Каква е разликата между Бенгалската котка и Савана

Бенгалска котка Снимка: iStock

Б енгалската котка и Савана си приличат много. Те са резултат от развъждането на домашна котка с дива котка. Макар че тези приятели имат все още в кръвта си диви гени, те са домашни котки, като всички останали. С поведението си може да са малко по-трудни за отглеждане, тъй като са доста активни и със сигурност имат нужда от дом с достатъчно пространство за игри и опитни стопани.

Подробно за Бенгалската котка

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Бенгалските котки са смесица между вид домашна котка и дива азиатска леопардова котка. Тези котки имат бляскава и уникална козина. Те са най-известни с тази необичайна козина, благодарение на която изглеждат много различно от домашните си братовчеди.

Не всички Бенгалски котки обаче имат див родител.  Тези котки са приети за първи път от TICA през 1983 г. и им е разрешено да се състезават на изложби от 1991 г. Те са малко по-нова порода.

Dogsandcats.bg
  • Външен вид на Бенгалските котка

Бенгалските котки имат дълги и атлетични тела. Очите им са големи и закръглени. Азиатските леопардови котки, от които произхождат Бенгалците, са малко по-дребни. По тази причина Бенгалските котки са по-дребни. Те са с размери, близки до тези на средностатистическа домашна котка. Те са малко по-дълги от средностатистическата домашна котка, но обикновено тежат еднакво.

Бенгалска коткаСнимка: iStock

  • Грижа за Бенгалските котки

Бенгалските котки имат къса, гъста козина. Те се нуждаят от бързо седмично четкане. Това помага за премахване на мъртвата козина и разпределяне на здравословните кожни масла. Въпреки това те не линеят много. Те се справят отлично с поддържането на чистотата, така че не е необходимо да ги решете твърде често.

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Ноктите им трябва да се подрязват на всеки няколко седмици, а ушите им трябва да се проверяват всяка седмица. Не трябва да се нуждаят от почистване на ушите си. При някои котки обаче се натрупват мръсотия и отпадъци, което води до ушни инфекции и други подобни проблеми.

  • Темперамент на Бенгалските котки

Бенгалските котки са изключително активни. В това отношение те приличат на дивите си родители. Те са уверени и блестящи. Ще се забъркат в различни неща. Нищо не убягва от погледа им, а способностите им за катерене могат да ги въвлекат в неприятности. Тези котки могат да бъдат много приказливи и шумни. Те ще ви кажат какво искат, когато го искат!

Заради интелигентността си те обичат да играят игри и са доста добри в научаването на трикове. Те изискват доста умствена стимулация и време за игра. Когато им е скучно, могат да станат малко деструктивни. Могат да развият и някои странни навици, като например да включват и изключват ключове за осветление.

Бенгалска коткаСнимка: iStock

За разлика от повечето котки Бенгалците обичат водата - те ще се забавляват да играят във ваната и могат да влязат с вас под душа. Ще трябва да пазите аквариума и рибките си, тъй като те вероятно ще се опитат да ги изловят.

Подробно за породата Савана

Саванната котка е смесица между сервал и домашна котка. Те изглеждат сравнително диви и са доста по-големи от обичайните домашни котки. Те изглеждат много екзотично, което е част от тяхната привлекателност. Тази сравнително нишова порода започва да набира популярност през 90-те години на миналия век. Международната асоциация на котките ги признава за регистрирана порода през 2001 г., което ги прави нова порода. Поради това те са и малко по-редки и намирането им може да бъде предизвикателство.

Бенгалска коткаСнимка: iStock

  • Външен вид на котките Савана

Опашката на савана е изключително дълга. Тя ги прави да изглеждат много по-големи, отколкото са. Размерите варират доста в зависимост от поколението, пола и генетиката на котката. Мъжките екземпляри от група F1 обикновено са най-големи, тъй като при тях генетичното влияние на сервала е най-силно. F1 котките също така изглеждат най-екзотично и имат много от характеристиките на сервала. Тъй като при създаването на подобен хибрид има известна доза случайност, размерите могат да варират в широки граници, дори в едно и също кучило.

Саваната е много дълга и слаба. Те са високи и дълги за теглото си, което им дава фантастични способности за катерене. Когато са котенца, очите им са сини, но с напредването на възрастта потъмняват до зелено или кафяво.

  • Грижи за котката Савана

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Козината на Савана е лесна за поддържане. Те трябва да се четкат най-много веднъж седмично, за да се изчистят мъртвите косми и остатъците. Това обаче е всичко. Те се справят отлично с поддържането на чистотата, така че не се нуждаят от особена помощ.

Ноктите им трябва да се подрязват редовно, тъй като растат много бързо, а тези приятели са доста активни, така че може лесно да повредят мебелите ви.

Тези котки предпочитат да са нависоко, когато е възможно. Обикновено те предпочитат да са на плота, а не на пода. Необходимо е да се инвестира в подходящи котешки дървета и конструкции за катерене. Те могат да скачат до осем метра във въздуха, така че ще намерят върха на почти всяка повърхност.

  • Темперамент на котката Савана

Котките от породата савана са доста "кучешки". Те следват стопаните си из цялата къща и са доста лоялни. Обичат своите хора. Можете дори да ги обучите да ходят на каишка. Въздействието и социализацията вероятно са решаващ фактор за тяхната дружелюбност. Някои котки ще тичат и ще посрещат новодошлите на вратата, докато други ще бягат и ще се крият. Ако излагате котката си на много различни хора като млада котка, тя вероятно ще бъде по-дружелюбна.

Тези котки са любопитни, което често означава, че ще се забъркват в различни неща. Те могат да разберат как да отварят шкафове и врати.

Понякога тези котки ще се наслаждават на водата. Това е особено вярно, ако са се запознали с водата като котенца. Като интелигентни котки те могат да научат трикове също като кучетата. Те могат да бъдат разхождани на каишка и повечето от тях се справят изключително добре с триковете. Въпреки това те все още са относително независими, особено като възрастни.

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Саваните са красиви и активни котки. Те са изключително екзотични, но изискват малко грижи. Макар че не е необходимо да бъдат четкани или нещо подобно, трябва да защитите дома си от котки. Във ваш интерес е и да ги обучите. Социализацията е важна.

Като цяло тези котки са чудесни, ако си търсите екзотично животно. Въпреки това ви е необходимо допълнително време, за да се грижите за тях.

Коя порода е подходяща за вас?

Както Бенгалската котка, така и Саваната са смесица между дива котка и домашна котка. Поради това те имат някои уникални изисквания и характери. Ако търсите екзотична котка, която все пак се държи като обикновена домашна котка, Бенгалската котка вероятно е най-добрият вариант. Ако обаче търсите и екзотична личност, изберете Савана.

И в двата случая се нуждаете от много допълнително време и внимание, за да се грижите правилно за някоя от тези котки - те не са за хора, които нямат опит в отглеждането на котки.

Виж още