Какво представляват медицинските яки за котки

котка с медицинска яка Снимка: iStock

М едицинските яки са предпазни медицински устройства, които котките или кучетата носят около врата си. Целта на тези яки е да предпази животното от чесане, хапане или облизване на тялото си, докато зараства след нараняване или операция.

Как работят медицинските яки?

Тези устройства имат една основна цел: да пазят вашия домашен любимец от самия него. Яките не позволяват на животните да дъвчат или чешат тялото си, докато то заздравява от операция или нараняване.

Яката обиктовено се прикрепя към врата на котката с връзки или друг механизъм. Вратът на нашийника трябва да е достатъчно плитък, за да може вашият домашен любимец да яде и да пие вода както обикновено. Въпреки това, не се изненадвайте, ако вашето придирчиво коте реши да пропусне хранене в знак на протест, докато носи своята яка. Някои котки не ги приемат добре. Ако случаят с вашето коте е такъв, поговорете с ветеринарния лекар дали няма друга алтернатива. Понякога поставянето на дреха може да е по-ефективно за някои мяукащи приятели.

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Видове месицински яки за котки

  • Пластмасова яка

Пластмасовите яки са направени от полиетиленов материал с ниска плътност, който им позволява да бъдат донякъде твърди. Това са прословутите яки в стил „абажур“. Те могат да бъдат непрозрачни или прозрачни. Непрозрачните стилове са остарели и не се препоръчват, тъй като лишават котката от нейното периферно зрение.

  • Мека яка

Меките яки са с подобна форма на пластмасовия стил, но са направени от мек и гъвкав материал. Както може да се досетите повечето мъркащи животни възприемат по-добре тези яки, в сравнение с пластмасовите.

Тъй като този стил е изработен от мек материал, те очевидно не са толкова твърди. Тази допълнителна гъвкавост обаче дава на котките по-добър шанс да достигнат зоната, от която се опитвате да ги защитите.

Често срещани ситуации, в които котките имат нужда от медицински яки

  • Наранявания или операции

Вашият ветеринарен лекар може да предпостави яка, ако котката ви наскоро е претърпяла нараняване или ако се възстановява от операция. Яката ще попречи на вашето коте да раздразни допълнително раната си или да премахне шевовете по време на почистване на козината. Когато животно раздразни мястото на операцията или раната чрез прекомерно облизване, това може да причини допълнителна травма и да удължи процеса на оздравяване.

котка с медицинска якаСнимка: iStock

  • Поведенчески проблеми

Някои мъркащи животни развиват поведенчески проблеми, които ги карат да се облизват или дъвчат прекомерно. За съжаление, този навик може да доведе до множество здравословни проблеми, включително проблеми с кожата и козината, тъй като тя може да се инфектира. Яката може да защити вашето коте, докато вие и ветеринарят се справяте с основните причини за поведенческите му проблеми.

  • Лечение на алергии или бълхи

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча използването на такава яка за вашата котка, ако тя страда от алергии или ѝ е назначено лечение срещу бълхи. Яката ще попречи на вашата котка да погълне каквито и да е лекарства за локално приложение, които могат да бъдат приложени, и ще предотврати причиняването на каквото и да е увреждане в засегнатата област.

котка с медицинска якаСнимка: iStock

  • Вируси или гъбички

Яката не позволява на вашата котка да се нарани допълнително и гарантира, че котката ви няма да разпространи никаква инфекция поради близане или надраскване на други места по тялото си.

Предимствата на медицинските яки

Най-същественото предимство на използването на този котешки аксесоар е, че предотвратява по-нататъшни щети на вашия вече наранен домашен любимец. Ако вашата котка има свобода на тялото си след операция или нараняване, тя може да причини допълнителни щети, като например повторно отваряне на рани или увеличаване на размера им. Това ще доведе до повече посещения при ветеринар, болка и дискомфорт.

Недостатъци на медицинските яки

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Най-същественият недостатък на яките е колко неудобни могат да се чувстват за вашата котка. Вашето коте няма да хареса ограничението на яката и може да се опита да я махне, да откаже да яде и да пие вода и да проявява разрушителни поведения в знак на протест.

Как котките се хранят с медицински яки?

Правилно регулираната яка ще позволи нормални навици за хранене и пиене на вода. Ако вашето коте обикновено яде от дълбока купа, може да има проблеми с достигането на храната си. Можете да опитате да предложите плитка купа при следващото хранене, за да видите дали това е по-достъпно. Ако трябва, можете да свалите яката по време на хранене, но трябва да останете с котката си през цялото време, за да сте сигурни, че няма да се захване с шевовете си или раната, която се лекува.

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Медицинските яки често са необходимо зло в света на притежанието на домашни любимци. Въпреки че е малко вероятно да бъдете любимият човек на вашата котка, докато я закопчавате в яката ѝ, знайте, че държите на сърцето си най-добрите интереси на вашия домашен любимец. Когато вашето коте не може да се чеше, ближе или хапе, докато се възстановява от нараняване или операция, то ще заздравее по-бързо и ще се върне към нормалното си състояние по-бързо.

Виж още