Какво мислят котките за кучетата

котка и куче Снимка: iStock

К отките и кучетата са най-популярните домашни любимци в цял свят, а в много домакинства те могат да споделят пространство. Ако имате достатъчно късмет да имате и котка, и куче в живота си, тогава вероятно сте се чудили какво мисли котката за кучето. Няма спор, че това е доста сложен въпрос и науката едва ли има теория по темата. Малко изследвания са извършвани върху гальовните животни и трудно можем да кажем какво се върти в техния мозък.

Предполага се, че котките възприемат хората като големи котки, тоест смятат, че сме от един вид, но има ли предположения какво мислят за кучешките другари?

Какво мисли котката за кучето

Според проучване, изследващо връзката между домашни любимци, живеещи в домакинства, изследователите откриват, че по-голямата част от съжителстващите котки и кучета живеят приятелски заедно във взаимоотношения, характеризиращи се с неагресивно и кооперативно поведение.

котка и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С други думи, когато живеят заедно, котките смятат, че е хубаво, че са наоколо (и обратното). Изследователите разкриват още любопитни детайли:

  • Котките са по-склонни да смятат кучетата за заплаха и да действат агресивно към тях
  • Следователно котките са по-често „доминиращи" над своите приятели кучета
  • Котките са по-малко склонни да споделят храна, играчки и легла с кучета
  • По-малко вероятно е котките да започнат да се мият и да се грижат за козината на кучето

Полът това дали котката е кастрирана също е важно за поведението ѝ спрямо кучето. Важно е също и на каква възраст двете животни се запознават. Винаги е по-лесно да се срещнат докато и двете са малки и да пораснат заедно, но това би било сложно за някои домакинства.

Котките разбират ли кучетата

Докато кучешкото познание е по-задълбочено проучена област на научни и академични изследвания - най-вероятно поради уникалната връзка между кучета и хора - котешката комуникация, за съжаление, е по-слабо проучена.

котка и кучеСнимка: iStock

Въпреки това се забелязва, че и котките, и кучетата проявяват междувидово комуникационно поведение, което разкрива специална връзка между двете, когато живеят в един дом. Котките и кучетата могат да четат езика на тялото и изражението на лицето на другия – дори да разбират интонацията на вокализациите.

Страхуват ли се котките от кучетата

Вярването че „няма лоши кучета, има само лоши стопани“ е често срещано сред родителите на домашни любимци и до голяма степен е валидно. Трябва да имаме предвид обаче, че агресията е заложена в ДНК-то на повечето животни - включително на нашия очарователен Померан.

Дали мяукащият приятел мисли, че кучето, с което споделя дома е страшно, зависи от много фактори - дали кучешкият другар гони котката (не само на игра), дали играе по-грубо с нея, дали проявява доминантно поведение и други.

Макар и вашите домашни любимци да се разбират, гальовните животни имат основателна причина да се страхуват от кучета, особено когато се срещат извън дома.

котка и кучеСнимка: iStock

Но можем да ви кажем с известна сигурност, че котката разбира комуникациите на вашето куче и, че тя задължително се страхува или не. Важно е как са възпитани двете животни, какво е миналото им и как са срещнати. Ако искате да разширите семейството си с още един космат другар - подходете много плавно в процеса по запознаване на двете животни, за да им причините възможно най-малко стрес и неудобство. Не е лека задача, но резултатът ще си заслужава. С повече усилия може да имате две пухкави приятели, които са другари в игрите, гушканията, а защо не и приключенията навън, ако котката ви обича да излиза.

Виж още