От колко физически упражнения се нуждаят котките

котка играе Снимка: iStock

К ато цяло котките са любопитни и игриви домашни любимци, които изискват известно количество ежедневни упражнения. Това обикновено варира в зависимост от възрастта, породата и здравословното състояние на мяукащия спътник. Няма общовалидно правило, но можем да кажем, че мяукащите приятели се нуждаят от поне 30 минути упражнения на ден. Малките котенца дори от повече, тъй като са много енергични, докато възрастните котки са по-улегнали.

Защо котките трябва да „спортуват

Една от най-очевидните причини за упражнения е поддържането на форма. Котките, които се движат достатъчно са по-малко склонни да станат с наднормено тегло и са изложени на по-малък риск от затлъстяване. Физическите упражнения също са полезни за емоционалното и психическото благополучие на котката. Например, осигуряването на много сесии за игра намалява вероятността от скука за вашата котка.

котка играеСнимка: iStock

Постоянното състояние на скука може бързо да ескалира до котки, развиващи разрушително поведение. Когато котките нямат здравословен изход за упражнения и изразходване на енергията си, те могат да започнат да се чувстват стресирани и разочаровани. Мнозина ще попаднат в пакости, които могат да завършат с унищожени мебели. Други котки могат да започнат да проявяват агресия или да развият депресия.

Dogsandcats.bg

От колко упражнения се нуждае една котка?

Котките обикновено се нуждаят от около 30 минути игри и забавления. Най-вероятно котката ви няма да направи наведнъж, но сумарно за целия ден това може да е  нейната активност с по-висок интензитет. В повечето случаи котките остават заинтересовани за около 10 до 15 минути наведнъж. Като се има предвид това, често е полезно да планирате време за игра за около 10 минути в различни части на деня.

Повечето възрастни котки ще се задоволят с две до три сесии за игра на ден. Котенцата обикновено имат много повече енергия, така че може да се нуждаят от повече забавления и на по-чести интервали.

котка играеСнимка: iStock

Породата на вашата котка също ще играе роля в количеството упражнения, от които се нуждае, тъй като някои породи са много по-активни от други. Някои от най-активните породи котки включват Абисинските, Бенгалските котки, Савана и други. Тези активни и атлетични породи могат да изискват двойно повече упражнения от повечето гальовни приятели.

Да тренирате котката си не винаги означава просто да си играете с нея. Можете да бъдете наистина креативни във включването на упражненията в ежедневието на на мяукащия спътник без ваше участие. Наличието на комбинация от различни упражнения може да помогне на вашата котка да остане ангажирана и да предотврати бързото ѝ отегчение.

1. Играчки

Един от най-добрите начини да ангажирате котката си в упражнения и игри е да ѝ осигурите забавни играчки. Котките ще имат свои собствени предпочитания относно видовете играчки, които харесват. Някои обичат да играят с малки плюшени играчки, докато други ще се радват да преследват топче или друга играчка. Запознайте се с личните предпочитания на вашата котка за играчки, за да я насърчите да играе и да се забавлява, докато тренира.

2. Околна среда

Понякога разнасянето на играчки не е достатъчно, за да се забавляват котките и да се упражняват достатъчно. Собствениците на породи котки, които са по-енергични и атлетични, често трябва да направят някои корекции в дома, за да задоволят нуждите на котката си от упражнения. Инсталирането на котешки дървета и създаването на рафтове, по които котките да скачат е чудесен начин да насърчите мяукащите приятели да спортуват. Създаването на повече вертикални пространства и места за скриване също може да попречи на котките да се катерят и да драскат вашите мебели и завеси.

3. Време за хранене

Друг начин да насърчите котката си да се движи е да премахнете стационарната си купа за храна и да започнете да карате котката си да „ловува“ храната си. Може да направите това, като използвате играчки за раздаване на лакомства или скриете гранули в различни части на къщата. Това е чудесен начин вашата котка да се упражнява без ваше участие.

4. Обучение на каишка

котка играеСнимка: iStock

Някои активни котки са способни да се научат да ходят на каишка. Може да отнеме известно време, за да научите котка да свикне да носи каишка, но с повече тренировки ще успеете. Разходката с котка навън осигурява както физически упражнения, така и умствена стимулация за мяукащия прител. Просто не бързайте с обучението и излагането на котката си на нови неща. Бавното и спокойно темпо ще намали вероятността котката ви да се почувства тревожна и да загуби увереност.

Също както при хората, упражнението е от полза както за физическото, така и за психическото здраве на котката. Помага на мяукащите животни да останат във форма и намалява скуката през целия ден. Намирането на правилното количество упражнения и измислянето на креативни възможности за упражнения ще помогне изключително много на котката ви. Гальовният домашен любимец ще оцени всички начини, по които обръщате внимание на нуждите му, и това само ще увеличи връзката, която споделяте. Така че не забравяйте да отделите малко време, за да разработите рутинни упражнения за вашата котка и започнете да се възползвате от всички предимства, които може да предложи здравословният баланс на упражненията.

Вижте още:

5 начина да играем с котката без играчки

Как да играете с котката си: 10 забавни съвета и трикове

15 забавни неща, които да правите с котката си вътре и навън

Виж още