Какви играчки харесват слепите котки?

котка с проблем с очите Снимка: iStock

А ко се окажете горд собственик на сляпо коте, може да почувствате, че има цял набор от неща, в които трябва да се ориентирате внимателно, за да направите живота на мъркащия приятел възможно най-вълнуващ. Играчките са важен котешки аксесоар. Със сигурност ще искате да се подсигурите с играчки, които ще се харесат на котката ви, но също така не искате да губите парите си за играчки, които тя няма да използва без зрението си.

Какви видове играчки харесват слепите котки?

Слепите котки обичат да играят, но трябва да им намерите правилните играчки. Ето нещата, които трябва да търсите, когато пазарувате играчки за мяукащия приятел, който не вижда:

1. Силно миришещи играчки

котка с проблем с очитеСнимка: iStock

Тъй като слепите котки не могат да използват очите си, за да се ориентират в света, те разчитат на другите си сетива. Едно сетиво, което вече е силно при котките, е обонянието.

Dogsandcats.bg

Слепите котки обичат миришещи играчки и ще се радват да общуват с тях, а силната миризма също им помага да ги намират сами. Кочата билка е чудесен аромат за играчка, защото повечето мъркащи животни вече не могат да устоят на миризмата, но има и други миризми, които котките харесват.

Помислете за играчки, които миришат на маслини, месо, котешка храна или други странни аромати, които котката ви харесва. Но имайте предвид, че не всички котки харесват едни и същи аромати, така че е добра идея да опитате няколко различни варианта и да намерите точно това, което вашата котка харесва.

2. Шумни играчки

Докато слепите котки не могат да виждат, обикновено нищо не е наред с ушите им. Мъркащите приятели обичат да взаимодействат с нови звуци и шумове като цяло, а сляпа котка ще се радва на играчка, която издава много шум.

котка с проблем с очитеСнимка: iStock

Потърсете играчки, които са шумни, когато котката ви взаимодейства с тях. Докато някои котки харесват играчки, които издават шум сами по себе си, ако са твърде силни или спонтанни, те могат да изплашат котката ви, затова бъдете умерени и наблюдавайте какво точно харесва гальовният ви спътник.

Ако играчките издават шум само когато котката ви взаимодейства с тях, има голям шанс любопитната им природа да поеме надмощие и те да продължат да си играят с тях.

3. Играчки или предмети, които виждате, че котката ви харесва

Ако вашата котка усеща нещо, с което да си играе и харесва усещането, е по-вероятно да си играе с него.

Сляпата котка обикновено не може да разбере какво е нещо, без да го докосне, така че ако не харесва начина, по който се чувства, те ще стоят далеч. Докато ярките цветове или движещите се обекти могат да помогнат на виждащата котка да преодолее някои от тези сетивни проблеми, слепите котки трябва да се откажат от това как се чувстват.

От съществено значение е котката да усети играчката, за да прецени дали я харесва. Разбира се, вие може да помогнете, като я оставите наблизо или започнете да играете с котката си, за да видите как ще реагира.

4. Играчки с лакомства

котка с проблем с очитеСнимка: iStock

Виждайки, че котките обичат лакомства играчки и слепите котки също им се радват. Те могат да подушат храната в играчката, което ги примамва да играят и да продължат да се опитват да я разберат.

Въпреки че котките са известни с независимост и имат упорит характер, те все пак искат да си играете с тях. Котките жадуват за внимание и слепите не са по-различни.

Важно е да правите нещата бавно със сляпа котка, да я оставите да изследва със собствено темпо, и да не ѝ пречите прави нещата. Слепите котки са страхотни в навигирането в света около тях и могат да се катерят, да играят и да се ангажират с други хора и котки точно като всяка друга котка!

Това, че котката ви не вижда, не означава, че няма да се радва да има няколко играчки наоколо. Имайте предвид техните зрителни ограничения, когато пазарувате играчки, и направете всичко възможно, за да намерите играчка, която ще ѝ хареса!

котка с проблем с очитеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да се грижим за сляпа котка

Глухите котки по-привързани ли са?

От колко физически упражнения се нуждаят котките

Виж още