Какво прави котката ми по цял ден, когато ме няма?

котка у дома пакост Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да наблюдавате котката си, докато сте вкъщи през уикенда, и да се чудите дали тя върши същите дейности когато вие не сте у дома? Ако мяукащият приятел прекарва уикенда, свит на прозореца под слънчеви лъчи, тогава би било логично да мислите, че това е същото, което прави и във ваше отсъствие. Ако обаче мяукащият приятел играе, тича или ви следва от стая в стая през съботите и неделите, това всъщност не ви дава представа какво може да прави, когато не сте вкъщи. 

Няма как да знаете с точност какви ги върши гальовният приятел във ваше отсъствие освен ако не монтирате камера у дома или не откриете бутната саксия или сдъвкан пакет ядки, които сте оставили на плота. И все пак - даваме ви няколко идеи за неща, които котката ви прави докато сте на работа.

1. Котката ви спи

Котка спиСнимка: iStock

Сънят вероятно е това, което гальовният спътник прави през по-голямата част от времето, когато ви няма. Котките спят около 18 часа на ден и ако прекарват будните си часове в мотаене с вас, когато се приберете у дома, тогава е много вероятно котката ви да дреме през голяма част от деня.

Dogsandcats.bg

Котките са нощни животни в по-голямата си част, така че са склонни да бъдат най-активни по здрач или зазоряване. Не е необичайно мяукащите приятели да спят по-голямата част от деня и да прекарват будните си часове в обикаляне на къщата в полунощ.

2. Игри и забавления

Ако сте прекарали целия ден в излежаване вкъщи, вероятно ще ви омръзне. Както и на вашата котка! Точно като хората и кучетата, мяукащите животни се нуждаят от разход за енергията си и много котки обичат да си играят с играчки, предмети или други домашни любимци, когато не сте вкъщи.

Ако имате няколко котки във вашето домакинство, тогава е вероятно те да си играят една с друга през целия ден, освен ако не е известен факт в дома ви, че не могат да се понасят.

3. Ловуване

Въпреки че не е препоръчително да оставяте котката си на открито без надзор, много хора го правят, особено ако живеят в къща. Котките на открито могат да прекарат част от деня си в лов. Те ще ловуват всякакви видове малки животни, като птици, катерици, гущери и мишки.

4. Наслаждават се на тяхното „царство”

котка гледа гълъбСнимка: iStock

Котките наистина обичат да седят и да гледат нещата около тях. Много гальовни приятели с вероятно ще правят това от високо място, така че се уверете, че котката ви има удобноа зона някъде високо в дома ви, като скрин, шкаф или котешко дърво.

Вашата котка ще се забавлява да прекарва време в това пространство и просто да наблюдава другите събития в дома. Това може да включва гледане на други домашни любимци или дори следене на пералнята, птиците навън или слушане на всички звуци, които се чуват от вашата сграда или навън.

5. Пакости

Някои гальовни животни са големи пакостници и изглежда сякаш всяка секунда се чудят каква работа да ви отворят или с какво да ви изненадат след като се прибирете у дома. Ако имате пакостлива котка, която обича да играе и има много енергия може да помислите дали не ѝ е скучно сама и няма ли да се чувства по-щастлива, ако си има друга котешка компания. Друг метод е да осигурите различни играчки, които да подменяте, за да не омръзват на гальовния спътник. И последно - прибирайте вещите си, които изглеждат като потенциални котешки играчки. 

Ако забележите, че мяукащият приятел разкъзва всички пакети, които оставяте в кухнята - ограничете му достъпа до там извън ваше присъствие или прибирайте тези предмети, за да не „изкушавате” котката, както и да си спестите чистенето на разпилени подправки например.

котка у дома пакостСнимка: iStock

Предполага се, че поведението, което виждате да прави мяукащият ви спътник, когато сте вкъщи, вероятно е много подобно на поведението, което изпълнява и когато не сте вкъщи.

Някои мъркащи животни ще спят, други ще играят, трети - ще се наслаждават на спокойствието и просто ще наблюдават какво се случва наоколо или навън. А когато чуят познатия звук от вашите ключове или надушат миризмата ви - със сигурност ще се впуснат да ви посрещнат и да се погалят в краката ви.

Вижте още:

Защо котките спят толкова много

7 признака, че котката ви скучае

Виж още