Какво означават черните петна по носа и устата при оранжевите котки

оранжева котка петна Снимка: iStock

В сичко необичайно, което може да се появи около нашия домашен любимец, може да предизвика безпокойство. При мъркащите животни може да се случи да се образуват петна по кожата, като най-честата причина за появата им е заболяването лентиго, при което има увеличение на броя епидермалните меланоцити.

Често кафяви или черни петна се появяват внезапно по носа, устните и клепачите на оранжеви котки, а сега ще разберем какво точно представляват и дали трябва да се тревожите. 

Защо точно оранжеви котки?

Най-честата причина за тези тъмни петна е лентиго, генетично заболяване, при което има увеличение на броя на епидермалните меланоцити. Тъй като тези клетки, произвеждащи пигмент, се размножават, малки черни или кафяви петна се появяват по лицето на мъркащия домашен любимец.

Оранжевите котки не са единственият цвят, засегнат от лентиго, но са най-често срещаните. Все пак, черни петна могат да се появят и при котки с цвят таби костенурка, калико (трицветна котка) и някои други модели и цветове. Котките на средна възраст до по-възрастните са най-често засегнати, но състоянието може да се появи и при котки на една година.

Dogsandcats.bg

Какви са признаците на лентиго при котките

Когато лентиго се появи за първи път при гальовния приятел, то ще се види на устните като малки точки, преди да се разпространи към клепачите, венците и носа. С напредване на възрастта на котката, петната ще станат се разпрострят повече и може да станат по-големи. Често малък клъстер от петна ще растат заедно, за да образуват голямо петно ​​от пигмент.

Малки лезии могат да се появят близо една до друга, като могат да бъдат кафяви или черни, малки по размер. Тези петна напомнят на човешките лунички, като хубавата част е, че те не дразнят и не причиняват дискомфорт при котките.

оранжева котка петнаСнимка: iStock

Какви са причините за поява на тези петна при котките

Докато луничките се свързват с излагане на слънце при хората, точната причина за лентиго при котките е неизвестна. Появата на тези котешки лунички със сигурност не съвпада с повишеното излагане на слънце.

Петната от лентиго са резултат от клетки, произвеждащи пигмент, наречени меланоцити, които произвеждат повече меланин от околната кожа. Смята се, че генът, който кодира оранжевия цвят на козината, е нестабилен и се връща обратно към своя по-естествен "не-оранжев", тъмен ген с течение на времето, но тази теория не е потвърдена.

Как се диагностицира и лекува лентиго при котки

Ветеринарните лекари често диагностицират лентиго въз основа на задълбочен физически преглед. Понякога петната от лентиго могат да изглеждат подобни на меланома (вид рак на кожата), така че вашият ветеринарен лекар може да вземе проба с фина игла от подозрително място, за да търси ракови клетки под микроскоп.

Лентигото не е форма на рак, нито ще се развие, за да стане рак. Единственото безпокойство е, че петната от лентиго могат да маскират петна от меланома което прави рутинните ветеринарни прегледи много важни за наблюдение. Ако забележите релефно черно петно ​​върху вашата котка, свържете се с вашия ветеринарен лекар, тъй като релефните петна са по-често ракови от плоските петна, които са типични за лентиго.

Тъй като лентигото е доброкачествено козметично състояние, подобно на човешките лунички или старчески петна, няма нужда от лечение – просто се насладете на луничките на вашето коте.

Няколко други състояния, които приличат на лентиго

оранжева котка петнаСнимка: iStock

Докато черните точки, причинени от лентиго, могат да бъдат стряскащи, те са доброкачествено състояние, което се появява като малки черни точки по кожата на гальовния спътник. Важно е да не сбъркате лентиго с други по-сериозни медицински проблеми, които изискват лечение, като например:

  • Бълхи и мръсотия от бълхи: Тези кръвосмучещи паразити се появяват като малки черни точки в козината на вашата котка и може да са трудни за откриване. Докато бълхите се хранят с вашата котка, те ще отделят екскременти от бълхи, които ще се появят като малки черни петна по кожата и козината на вашия домашен любиме, които приличат на лентиго. Сресването на мъркащия приятел с гребен против бълхи с фини зъби е най-добрият начин за диагностициране на проблем с бълхи, тъй като тези специални гребени са предназначени да издърпват бълхи, яйца и мръсотия от вашия домашен любимец. Редовното обезпаразитяване е също от ключово значение, за да предпазите мъркащия домашен любимец от вредители.
  • Котешко акне: Въпреки че точната причина за котешкото акне е неизвестна, това е доста често срещано кожно заболяване при котките. Появявайки се като черни точки по брадичката, котешкото акне може също да прогресира до червени, възпалени рани, които могат да се спукат и да изтекат. Правилната хигиена е задължителна за котки с акне, особено по отношение на съдовете за храна и вода. Избягвайте пластмасовите съдове и вместо това преминете към керамика или неръждаема стомана. 
  • Меланома: Котките, за разлика от хората, рядко развиват меланом поради прекомерно излагане на слънце. Меланомът се отнася до пигмента меланин, който се произвежда от определени клетки в тялото. При злокачествената форма на меланома тези пигментни клетки растат неконтролируемо и е най-вероятно да засегнат кожата, очите или устата на котките. Ако става дума за меланом, той може да засегне устните, венците, езика, носа, ушите или очите на мъркащия приятел. Също така, меланомът ще образува тъмно оцветено петно като бучка, което ще е релефно, така че можете да го различите от лентигото, което е плоско петно. При този вид рак мъркащият домашен любимец ще показва симптоми като затруднено дишане, липса на апетит или загуба на тегло.

Ако се притеснявате за петно ​​върху кожата на котката си, особено ако то промени размера си или е надигнато или чувствително, свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да прегледа гальовния спътник. Има голям шанс черното петно ​​на вашата котка да е просто лентиго, но е по-добре да се провери рано, за да не стане твърде късно.

Вижте още:

Какво представлява котешкото акне

Ако котката ви се облизва прекомерно - следете за кожни заболявания

Виж още