми миришат за нас, хората по почти еднакъв начин, но за котките съвсем не е така. Те могат да различават изпражненията си от тези на други котки благодарение на феромоните, които надушват.

Тъй като изпражненията им съдържат уникални аромати, които се идентифицират един с друг - за мъркащите приятели е много важно да заравят отпадъците си, за да се спасят от хищници, които биха ги проследили.

Какво значи, ако котката ми у дома не заравя изпражненията си?

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Домашните мъркащи съквартиранти обикновено следват този навик, поради причините, които изложихме вече. От друга старана, ако котката ви не заравя изпражненията си, може да го прави, защото:

  • Мъркащият приятел претендира за своя територия, както неговите диви братовчеди или предци.
  • В домове с повече котки може да е знак на някоя от тях, че иска да доминира пред останалите.
  • Възможно е да не са научени от майка си да го правят - ако например са отбити твърде рано или вие сте спасили мъничето и сте го отгледали без майка му, то няма как да се е научило да заравя изпражненията си, защото никой не му е показал това.
  • Възможно е котката ви да не харесва тоалетната, постелката или пък местоположението ѝ.         

Уверете се, че тоалетната е достатъчно голяма и подходяща за гальовния ви приятел. Също така - обърнете внимание на пясъка и нейното местоположение. На пазара могат да се открият най-различни видове постелки - слепващи, неслепващи, ароматизирани, неароматизирани, растителни или „класическите” - бентонитни и силикатни. Важно е да установите кой вид е по вкуса на гальовния приятел, защото всички ще се съгласим, че комфорта при вършене на своите дейности по уриниране и изхождане е съществен за приятното ви съжителство.

Вижте още:

Защо котките понякога не заравят изпражненията си

Защо котката ми тича напред-назад след като се изходи

Защо котките разравят пясък извън тоалетната си и как да ги спрем

Виж още