Защо котката ми изяжда малка хапка храна и си тръгва

котка се храни Снимка: iStock

П озната ли ви е случката, в която котката ви започва да мяука силно в уречения час за хранене, вие сипвате храна, тя си взима една хапка от нея и след това отива някъде? Сигурни сте, че домашният любимец е гладен и можете да потвърдите, че това е любимата му храна. Тогава защо яде толкова малко?

Хранителни навици, завещани от дивите им братовчеди

Мъркащите приятели понякога могат да ни учудят с поведението си, дори когато става дума за храна. Дивите представители имат малко по-различни хранителни навици отколкото гальовният приятел у дома.

Котките, живеещи в природата се хранят денонощно и когато храната е налична. Те обичат да хапват много пъти на ден, в малки количества.

Dogsandcats.bg

У дома може да се случи абсолютно същото - котката ви има пълна купичка с храна, но предпочита да я изяде на малки порции.

Конкуренция

Котките в дивата природа обикновено грабват парче храна и си отиват с него, далеч от мястото, където са другите котки. Това може да бъде средство да се избегнете кражбата от другите представители.

котка с плячкаСнимка: iStock

Ако пренесем тази ситуация в дома, където току що са се родили малки котенца, които все още бозаят, те започват да се борят за храната си с останалата част от котилото. След като започнат да се хравят със суха или мокра храна, някои мъничета, които чувстват братята и сестрите си като конкуренция, могат да вземат парче храна и да го изядат на някое друго място. Дори и когато мъркащият приятел порасне и заживее в друг дом, далеч от други котки или други домашни любимци, той може да свикне с това поведение и да продължи да го прави, макар и да няма конкуренция около него.

Неподходящи купи за храна и вода

Ако купичката за храна е твърде дълбока или малка, то котката ви няма да се чувства комфортно, защото постоянно ще сгъва мустаците си в страните на купата. Котешките мустаци действат като антени, имат много различни функции и са силно чувствителни. Прекомерното им прегъване, може да доведе до стрес. Ако купата за храна е твърде дълбока, мъркащият приятел има два варианта пред себе си - или да изкара храната на пода (или подложката, ако имате), за да се храни от там, или да вземе парче и да избяга на друго място.

Близостта на купата с вода до храната е друга съществена причина, поради която котката ви отнася порцията си. Котките в природата държат плячката си далеч от водата, за да не замърсят водата си с храна. Този инстинкт със сигурност е жив в повечето домашни котки и те също се чувстват неспокойни, ако храна попадне в купата им за вода. Не можем да отречем, че ние постъпваме по същия начин, ако намерим троха във водата си, но с разликата, че сменяме водата, а не отнасяме обяда си на друга маса.

Вижте още: Какво представляват „уморените” котешки мустаци

Стрес

котка се храниСнимка: iStock

Ако мъркащият ви приятел е тревожен - живее с друг домашен любимец, купите за храна са на шумно място или просто котката ви не се чувства комфортно с тяхната локация, помислете за друго място, на което да ги поставите. Когато мяукащите животни се хранят, те много често „изключват“ за всякакви миризми, звуци и опасности около тях. В тази ситуация те са силно уязвими. Това е причината, поради която те трябва да се чувстват защитени докато се хранят. Ако това е случаят с вашата котка - наблюдавайте къде тя отнася храната си и поставете купичките за храна там, стига мястото да е подходящо. Бихте могли да обособите друг кът за хранене, който изглежда по-сигурен за котката ви.

Котка, която хапва малко и си тръгва или пък отнася храната си, не е нечувана ситуация. Ако мъркащият ви приятел се храни по този начин и няма признаци на стрес, може би това е неговият „стил“ на хранене. От друга страна - ако забелязвате, че това поведение е примесено с тревожност - помислете какво можете да промените в хранене. Опитайте да смените купите за храна, тяхната локация или пък да ги раздалечите от купата за вода. Бихте могли да опитате и с друг вид храна, ако изглежда котката ви вече не харесва настоящата.

Вижте още:

Защо котките си играят с храната преди да я изядат

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още