Какво казва науката - котките успокояват ли се от аромата на стопанина си

котка и собственик Снимка: iStock

В ъпреки че на котките често се гледа като малко по-отдалечени и самостоятелни същества, всъщност тези приятели са доста привързани към стопаните си, просто природата им е по-различна. Това че не се гушкат в нас, не значи, че не ни обичат и не ни чакат всеки ден, когато се прибираме от работа.

Мъркащите животни са доста по-трудни за разчитане от кучетата, но ако се вгледаме внимателно в поведението им и всеки собственик наблюдава котката си - може да научи много неща и да разбира много по-лесно нейните нужди и чувства.

Котките обичат стопаните си

Ново проучване разглежда как присъствието на собственика влияе на стреса при котките. Изследването също разглежда и миризмата на собственика. Оказва се, че котките показват по-малко стресово поведение, когато са в компанията на собственика си. И предмет, който миришеше на собственика на котката, не е достатъчен сам по себе си.

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Проучването се нарича „Ефектът от присъствието на собственика и аромата върху устойчивостта на стрес при котките“. Учени са изследвали ефекта на „сигурната основа“ при котките. Този ефект се отнася чувството за сигурност, защото човекът или животното се чувстват в безопасност, изследвайки своята среда, защото знаят, че имат „пазач“, при когото да се отидат, който ще се грижи за тях и ще им осигури „сигурна база“.

Това изследване е правено и върху кучета и показва, че те не просто изпитват обич или привързаност към своите собственици, а всъщност разчитат на нас да осигурим „сигурна база“.

Доколко котките разчитат на стопаните си

Изглежда мяукащите животни проявяват различно поведение на привързаност към своите собственици. Тестовете са се извършвали като котките обикновено се поставят в така наречената „странна ситуация“. Това означава, че котката се въвежда на ново място или в нова ситуация, както със, така и без собствениците си, за да се види как реагират. За това изследване на котките е даден предмет, който мирише на техните собственици. Доказано е, че ароматизиращите предмети предизвикват успокояващ ефект при хора, но никога досега не са били изследвани при котки.

За да тестват силата на ароматизиращия обект, първо собствениците взаимодействат с котките в стаята за тестване в продължение на две минути, след което напускат стаята. За половината от котките ароматизиращият обект е поставен там, където собственикът е седял преди това. За половината от мяукащите животни собствениците се връщат в стаята. След това ролите се разменят, така че ако собствениците се връщат, на котката е даден ароматизиращият обект и ако ароматизиращият обект беше предоставен, собствениците си тръгват.

котка и собственикСнимка: iStock

Значението на миризмата при котките

Знаем, че миризмата е изключително важна за ранното развитие на котките. Когато котенцата се раждат, те не виждат и не чуват. Само миризмата на майка им ги ръководи, докато другите им сетива започнат да се развиват по-пълно. За това проучване изследователите тестват дали миризмата на собственика ще намали безпокойството на котката в непозната среда и до каква степен се свързва с това дали котката показва доказателства, че използва собственика си като сигурна база.

Те изследвали 42 възрастни котки с присъствие на собственика, без присъствието на собственика и с присъстващ ароматизиращ предмет. Средно, котките показват по-малко поведение, свързано със стрес, когато собственикът присъства, което изглежда подкрепя теорията, че гальовните животни се чувстват добре около стопаните си.

Този ефект обаче е беше показан, когато котката остава сама с ароматизирания обект. Гальовните животни изпитват най-нисък стрес, когато собствениците се връщат в стаята. Ароматният обект сам по себе си не показва намаляване на стреса. Данните показват, че котките наистина използват своите човешки собственици като ориентир как да реагират и за чувство на спокойствие.

Една интересна подробност разкрива, че когато при котките първо се връщат собствениците, а след това ароматния обект (за разлика от ароматизирания обект и след това собствениците), повече котки показват доказателства за спокойствие. Мяукащите животни които първи са получили ароматния обект, са били отделени от собствениците си за по-дълъг период от време, което може да е повлияло на поведението им и да е довело до по-голям стрес. Може би наличието на миризмата на собственика, но липсата на достъп до действителния собственик, е причинило повече стрес на котките?

котка и собственикСнимка: iStock

Малко вероятно е някога да разберем доколко котките наистина разчитат на нас или какво мислят за нас. Би било логично да се очаква, че миризмата на собственика ще доведе до усещане за спокойствие, дори ако собственикът не е там. Но в съзнанието на котката това не се е случило.

И все пак изглежда, че котките са по-спокойни, само когато действителният собственик присъства. Предметът не е достатъчен или поне не според това изследване. Може би котката е достатъчно умна, за да знае, че обектът не е същото като собственикът да е наблизо и те просто не се чувстват толкова сигурни, освен ако собственикът не е там. Трудно е да се каже какво наистина мислят гальовните животни. Това проучване обаче показва, че котките са наистина свързани с хората и разпознават, когато стопаните са около тях.

Виж още