Какво прави котката с мъртво новородено коте

малки котенца Снимка: iStock

С таването на родител поражда инстинкти у всяко животно, включително и у котките. Инстинктите на котките майки не се отнасят само до грижата за живите им котенца. За съжаление се случва някое коте да се роди мъртно или не е достатъчно силно, за да преживее първите няколко дни извън утробата на майка си. Въпреки това тя много добре знае какво трябва да направи. Поведението на кралиците към това коте може да ви изненада.

Котките майки започват с облизване на котето

Веднага след като котката майка роди ново коте, тя го облизва. Това е инстинктивно поведение, което тя прави веднага след раждането. В началото може да изглежда доста грубо, защото обикновено това е строго почистване. Тя обаче прави това, за да стимулира котенцето да диша.

малки котенцаСнимка: iStock

Освен това е необходимо тя да почисти плацентата и течността, които може да блокират белите дробове на котенцата да поемат необходимия им въздух. Това действие е необходимо, затова не отнемайте котенцата от майка им, дори и да изглежда болезнено.

Dogsandcats.bg

Може да е тъжна гледка, но дори когато котето е мъртво кралицата ще продължи да го обгрижва. Тя ще прегръща и облизва котенцето, за да се опита да го накара да реагира и да започне да диша. Процесът може да продължи доста дълго, преди тя отново да започне да се фокусира върху живите котенца.

Ядат ли котките майки мъртвите си котенца?

След като кралицата окончателно се откаже от котенцето, тя е склонна да направи няколко неща, които могат да изглеждат драматични. Едно от тях е, че тя може да изяде мъртвото коте. Това се случва, само ако е сигурна, че то е мъртво. Това означава, че тя често оставя тялото само за часове, в случай че котето оживее. Има две основни причини, поради които кралицата е склонна да изяде мъртвото си котенце.

малки котенцаСнимка: iStock

Първата причина е свързана с оцеляването на нея и на останалите котенца. Изяждайки новороденото, кралицата ще усвои отново хранителните вещества, които тялото ѝ е използвало първо за създаването на котето. Тези хранителни вещества ще ѝ помогнат да поддържа оцелелите котенца, като се разтворят в нейното мляко.

Другата причина, поради която котките правят това, е от привързаност към котенцето си и от безопасност за живите котенца. Те не искат нещо друго да усети тялото на котето и да дойде да го изяде. Другото животно не само ще получи тези хранителни вещества, но и ще изложи на опасност майката и живите котенца.

Домашните котки, които се чувстват сигурни в дома си, са по-малко склонни да изядат котенцата си, защото не им се налага да се притесняват за източниците на хранителни вещества. Много по-вероятно е това да направи бездомна котка. Въпреки това, това все пак е инстинкт и въпреки че е рядкост за домашната котка, не се шокирайте, ако това се случи.

Ако не искате тя да прави това, може да отстраните мъртвото коте, преди тя да го изяде. Но не се изненадвайте, ако тя не се е отказала от съживяването му и се ядосва и агресира към вас, докато се опитвате да отнемете тялото.

Защо котката ми донесе мъртвото си коте?

малки котенцаСнимка: iStock

Котките преживяват скръбта по донякъде подобни, но по-прости начини като хората. Когато се доверяват на собственика на домашния си любимец и разчитат на вас за утеха, те често се обръщат към вас в моменти на скръб и нужда. Вашата котка носела ли ви е някога знак на признателност, например мъртва мишка или птица? В известен смисъл този акт е подобен. Кралицата може да ви донесе мъртвото си коте, сигнализирайки, че се нуждае от вашата помощ. Тя може да иска да се погрижите за котето, защото тя не може.

Не се учудвайте обаче, ако вашата котка се отклони в друга посока и вместо да ви предложи котенцето си, съска и драска всеки път, когато се приближите. Никога не знаете как ще се държи, кралицата докато не стане майка за първи път, независимо от връзката ви.

Някои котки могат да погребват котенцата си

малки котенцаСнимка: iStock

И накрая, и може би най-изненадващото, котката може да погребе котето си. Тя инстинктивно знае, че котето може да е мъртво по някаква здравословна причина и иска да премести тялото на безопасно разстояние от другите си котенца.

Тя може да го погребе или ако са ѝ останали доста живи котенца, ще го отнеме от тях и ще го изостави. Ако няма живи котенца - а понякога, дори и да има, - нейният процес на скръб може да се изразява в погребване на котенцето и лежане над мястото на погребението в продължение на часове.

Котките са не само загадъчни същества, но и инстинктивни. Гальовните животни, които станат майки ще наравят всичко възможно, за да опазят малките си котенца. Ако те се родят мъртви или умрат скоро след раждането, няма да видите котката да се откаже от тях твърде бързо. Вместо това тя ще направи всичко възможно да ги съживи. Щом загуби надежда, тя ще направи всичко възможно да се погрижи за останалите бебета от котилото.

Виж още