Какво да направя, ако за котката ми се закачи кърлеж

кърлеж на котка Снимка: iStock

М акар и да се случва по-рядко на домашните котки, все пак те могат да хванат кърлежи. Разбира се, ако мъркащият ви приятел излиза често - броди из двора на къщата ви или се разхожда с вас на каишка - шансът да се закачи кърлеж за него нараства. Макар че трябва да внимавате за тях по-често през пролетта и лятото, все пак тези гадини могат да живеят и през по-студените месеци, така че в никакъв случай не бива да пренебрегвате обезпаразитяването.

Как котките се заразяват с кърлежи

Най-често кърлежите се срещат във високата трева и в храстите. Когато мине топлокръвно животно те се прихващат към козината му. Стигайки до кожата, те се захващат с устата си за нея и се хранят с кръвта на животното. Женските кърлежи постепенно набъбват и може да достигнат размера на грахово зърно, докато мъжките не променят размера си.

кърлеж на коткаСнимка: iStock

Кърлежите най-често се наблюдават около лицето, шията, ушите и краката на вашата котка. Въпреки това, те могат да се прикрепят и за други части на тялото.

Dogsandcats.bg

Често кърлежите предизвикват възпаление на кожата, в зоната където са се прихванали. Също така, могат да причинят анемия при малките котенца или при слабите възрастни котки, тъй като се хранят с кръвта на животните. Освен че могат да източат голямо количество кръв от мъркащия ви приятел (най-вече ако са много на брой), те могат да заразят котката ви с лаймска болест, която ако не се лекува навреме - може да има много опасни последици. Още по-лошото е, че кърлежите могат да предадат болест не само на мъркащия ви приятел, но и на вас или други животни, ако имате у дома.

Признаци, че котката ни има кърлеж

В повечето случаи гальовните приятели не проявяват симптоми при наличието на кърлежи, така че е най-добре да проверявате често котката си. Както споменахме, кърлежите най-често се срещат в областта главата и шията. Те може да бъдат сиви, кафяви, черни или светло кафяви, а размерът им варира спрямо това, с колко кръв са се напили – от много малки до размер на грахово зърно.

Лечение

Кърлежите не се размножават толкова бързо, колкото бълхите, така че при редовни проверки, може да намерите само един кърлеж. Най-доброто лечение е да премахнете кърлежа. Ако не се чувствате сигурни, най-добре потърсете ветеринарния си лекар. Все пак, ако имате опит или сте премахвали кърлежи от себе си и се чувствате комфортно да го направите вие - можете да действате. За целта, трябва да хванете здраво кърлежа близо до главата, където е приклепен към кожата и да го издърпате внимателно в права посока. Можете да използвате пинсета. Важно е да отстраните целия кърлеж, защото ако не успеете и главата му остане забита в котката ви - това може да доведе до инфекция, затова най-добре посетете ветеринарния си лекар.

След като го извадите, не се опитвайте да го смачкате, за да го убиете, защото така няма да успеете. Поставете го в съд с алкохол, който може да се затвори. Някой стар буркан ще ви свърши чудесна работа. Също така, не бива да докосвате кърлежа с голи ръце, затова носете ръкавици.

След като отстраните кърлежа, може би кожата на мъркащия ви приятел ще е подута на мястото, където е бил закачен, но това е нормално. Все пак, ако не сте опитни в премахването на кърлежите и не сте сигурни дали сте се справили - посетете ветеринарния си лекар, за да прегледа животинчето.

Как да предразя котката си от кърлежи

кърлеж на коткаСнимка: iStock

Има изключително лесен начин, по който можете да си спестите всички мъки от наличието на кърлежи, бълхи и други гадини и това е редовното обезпаразитяване. Вашият ветеринарен лекар ще препоръча колко често е необходимо. Обикновено третирането срещу външните паразити (бълхи, кърлежи) се извършва ежемесечно, а на всеки три месеца - обезпаразитяване срещу вътрешните паразити (тении, червеи, глисти). Разбира се, ако мъркащият ви приятел излиза навън, може и да се налага по-често да го правите, но за това поговорете с ветеритарния си лекар.

Кърлежите са доста неприятни паразити, за които трябва да реагирате веднага щом видите в мъркащия си приятел. Макар че пренасят болести, това не се случва твърде често, така че най-важното е да запазите спокойствие. Ако сте неуверени дали ще успеете да извадите целия кърлеж - винаги можете да потърсите ветеринарния си лекар, за да извърши „прозедурата“. Напомняме, че редовното обезпаразитяване може да спести на гальовния ви приятел това преживяване и на вас - тревогите.

Вижте още:

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още