Какви са предимствата и недостатъците на съжителството с две котки

две котки Снимка: iStock

О синовяването на котка е огромен ангажимент. Да доведете у дома втора котка или дори две наведнъж може да бъде два пъти по-трудно. Ако обмисляте да съжителствате с две мъркащи животинчета има някои подробности, които е добре да съобразите.

Няма спор, че две котки автоматично означава двойно повече забавления, двойно повече гушкане, много сладост и топлина. Но все пак трябва да гарантирате, че вие, вашият начин на живот и вашето домакинство можете да се ангажирате с две мъркащи животинчета.

Затова в тази статия ще обсъдим кои са плюсовете и минусите на осиновяването на две котки.

Плюсове на съжителството с две котки

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Хубавото е, че няма твърде голяма разлика между една и две котки в грижите за тях. Обикновено в домакинство с няколко котки всички се хранят с една и съща храна по едно и също време. Може да се наложи да сменяте котешките тоалетни малко по-често.

Намирането на приятел на котката ви може да бъде полезно за емоционалното му здраве. Често си мислим, че котките са самотни същества, но всъщност те могат да бъдат доста социални. Гальовните животни обикновено се радват на компанията на други котки, с изключение на личностни конфликти или травматични преживявания. Ако осиновите две котки от едно котило, те да се адаптират по-лесно и бързо към новия дом с вас. Наличието на приятел винаги прави промяната по-малко страшна, независимо от вида.

Разбира се, най-добрата причина да вземете втора котка е, че ще имате две котки. Една котка е забавна, но две са два пъти по-забавни. Наблюдаването на техните игри и взаимодействието между тях може да бъде много положително, особено двете животинчета се харесват и съжителстват относително спокойно (все пак е невъзможно да минете съвсем без конфликти). Вашите котки ще се нуждаят от вашата любов и внимание, но те ще имат приятел, който винаги е наоколо, с когото да се забавляват. Това е доста важен аргумент особено ако отсъствате дълго от вкъщи заради работа.

Минуси на съжителството с две котки

две коткиСнимка: iStock

Два пъти повече домашни любимци означава два пъти повече разходи. Котешката храна за една котка е разход, но когато имате две мъркащи животни - всичко това става двойно, така че трябва да предвидите бюджет за това. Храната не е всичко, което трябва да съобразите. Ше имате два пъти повече посещения при ветеринар, два пъти повече ваксинации и два пъти повече прегледи. Ако някоя от вашите котки се разболее, трябва да се тревожите дали е заразна. 

Докато мяукащите животни са податливи на живот в малки пространства, да имате две котки в малко пространство не е идеално. Всяка от вашите котки ще иска да предяви претенции за своите части от вашия дом. Някои мяукащи животни предпочитат да дремят на пода близо до прозореца, докато други с радост ще заемат дивана ви. Ще трябва да се уверите, че всяка от вашите котки има достатъчно място, за да да цари разбирателство във вашия дом. 

Не всички котки могат да се разбират една с друга. Някои мъркащи животни не се научават да се разбират с други. Можете да смекчите това до известна степен, като осиновите две котки от едно котило, но това не винаги означава, че когато пораснат, ще се наслаждават на компанията си.

две коткиСнимка: iStock

Трудно е да се предвиди как две котки ще взаимодействат една с друга. Възрастна котка едва ли ще се радва на енергичността на малко коте, така че е хубаво двете животинчета да са на сходна възраст. Без значение колко дружелюбни са вашите котки, ще трябва да отделите време за възпитание, за да осигурите гладко запознаване. 

Съжителството с две мъркащи животни има своите плюсове и минуси. Преценете кое би било най-добре за вашето домакинство и за вашите животни или животно. Ако имате една котка, която видимо е социална и изглежда самотна - добавянето на втори гальовен приятел може да бъде чудесно решение. Осиновяването на две котки заедно, които са от едно семейство или са съжителствали заедно също е чудесен вариант. И не на последно място - не забравяйте разходите. Преценете бюджета си, за да може да имате две щастливи и здрави котенца, които да ви радват много.

Вижте още:

Каква котка да си взема

Котките разпознават ли други котки

Как да запозная котката ми с ново коте

Виж още