8 причини, поради които котките бягат от дома

котка бяга от дома Снимка: iStock

Н езависимо дали това е първият път, когато вашата котка е избягала или се случва често, тъй като я оставяте да се разхожда навън и знаете, че тя ще се върне макар и след няколко дни, няма как да не се притеснявате какво може да ѝ се случи. Не е рядкост мяукащият домашен любимец да избяга от дома, но ако това се случва често трябва да разберете кой е този импулс, който провокира котката ви да потърси друго място.

В тази статия ще покрием някои от основните причини, поради които мъркащият домашен любимец може да избяга:

1. Любопитство към външния свят

котка бяга от домаСнимка: iStock

Гальовният домашен любимец може да се измъкне случайно първия път, ако сте забравили някой прозорец, но в случай че развие навик - тогава поведението може да е поради любопитство. В случай че мъркащият домашен любимец има интерес към приключенията и обича да се разхожда с вас на каишка, може би чака с нетърпение всяка възможност да се впусне сам в изследване.

Dogsandcats.bg

2. Страх

Това може би е една от най-често срещаните причини, поради които гальовните домашни любимци изчезват от домовете си. Котките, които се страхуват, ще се скрият и ако се чувстват така, сякаш не могат да се измъкнат от това, което им причинява страдание, след което те ще избягат при първата възможност. Шумове от дома, фойерверки, близкият строеж до вас, са само малка част от причините, поради които мяукащият приятел може така да се уплаши, че да хукне веднага щом отворите външата си врата или дори да разкъса комарника на прозореца с нокти.

3. Второ животно у дома

Вашият дом е крепостната защита на вашата котка и тя разчита, че в него е в безопасност. Ако обаче наскоро сте осиновили второ животинче, първото може да не свиква много лесно с новата миризма и да се почувства застрашено.

4. Разгонване

Още една много често срещана причина за бягство е търсенето на половинка. Инстинктите за чифтосване на некастрирани котараци и женски разгонени котки са наистина много силни. Най-добрият начин да предотвратите тази опасност е да кастрирате или стерилизирате гальовния домашен любимец.

5. Котката ви е болна или чувства, че краят ѝ настъпва

Ако котката ви е много болна или умира, тя може да избяга от дома си, за да намери тихо място, където да премине във вечен покой. Котките се крият от хищници, когато са болни или ранени поради естествени инстинкти, защото знаят, че са незащитени.

Ако смятате, че котката ви може да е избягала, защото се нуждае от медицинска помощ, огледайте дома и квартала си за тихи, удобни, далеч от пътя места.

6. Търсене на място за раждане

котка бяга от домаСнимка: iStock

Котките искат меко, удобно, тихо и много лично пространство, за да родят. Ако не могат да намерят подходящо място в дома ви, може да избягат, за да открият подходящото такова. В тази ситуация котката ви едва ли ще стигне далеч. Още повече, че най-вероятно тя ще се върне при вас, за да потърси храна, за да се грижи за бебетата си. За да избегнете тази ситуация, осигурете отделна, спокойна стая на кралицата и обособете гнездо с помощта на кашони и одеяла.

7. Котката ви е истински ловец

Ако сте пускали мяукащия си домашен любимец на открито, а той е хванал хубава плячка, може би след това ще е трудно да го върнете към живота само и единствено на закрито. След като се пристрастят към лова, е по-вероятно е котката ви да се поддаде на тези инстинкти, когато види нещо като плячка от едва отворен прозорец. Не забравяйте, че котките могат да преминат през много по-малки пространства, отколкото изглежда възможно.

8. Съперничество с териториалните котки

котка бяга от домаСнимка: iStock

Котката ви седи ли на прозореца по всяко време? Ако имате котки в квартала, които са бездомни, те може да навлязат в двора ви, защото домашната ви котка никога не е маркирала района. След известно време, особено ако не е кастрирана, териториалните инстинкти на вашия мъркащ приятел ще вземат надмощие и те ще започнат да търсят възможности да излязат навън и да маркират територията си.

В това наистина няма никаква вреда и те ще се върнат. След като зоната бъде маркирана, други котки вероятно ще се отклонят.

Няколко съвета как да предотвратим бягството на котката ни  

Мяукащите домашни любимци, които живеят на закрито не знаят пред какви опасности са изложени, когато избягат. Макар и да го правят от любопитство или някоя друга причина, тези приятели са изложени на риск от превозни средства, сбиване с други котки или кучета.

За да избегнете тези ситуации, уверете се че:

  • Затваряте прозорците и вратите.
  • Обезопасили сте прозорците и балкона с мрежа или комарници (въпреки че се разкъсват лесно, могат да бъдат до известна степен ефективни).
  • Поставили сте чип на котката си с актуални ваши данни.
  • Ако мъркащият приятел е преключенски настроен - научете го на разходка на каишка и, че той може да излиза само с вас в тези условия.
  • Ако имате бременна кралица у дома - осигурете ѝ място, на което да роди, за да не се наложи тя да търси такова.
  • Обособете достатъчно забавна и котешка среда в дома, за да може котката ви да се чувства ангажирана без да има желание да търси допълнителни забавления навън.

котка бяга от домаСнимка: iStock

Дори и да се случи мяукащият приятел да избяга, помнете, че в първите часове той едва ли е стигнал далеч. Ключово за ситуацията е да прегледаде квартала и близките улици, да размахвате любимата му храна, играчки или да правите познати звуци, които могат да го насочат към вас.

Вижте още:

Котките могат ли да намерят пътя към дома

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Какво да правя, ако котката ми избяга

Виж още