Каква е разликата между Британската късокосместа котка и Рагдол

Рагдол Снимка: iStock

А ко искате да си вземете домашна котка, независимо дали е първата или имате опит, вече знаете, че има безкраен избор от породи котки. Всяка от тях е уникална по своя външен вид и характер. Затова със сигурност трябва да откриете котка, която ще се впише идеално във вашия дом и начин живот.

Британската късокосместа котка и Рагдолът са две популярни и обичани породи. Те имат и много общи черти - зашеметяващ външен вид, пухкава, а по характер са много верни и привързани.

Но въпреки всичко, което ги обединява, те имат и някои основни разлики. Тези разлики могат да бъдат решаващи за вашия избор, затова нека опознаем двете котки - отвътре и отвън!

Подробно за Британската късокосместа котка

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Британската късокосместа котка е спокойна и уверена порода. Кръглите им лица и големите очи ги отличават от техните братовчеди Американските късокосмести котки. Плюшената им козина, известна със синия си цвят (макар че се срещат и в други цветове) ги отличава от другите породи.

Като цяло Британската късокосместа порода е интелигентна, но е лесна за възприемане и любвеобилна. Въпреки това интелигентността им означава, че често се разбират с по-малки животни в дома. Те са склонни да бъдат социални и да се свързват с други котки и кучета в домакинството.

Социалният им характер означава, че се адаптират добре към забързано домакинство, но предпочитат да не са котки, а да съжителстват вкъщи. Тази независима жилка се запазва и в пренебрежението им към взимането на ръце.

  • Грижа за козината

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Въпреки че меката им козина е известна със синия си цвят, те могат да бъдат в много други цветове и шарки. Какъвто и да е цветът, Британската късокосместа котка има козина, която не изисква особена поддръжка. Къса и мека, тези котки могат да се грижат чудесно сами за козината си, но все пак трябва да ги сресвате от време на време.

  • Здраве и грижи

С малко генетични притеснения, те са изложени най-вече на риска от същите неща, от които са изложени много други домашни котки - хипертрофична кардиомиопатия и поликистозна бъбречна болест.

Много от генетичните проблеми могат да бъдат открити с подходящи тестове и скрининг на родителските котки от страна на развъдчиците. Винаги проучвайте развъдчиците, от които купувате, за да сте сигурни, че те спазват всички безопасни и морални практики за здравето и благосъстоянието на котките.

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Благодарение на спокойния характер на Британската късокосместа котка, тя е чудесно допълнение към най-различни домакинства. Те ще съжителстват щастливо със самотници, двойки или семейства. Сравнително добре се разбират с деца, но предпочитат да не бъдат обезпокоявани, когато не са в настроение за игри.

Хубавото е, че те са доста независими, така че ще ви допаднат, ако си търсите партньор в забавленията. Въпреки това те не са прекалено любвеобилни, така че не обичат да бъдат взимани на ръце, да се гушкат или да седят на колене. Те са чудесни за тези, които искат компаньон с малко грижи.

Подробно за Рагдол

Рагдоллите са наистина уникална порода и всички, които ги срещат, изглежда си падат по тях. Те са с голям ръст, пухкава козина и пронизващи сини очи. Тези гальовни приятели са щастливи и желаят да бъдат държани и галени толкова често, колкото желаете, и често си лягат през нощта точно до собственика си.

Този прекрасен характер ги прави изключително дружелюбни с хора, котки и кучета. Рагдоллите са възхвалявани и заради нежния си характер по отношение на децата, което контрастира с обичайната късокрака котка.

РагдолСнимка: iStock

  • Грижи за козината

Дългата и пухкава козина на Рагдола изглежда трудна за поддържане. Но ще се изненадате колко лесна е грижата за нея и колко малко бъркотия създава. За разлика от много други дългокосмести породи, козината на Рагдола е еднослойна, като липсва гъст подкосъм. Това означава, че разресването им е много по-лесно и те линеят умерено - в общи линии това, което бихте очаквали от домашна котка.

  • Здраве и грижи

Рагдолите са сравнително нова порода на котешката сцена, която се появява едва през 60-те години на миналия век. Поради тази причина те не притежават много генетични проблеми, породени от стотици години развъждане. В това отношение те са сравнително здрави. Големият им размер също допринася за общото им здраве и устойчивост.

Разбира се, има някои генетични предразположения, които трябва да се знаят за рагдоллите, включително хипертрофична кардиомиопатия, инфекции на пикочните пътища, бъбречни заболявания.

Рагдолът е много любвеобилна порода. Те се свързват много силно със семейството си и не правят разлика. Поради тази причина те са чудесни и за всеки - от един човек до голямо семейство.

РагдолСнимка: iStock

Тази порода обича много физическата обич, така че е отличен избор за тези, които търсят котка, която да се гушка и да спи в леглото с тях. Ако се радвате на голяма и пухкава котка, то Рагдолът ще ви осигури всичко това и дори повече. Освен това те са доста тихи във вокализирането, за разлика от други социални котки като сиамската.

Коя порода е подходяща за вас?

В крайна сметка Британската късокосместа котка и Рагдолът са много популярни породи по много причини. И двете са красиви, любвеобилни и интелигентни. На всичкото отгоре и двете са лесни за отглеждане и като цяло имат добро здраве.

На този етап може би все още ви е трудно да изберете! Но е добре да знаете, че няма да загубите, независимо дали ще си вземете едно или друго, тъй като и двете ще донесат много радост в живота ви. Решаващата разлика обаче е в техните езици на любовта.

Британската късокосместа котка не е много толерантна към излишни физически докосвания. Ще имате късмет, ако иска да седне в скута ви, и ще ви се скара, ако се опитате да я вдигнете. Този независим характер е чудесен за тези, които искат съжителстващ с тях компаньон, който не е много нуждаещ се.

От друга страна, Рагдолът е точно обратното. Физическото докосване е начинът, по който те дават и получават любов. За тези, които търсят котка за гушкане и плюшено приятелче, Рагдолът може би е по-подходящ за вас. Препоръчваме и двете котки за семейства с деца, но Рагдолът вероятно ще бъде по-толерантен към опитите за любов от страна на вашето малко дете, отколкото Британската късокосместа котка.

Виж още