Какво прави мръсното пране толкова привлекателно за котките

котка скрита в дрехи Снимка: iStock

Г альовните животни се славят с ексцентричните си вкусове. Времето прекарано в коша с мръсните дрехи е доказателство за това. Но това не е достатъчно. Често откриваме котките да се крият или да подремват сладко в пералнята, която сме започнали да зареждаме с мръсни дрехи и ще пуснем когато се съберат.

Напомняме, че ако котката ви обича да прекарва време в пералнята или коша с дрехите ви, трябва да сте внимателни, преди да включите домакинския уред в действие.

Няма как да не се запитаме - какво толкова привлича мъркащите приятели в нашите изцапани дрехи?

Котешки инстинкти

котка спи в дрехиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките често проявяват интерес не само към мръсното пране, но и чистото, което сте събрали току що от простора. Когато котките в дивата природа живеят в семейна група, те споделят ресурси по между си - храна, подслон или пък си комуникират чрез аромати.

Замислете се, че в света на котките, вие маркирате вашите дрехи с аромата си.

Дори и те да миришат на омекотител, парфюм или пот, за домашния любимец, всички тези миризми сочат към вас. Дори и мъркащият приятел да се е сгушил между миризливите ви чорапи, за него те са маркирани с вашата миризма, а котките се чувстват спокойни, около стопаните си.

Уютно гнездо

Друга възможност, поради която котката ви изпитва такъв интерес към натрупаните ви дрехи е, че просто те са меки и образуват нещо като гнездо. Мъркащият приятел вероятно се чувства защитен там, защото е обграден от вашите блузи и може да се скрие надълбоко в купчината дрехи.

Липсвате на котката си

Ако сте отсъствали от дълго време, котката ви може да седне върху мръсното ви пране, защото има усещането, че ви гушка и вие сте до нея. Макар че котките имат славата на самотници, тези приятели всъщност са много привързани към стопаните си и могат да изпитат безпокойство, ако отсъствате за повече време. Това може да ги накара да прекарват повече време около вашите дрехи, защото миришат на вас.

Място за игра

Не можем да отречем, че дрехите ни са интересни - те са в различни цветове, шумят, някои от тях могат да имат още по-интригуващи елементи като връзки или блестящи елементи. Нищо чудно, котката ви да се заиграе с някой шнур на блузата ви, но ви напомняме, че тези предмети са опасни и могат много лесно да се погълнат.

Ако мъркащият приятел играе в прането ви, може би ще е по-добре да го прибирате на недостъпно място. Още повече, че в тази игра любимата ви блуза много лесно може да бъде разкъсана като плячка.

котка скрита в дрехиСнимка: Pixabay

Опасно ли е за котките да се търкалят в мръсните ни дрехи

Вероятно не е особено хигиенично, ако мъркащият приятел си е легнал върху изцапаните ви дрехи, с които сте били навън и носят микроби. Все пак, ако дрехите ви не са изцапани с нещо токсично - препарати или някакви други вещества, ако сте работили в градината или правили ремонт - няма място за паника.

Остава единствено да прецените дали се чувствате комфортно мъркащият приятел да спи във вашите дрехи и да оставя косми по тях. В случай, че предпочитате дрехите ви да стоят далеч от любопитното носле от котката - можете да купите кош за пране, който не може да се отвори толкова лесно или да прибирате дрехите си на някое недостъпно място.

Дрехите - дали мръсни или чисти, миришат на вас и със сигурност действат успокоително на котката ви. Особено, ако сте заминали за няколко дни, на мъркащият приятел ще му стане мъчно и ще потърси местенце, което да ухае силно на вас. Макар и това да не е най-приятният аромат, който можем да излъчваме.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Опасности за котките от почистването на дома с белина

Защо котките харесват найлонови торбички

Виж още